Szórakozás

Rejtélyes óriáskalmárt mosott partra víz Dél-Afrikában

Egy hatalmas példány partra vetett tetemére bukkant egy család Dél-Afrikában. Rejtély, hogy hogyan kerülhetett oda.

A mitikus tengeri szörnyeknek beillő óriáskalmárokról még ma is keveset tudunk. Mivel háromszáz-ezer méteres mélységekben élnek az óceánokban, nehéz őket tanulmányozni. Ugyanezért meglehetősen ritka, hogy elpusztult példányok sodródjanak partra, a múlt héten, a Dél-afrikai Köztársasában mégis belebotlott egybe egy család – írja a Mirror című brit bulvárlap.

Az óriáskalmárok a világ legnagyobb gerinctelen állatai. Tíz karjuk van, ezek közül kettő, melyek visszahúzhatók, hosszabbak a többinél. Testük akár ötméteresre is megnő, visszahúzható karjaikkal együtt tíz-tizenhárom méteresek, bár egyes, nem hitelesíthető beszámolók szerint akár húszméteresre is megnőhetnek.

Egy dél-afrikai család egy kisebb, nagyjából kétméteres példány tetemébe botlott bele április 30-án reggel a Kommetjie közelében elnyúló Long Beachen.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Ali Paulus (@alipaulus) által megosztott bejegyzés

A fotókat készítő nő azt írja, az óriáskalmár tetemén egy nagy sebet fedeztek fel, amit valószínűleg hajócsavar okozott. Rejtély, hogy ez miképp történhetett, hiszen az óriáskalmároknak nem szokásuk a felszín közelében úszni, ahol ilyesmi történhet velük.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik