Szórakozás

Ezért ne hagyd, hogy a kutyád megnyalja az arcodat

Getty Images
Getty Images
Fokozhatja az antibiotikum-rezisztenciát, ha a gazdik nem figyelnek oda.

Fokozhatja a szuperbaktériumok miatti válságot, ha a gazdák hagyják, hogy házikedvencük megnyalja az arcát, vagy a tányérjukról eszik – hívja fel a figyelmet egy tanulmány, amit a Telegraph ismertetett.

A szakértők arra is felhívták az állattulajdonosok figyelmét, hogy mossanak kezet kedvencük simogatása vagy kutyaürülék felszedése után.

Az antibiotikum-rezisztencia egyre nagyobb probléma, olyan fenyegetésnek tartják, ami évente több millió ember halálát okozhatja. Az antibiotikumok hatásos gyógyszerek, például a fertőzések ellen, a túlzott használatuk miatt azonban egyre több baktérium válik ellenállóvá. A tudósok attól tartanak, hogy a macskák és kutyák az antibiotikum-rezisztens baktériumtörzsek potenciális hordozóivá válnak.

A kutatást végző brit és portugál kutatócsoport szerint a fertőzés orális úton, illetve a székleten keresztül terjedhet, így azok az állatok, akik magukat „tisztítják altájon”, potenciális hordozók lehetnek.

A kutatók 114 embert és kedvenceit vizsgálták, mintákat gyűjtöttek, majd tesztelték a szuperbaktériumokat. Az eredmények szerint 14 kutya, egy macska és 15 ember tesztje pozitív lett a gyógyszerrezisztens E.coli törzsekre, amelyek bizonyos esetekben életveszélyesek lehetnek.

A vezető kutató, Dr. Juliana Menezes, az állatorvostudomány szakértője azt mondta, hogy eredményeik aggasztóak.

Már a Covid előtt is az antibiotikum-rezisztencia jelentette az egyik legnagyobb közegészségügyi fenyegetést

– mondta, hozzátéve, hogy a vírus után ez csak fokozódott, így félő, hogy lassan kezelhetetlenné válhat olyan betegségek gyógyítása, mint a tüdőgyulladás vagy a húgyúti fertőzések.

A tanulmányt a hónap végén Lisszabonban a Klinikai Mikrobiológia és Fertőző Betegségek Európai Kongresszusán mutatják be.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik