Szórakozás

Börtön járhat mások tolakodó megbámulásáért Angliában

„A szexuális jellegű tolakodó bámulás szexuális zaklatásnak minősül, és nem toleráljuk” – figyelmeztetnek a londoni metróban kirakott plakátok. És már az első, pofátlanul bámuló férfi elleni ítélet is megszületett.

Egy magas rangú rendőrtiszt szerint a szexuális indíttatású bámészkodást a londoni metróban büntetőeljárás alá kellene vonni. A múlt hónapban pedig már el is ítéltek egy női utast zavaróan bámuló férfit, akinek több hónapra börtönbe kellett vonulnia.

A brit főváros közösségi közlekedését üzemeltető Transport for London (TfL) a múlt hónapban kampányt indított a nőket és lányokat érő szexuális zaklatás elleni küzdelem jegyében. A kampánnyal azt szeretnék elérni, hogy az utasokban tudatosuljon: az idegen nőknek (és lányoknak) való beszólogatás és idegen nők (és lányok) kéretlen megbámulása nem helyénvaló viselkedés – írja a LADbible.

A kampányban használt egyik plakáton egyenesen így fogalmaz: „A szexuális jellegű tolakodó bámulás szexuális zaklatásnak minősül, és nem toleráljuk”.

A szexuális zaklatás az erőszak egyik formája, amely leggyakrabban nők és lányok ellen irányul nyilvános helyeken. (…) A nők és lányok biztonsága abszolút prioritás a TfL számára, és ez az új kampány a TfL azon munkájának egyik eleme, hogy mindenki magabiztosan utazhasson. (…) A kampány célja, hogy megkérdőjelezze az ilyen viselkedés normalizálódását és elutasítását, mint ami »csak úgy megtörténik« a nőkkel és lányokkal a tömegközlekedési eszközökön és más nyilvános helyeken, egyértelművé téve, hogy ez soha nem elfogadható, és hogy mindig a lehető leghatározottabb lépéseket fogjuk tenni

– fogalmazott a vállalat közleménye, mellyel elindították a kampányt.

A brit közlekedési rendőrség egyik vezető nyomozója pedig egyenesen arra buzdítja az embereket, hogy jelentsék az ilyen eseteket. Sarah White főfelügyelő a Telegraphnak így nyilatkozott ezzel kapcsolatban:

„Az emberi természetből fakad, hogy bámuljuk a dolgokat. Azonban egészen más, ha valaki bámul, kéjeleg, vagy szexuális indíttatású.”

A múlt hónapban egy férfit 22 hétre börtönbe zártak, miután egy nő feljelentette, amiért „folyamatosan bámulta” őt egy Readingből útnak induló vonaton.

A 26 éves Dominik Bullock, aki nemrég szabadult feltételesen a börtönből, nem volt hajlandó félreállni egy női utas útjából, majd megakadályozta a leszállását, miután az áldozat felszólította, hogy hagyja abba a bámulását. Bullockot szándékos zaklatásban és két másik vádpontban is bűnösnek találták.

White őrmester azt is elárulta, hogy álruhás rendőrök utaznak a vonatokon, hogy bűnözőket próbáljanak tetten érni.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik