Szórakozás

Többé nem bűn az engedély nélküli hajfonás Idahóban

Tetoválni eddig is szabadon lehetett, hajat fonni nem.

Brad Little kormányzó aláírta, mostantól az idahói természetes hajfonók szabadon fonhatják a hajakat anélkül, hogy vádat emelnének ellenük és komoly pénzbüntetés elé néznének. Az új törvény előtt a szépségápolási engedély nélküli hajfonás szabálysértés volt, és akár 1000 dolláros (340 ezer forintos) büntetést is maga után vonhatott.

Szemben a nyugati típusú hajfonással, amely potenciálisan veszélyes anyagokat is használ, a hagyományos afrikai hajfonás teljesen természetes és más készségeket igényel. Azért is volt érdekes, hogy engedélyhez kötötték, mert például a tetováláshoz, szemöldöktetováláshoz eddig sem kellett – írta a Forbes.

A szépségápolási licensz megszerzése pedig nem egyszerű: 1600 órányi oktatás és átlagosan több mint 16 ezer dollár (5,6 millió forint) szükséges hozzá. Ráadásul az állam nem követelte meg az afrikai típusú hajfonás oktatását az iskoláktól, ahogy a gyakorlati vizsgán sem ellenőrizték a hajfonási ismereteket. Vagyis úgy kötötték engedélyhez az afrikai típusú hajfonást, hogy azt az iskolában nem oktatták.

Nincs szükségem az állam engedélyére olyan biztonságos készségek használatához, amelyeket még kiskoromban tanultam, hogy eltartsam a családomat

– nyilatkozta az ugandai születésű Tedy Okech, aki 15 éve fonta a hajakat. Egy barátja járt kozmetikai iskolába, de ott neki nem tanították meg a fonást, éppen ellenkezőleg, őt kérték meg, hogy tanítsa meg a többieknek, hogyan kell csinálni.

Okech egyike volt annak a három embernek, akik az Institut for Justice segítségével pert nyert az állam ellen, mert az előírás „önkényes, túlzó és ellentmondásos”.

A per után példás gyorsasággal, három hét múlva keresztülment az új törvény, és aláírta a kormányzó. Így Idaho csatlakozott azon 31 államhoz, ahol nincsen semmiféle engedélyezési előírás a hajfonással kapcsolatban.

Nem csak a hajfonást kötötték engedélyhez, négy idahóiból egynek valamilyen licensszel kell rendelkeznie a munkájához. Az alacsony- és közepes jövedelmű foglalkozások engedélyének a megszerzéséhez átlagosan 332 óra elméleti és gyakorlati oktatáson kell részt venni, emellett 164 dollárnyi díjat is be kell fizetni (meg átmenni a vizsgán). Az Institute for Justice 2018-as beszámolója alapján az engedélyeztetési törvények az államnak évente több mint 967 millió dollárjába kerülnek és 10 ezerrel kevesebb munkahelyet eredményeznek.

Mississippi államban 2005-ben törölték el a kötelezettséget, azóta 6700 természetes hajfonó regisztrált.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik