Szórakozás

Kiderült, hogy milyen gyakran kell etetni a kutyákat, megdöbbentek a kutatók

Getty Images
Getty Images
Több mint 10 ezer kutya szokásait elemezték egy új tanulmányban.

A múlt héten jelent meg GeroScienceben egy tanulmány, amelyben egy tudóscsoport ismertette a The Dog Aging Project eredményeit.

A LADbible ismertetése szerint a kísérletben 2019 óta gyűjtötték az adatokat a különböző korú, méretű és fajtájú kutyákról. Több mint 10 000 állat adatait elemezték, hogy összefüggéseket keressenek az étrend és az egészségügyi állapotok, például bőr-, ortopédiai, vese-, húgyúti, máj-, szív- és neurológiai rendellenességek között.

A tanulmány azt sugallja, hogy a naponta egyszer etetett kutyák kevesebb fizikai egészségügyi problémával és jobb kognitív képességgel rendelkeznek, és kisebb a gyomor- és bélrendszeri betegségek, valamint a fog-, vese- vagy ortpoédiai problémák előfordulásának esélye náluk, mint a gyakrabban etetett kutyáknál.

Ezért azt tapasztaljuk, hogy a napi egyszeri etetés jobb egészséggel jár

– írták a kutatók.

Kathleen Karr, a Washingtoni Egyetem Közegészségügyi Karának biostatisztika professzora azt mondta, hogy az eredmények némileg meglepetést okoztak, a kutatók nem számítottak arra, hogy az etetés gyakorisága ennyire fontos lesz.

Egyáltalán nem voltunk biztosak abban, hogy bármilyen különbséget látunk a kutyák egészségi állapota és az etetés gyakorisága között.

– mondta Karr.

A kutató szerint a bizonyítékok nem elég erősek ahhoz, hogy befolyásolják a kutyák gondozását és etetését, hangsúlyozta, hogy a gazdáknak nem szabad megváltoztatniuk kedvenceik etetésének módját, ehhez további vizsgálatokra van még szükség.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik