Szórakozás

Mint a rocksztárokat, úgy ünnepelték a magyar bringásokat

Varga Jennifer / 24.hu
Varga Jennifer / 24.hu
Korábban még nem volt erre példa: idén három magyar is indul a Giro d'Italián.

Fesztiválhangulat uralkodott szerdán a Hősök terén, de most nem koncertek miatt verődött össze a több ezres tömeg a színpad előtt, hanem hogy láthassa a Giro d’Italia mezőnyét. Az idén 105. alkalommal megrendezett olasz kerékpáros körveseny rajtja ugyanis Budapesten lesz, és az első három szakaszt is Magyarországon rendezik, majd csak utána utaznak át a csapatok Szicíliába, hogy ott folytassák az őrült tekerést, amely majd május 29-én, Veronában ér véget.

Bár ez eredendően egy olaszországi verseny, nem példa nélküli, hogy más országból indulnak a bringások. Az első ilyen alkalom 1965-ben volt, amikor is San Marinóban volt a Nagy Rajt, a Grande Partenza azóta ellátogatott már a többi közt Belgiumba, Hollandiába és Nagy-Britanniába is, legutóbb pedig Izraelbe, még 2018-ban. Magyarország már 2020-ban debütált volna a Giro-helyszínek között, de a koronavírus átírta az eredeti tervet, idén azonban már semmi sem állt a verseny útjába.

Galéria
Varga Jennifer / 24.hu

A 21 szakaszból álló száguldás során leginkább fejvédőben, napszemüvegben és tekerés közben látjuk majd a versenyzőket, a napi 160-170 kilométeres távok teljesítése mellett leginkább csak a regenerálódásra lesz erejük. Így aztán, hogy egy kicsit közelebb kerüljenek a szurkolókhoz, a verseny előtt két nappal csapatbemutatón láthattuk a 2022-es Giro mind a 176 indulóját.

Hogy jó választás volt Budapest a rajtra, azt már az a tény is alátámasztotta, hogy a csapatbemutatós program kezdete előtt másfél órával gyűlni kezdett a tömeg a Hősök terén. Volt lehetőség az unaloműzésre, mert a napokban szponzori sátrak veszik körbe a teret – a korai időpontban ugyan még nem volt nyitva mindegyik, de amelyik igen, annál kígyóztak a sorok: lehet kereket pumpálni, bringaülést vagy kormányt beállítani, és még számos kerékpározással kapcsolatos kihívást teljesíteni.

A 18 órára meghirdetett program aztán szinte óramű pontossággal kezdődött, addigra már két-háromezer ember meg is töltötte a színpad előtti területet, de többen a tér különböző pontján próbálták meg elcsípni egy-egy fotó vagy integetés erejéig az érkezőben, vagy épp távozóban lévő versenyzőket. Sokan hoztak magukkal magyar zászlót, rengetegen pedig kerékpárral érkeztek – márpedig a Hősök tere szerdán az a hely volt, ahol senkit sem zavart, ha valaki kétkerekűvel vágott be a tömegbe.

A csapatok közül elsőként a Team Cofidis gurult fel a színpadra, amelynek színeiben rögtön ott volt Guillaume Martin. A franciát azok között a versenyzők között tartják számon, akik majd nyomás alá helyezhetik az összetett első helyéért csatázókat, és akár még oda is érhetnek a végén.

Varga Jennifer / 24.hu

Martin ugyan a Girón először indul, de már komoly Grand Tour-tapasztalata van, ötször tekert a Tour de France-on, kétszer pedig a spanyol körversenyen, a Vueltán. A legutóbbi öt háromhetesén egyaránt a legjobb húszban végzett, tavaly Franciaországban a nyolcadik, Spanyolországban pedig a kilencedik helyen végzett, azaz megérkezett a legjobbak közé. Csapattársa, az olasz Simone Consonni a sprintszakaszokon jelenthet komoly veszélyt a riválisokra, tavaly volt második és negyedik egy-egy szakaszon.

Sorban jöttek a többiek, az első igazán nagy tapsot pedig Fetter Erik kapta, aki óriási mosollyal integetett le a tömegre. Korábban még nem volt erre példa: idén három magyar is indul a Giro d’Italián, másodikként Peák Barnabás gurult fel a színpadra, aki Fetterhez hasonlóan szintén az első olasz körversenyén vehet részt. Már neki is kijárt a sztároknak járó fogadtatás, de az igazán nagy hangzavar akkor tört ki, amikor Valter Attila is megérkezett a csapatával.

A közönség a nevét skandálta, volt, aki rózsaszín fáklyát gyűjtött a tiszteletére. Valter Attila tavaly több napon át is kiérdemelte a legjobb fiatal versenyzőnek járó fehér trikót, de ami ennél is nagyobb szám, hogy három napon át rajta feszült a Maglia Rosa, azaz a rózsaszín trikó, amit mindig az összetett éllovasa viselhet. A tömegtől és a fogadtatástól talán kissé megszeppent Valter mondott is pár szót:

Élvezzük ezt a gyönyörű három napot.

Nehéz lenne ezzel nem egyetérteni. A háromhetes körversenyeket ugyanis rengetegen követik végig évről évre, most pedig abban a szerencsés helyzetben vagyunk, hogy nemcsak televízión követhetjük a történéseket, hanem házhoz jött a 105. Giro d’Italia. Impozáns szakaszokkal ráadásul: pénteken a Hősök teréről indul a mezőny és Székesfehérvárt, Bicskét és Esztergomot is érintve jut el Visegrádra, szombaton a budapesti utcákon rendeznek időfutamot (száguldás 9,2 kilométeren, befutó a Várban), vasárnap pedig Kaposvár és Balatonfüred közötti 201 kilométert teljesítik majd a versenyzők.

Galéria
Varga Jennifer / 24.hu

Simon Yates, Tom Dumoulin, Richard Carapaz, Mark Cavendish, Alejandro Valverde, Mathieu van der Pool és sztárok sora, valamint három magyar a mezőnyben, csodás útvonal és a világ egyik legjobb kerékpárversenye Magyarországon.

Szponzorált tartalom

A cikk a Cofidis támogatásával készült.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik