Szórakozás

Tarajos sülök veszélyeztetik Izrael titkos nukleáris kutatóközpontját

Mark Newman / Getty Images
Mark Newman / Getty Images
Szokatlan veszélyforrással néz szembe Izrael szupertitkos, nukleáris kutatóintézete: tarajos sülök veszélyeztetik a dolgozók és az épületek biztonságát.

Az izraeli atomkutatók először örültek, amikor egy barátságos tarajossül-család költözött a Negev-sivatagban működő munkahelyük közelébe. Aztán eltelt néhány év és elszabadult a pokol – írja az Ynetnews című izraeli hírportál.

Az intézet közelsége állandó víz és élelemforrást jelent, az emberektől tartó ragadozók pedig távol maradnak, vagyis a terület szabályos kis sülparadicsom. A kis emlősök ezért túlszaporodtak, és már az intézet területén is mindent telefúrtak a felszínről láthatatlan, földalatti üregeikkel. Beásnak az épületek alá, növényeket ültetni pedig lehetetlen a környéken, mert a sülök azonnal elpusztítják őket. A kertészek pedig folyton megsérülnek, amikor elbotlanak a lábaik alatt beomló üregekben.

Az intézet az izraeli természetvédelmi hivatallal összefogva nagyjából száz példányt fogott be és költöztetett új helyre 2010 és 2017 között, ezzel azonban felhagytak, miután kiderült, hogy a sülök minden esetben megpróbálnak visszatérni az élőhelyükre, és ha nem sikerül nekik, elpusztulnak.

Mivel a helyzet egyre tarthatatlanabb, a kutatóintézet most mégis különleges engedélyt kapott a területén élő sülök áttelepítésére, azzal a feltétellel, hogy megteszik a szakértők által előírt lépéseket az állatok visszatérésének megakadályozására.

Bár a sülök többsége számára ez végzetes lépés lesz, és környezetvédelmi szempontból is borzalmas megoldás, nincs más lehetőség – mondja Zahava Sigal ökológus.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik