Szórakozás

Egy japán műsor páréves gyerekeket hagy magára, hogy egyedül vásároljanak, utazzanak

A legkisebbek két-, a legnagyobbak is csak hatévesek.  

A japánokat egyébként is gyakran emlegetik furcsaként, most itt van még egy alkalom, hogy ezt egyesek megtegyék. A Netflixre most került fel egy japán sorozat, amely egyébként egyáltalán nem új.

A magyarul Elég nagy már, japánul pedig Hajimete no Otsukai (Az első megbízásom) című szórakoztató dokusorozat már 30 éve megy a japán tévén, évente két, háromórás műsort sugároznak.

A japán tévénézők ötöde nézi meg, ahogy kisgyerekeket teljesen egyedül kiküldenek a világba bevásárolni, tömegközlekedési eszközökön közlekedni – számolt be róla a Guardian.

Azért csak ilyen kevés részt forgatnak le, mert nagyon hosszú az egy-egy epizódra való felkészülés. A szülők és a produkció készítői a küldetés minden útvonalát felmérik, ellenőrzik a veszélyes utakat, a gyanús személyeket. A stábnak és a biztonsági személyzetnek rejtekhelyeket keresnek, hogy a gyerek ne vegye őket észre, és informálják a környéken lakókat is, nehogy megijedjenek és hívják a rendőröket, amikor látnak egy négyévest céltalanul bolyongani az utcán.

A kettő és hat év közötti gyerekeket is fáradtságos kiválasztási folyamat után választják ki, de még így is halálra rémülnek, mikor megindulnak a mérföldes útnak a boltig, hiszen ez egy félelmetes távolság egy ekkora gyereknek. Ugyanakkor önbizalmat is kelt bennük, már mikor befejezik a kalandot, mert felfedezik, hogy ilyenre is képesek mások segítsége nélkül.

A Netflix komoly energiákat szentel a műsor sikerére, a Guardian újságírója szerint mindenkinél az első ajánlatok között van. A sorozat egyébként csak egy, az első azok közül, ami a japán Nippon műsorszolgáltatóval kötött megállapodás alapján került fel a streaming-szolgáltató kínálatába.

Az újságíró szerint egyébként végül is jó a sorozat, aminek epizódjai a Netflixen jóval rövidebbek, maximum húsz percesek, mint az eredetiek.

Lenyűgözően édes műsor. A legtöbb részében nem lehet mást tenni, mint szurkolni a gyerekeknek.

Az első részben – spoilerveszély – egy kisfiú indul útnak a szupermarketbe, hogy ott három dolgot megvegyen. Közben magában elmeséli a kalandját. Egy másik részben egy kislány a főszereplő, aki elindul a megbízására, de aztán sírva rohan vissza az anyjához, mert útközben eltévedt. Felülkerekedik magán, újra útnak indul, és ezúttal sikerrel veszi a megpróbáltatást.

Az érzelmek hullámvasútja, ami darabokra szaggat, és már sejted is, hogy miért van olyan sok elkötelezett követője Japánban.

– írja, de felhívja a figyelmet, hogy nagyon is japán a műsor, olyan dolgokkal van tele, ami nyugati szemmel gagyinak hathat, de egy brit verziója már előkészületben van.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik