Szórakozás

Halle Berry húsz éve, Chloé Zhao tavaly írt történelmet azzal, hogy szobrot nyert – Oscar-rekordok és -mérföldkövek

Getty Images
Getty Images
Tudta, hogy ki az fekete első nő, akinek odaítélték a díjat? És hogy melyik színész vehette át legidősebben a szobrot?

Vasárnap este tartják az idei Oscar-gálát, ennek örömére összeszedtük a díjátadó fontos rekordjait és mérföldköveit, például, hogy melyik rendezőt és színészt jelölték a legtöbbször az elismerésre, de szóba kerül Micimackó és Olaszország is.

Halle Berry húsz éve történelmet írt

2001-ben mutatták be a Szörnyek keringője című romantikus drámát, melyben Billy Bob Thornton és Heath Ledger mellett Halle Berry játszotta a főszerepet. A filmet a következő évben nevezték az Oscarra, amelyen olyan ellenfelek mellett, mint Judi Dench vagy Nicole Kidman, Halle Berry nyerte meg a díjat, így ő az első és azóta is egyetlen fekete bőrű női színész, aki a legjobb színész kategóriában nyert. Berry utólag számtalan alkalommal elmondta, mennyire megviselte, hogy az Oscar után – annak ellenére, hogy nagyobb elismerést és tiszteletet hozott számára a szakmában – egyáltalán nem kapott olyan szerepeket, amilyenekre vágyott és amilyeneket elképzelt egy ilyen kaliberű díj után.

A díjátadó pódiumán először 1939-ben állt afroamerikai színész, Hattie McDaniel, aki az Elfújta a szél című filmben nyújtott alakításáért kapta meg a legjobb mellékszereplőnek járó díjat. Később (1964-ben) Sidney Poitier lett az első fekete színész, aki legjobb színész kategóriában nyert, a Nézzétek a mező liliomait című filmnek köszönhetően.

Emma Thompson két szobra

Az Oscar-díjátadó történelmében Emma Thompson már csak azért is kiemelkedő figura, mert ő az egyetlen, aki a gála fennállása során forgatókönyvírói és színészi kategóriában is nyert. Először 1993-ban jutalmazták aranyszoborral színészi játékát a Szellem a házban című film miatt, majd megírta a két évvel később bemutatott Értelem és érzelem forgatókönyvét, amiért szintén díjat kapott.

Ha filmzene, akkor John Williams

John Williams olyan klasszikusok zenéiért felelt, mint a Harry Potter-filmek, a Hét év Tibetben, az Indiana Jones vagy éppen a Jurassic Park-mozik. Williams emellett a jelenleg élő, legtöbb Oscar-díjra jelölt személy a díjátadó történetében, munkáit összesen 52 alkalommal jutalmazták jelöléssel a legjobb filmzene kategóriában. Összesen ötször nyert, olyan filmekkel, mint a Hegedűs a háztetőn, A cápa, a Star Wars, az ET, a földönkívüli és a Schindler listája.

Adam Rose / Disney General Entertainment Content via Getty Images Ryan Gosling és Emma Stone az Oscar-gálán, 2017-ben

Legjobban szereplő filmek

Az 1950-ben bemutatott Mindent Éváról című film az egyetlen alkotás, amelyet az Akadémia négy női színész jelölésével értékelt, Bette Davist és Anne Baxtert legjobb színész, Thelma Rittert és Celeste Holmot pedig legjobb mellékszereplő kategóriákban. A gálán végül egyikük sem nyert, ennek ellenére a filmet összesen 14 kategóriában jelölték, melyből hatot meg is nyert. A Mindent Éváról mellett az 1997-es Titanic és a 2016-ban bemutatott La La Land, azaz a Kaliforniai álom is 14 jelölést kapott, előbbi összesen 11, utóbbi 6 díjat zsebelt be.

Titanic a legtöbb jelölés mellett a legtöbb díjat elnyerő listában is az első helyen áll, de ugyanennyi – tizenegy – Oscart tudhat magáénak A Gyűrűk Ura: A király visszatér és a Ben-Hur is. A sorban utánuk következik az 1961-es West Side Story, amelyet 11 jelöléssel és 10 díjjal jutalmaztak.

Walt Disney legjei

A díjátadó történetében Walt Disney a valaha legtöbbször jelölt személyként szerepel a toplista élén. Az idén 94. éve fennálló gála során összesen 59-szer jelölték, 22-szer nyert is. Először 1932-ben a Virágok és fák, valamint egy Mickey egér-animációval jelölték, előbbivel nyert. Utoljára 1968-ban kapott (posztumusz) díjat, méghozzá a Micimackó viharos napja című rajzfilmért.

Hulton-Deutsch Collection/CORBIS / Corbis via Getty Images Walt Disney és a gyerekszínész Shirley Tample az Oscar-gálán, 1938-ban.

A legfiatalabb és legidősebb nyertes

Tatum O’Neal 1971-ben mindössze tízéves volt, amikor legjobb mellékszereplő kategóriában elnyerte a díjat a Papírhold című filmben nyújtott alakításáért, melynek operatőre Kovács László volt. O’Neal-nél két évvel fiatalabb volt Justin Henry, akit a Meryl Streep és Dustin Hoffman főszereplésével készült Kramer kontra Kramer című filmben való teljesítményéért jelölték legjobb mellékszereplő kategóriában, 1980-ban, de a szobrot végül nem vihette haza.

Színészi kategóriában a legidősebb nyertes Anthony Hopkins, akit 2021-ben, 83 évesen jutalmaztak szoborral, méghozzá Az apa című filmben nyújtott alakításáért.

2020 az Élősködők éve volt

Az Élősködők című film ott volt minden fontosabb díjátadón, beleértve az Oscar-gálát is, aminek történetében először nem angol nyelvű film nyerte meg a legjobb filmnek járó szobrot. Abban az évben olyan filmek versenyeztek egymással, mint a Volt egyszer egy…Hollywood, az 1917, a Házassági történet, a Joker, Az ír vagy éppen a Kisasszonyok. Az Élősködőket a dél-koreai Bong Joon-ho rendezte.

Bettmann / Contributor / Getty Images Meryl Streep az Oscar-gálán, 1979-ben.

Természetesen Meryl Streep sem maradhat ki

Meryl Streepet generációja legjobb színészeként emlegetik, ehhez mérten olyan szép számban gyűjtötte be színészi alakításaiért az Oscar-jelöléseket, hogy a mai napig ő a legtöbbször jelölt színész a gála történetében. Huszonegy jelölésével megelőzte Marlon Brandót, Al Pacinót, Denzel Washingtont, Bette Davist és Glenn Close-t is. Első jelölését mellékszereplőként, 1979-ben kapta A szarvasvadászban nyújtott alakításáért, és ugyan abban az évben nem nyert, de egy esztendővel később már az ő neve hangzott el a színpadon a kategóriában nyerteseként, a Kramer kontra Kramer hozta meg neki a sikert. Streep karrierje során ezen kívül még két alkalommal nyert, a Sophie választása és A Vaslady filmekkel. Utoljára 2018-ban jelölték, A Pentagon titkai című filmmel.

Színészként nála többször egyedül a néhai Katharine Hepburn vehetett át díjakat, aki karrierje során 4 alkalommal nyert, ezzel ő a legtöbb Oscar-díjjal rendelkező színész a mai napig.

Olaszország is a legek listáján

A legjobb idegen nyelvű filmek kategóriájában az Oscar fennállása alatt a legtöbbször Olaszország nyert: összesen 32 alkalommal jelöltek, 14 alkalommal pedig nyertek is olasz nyelvű, olasz alkotókkal készült filmek. Legutóbb Paolo Sorrentino filmjét, A nagy szépséget nevezték, amely 2014-ben nyert is.

Kevin Winter / Getty Images Toni Servillo, Paolo Sorrentino és Nicola Giuliano átveszik a legjobb idegen nyelvű filmért járó díjat az Oscar-gálán, 2014-ben.

Jack Nicholson: a legtöbb jelölés

A legtöbb – szám szerint 12 – Oscar-jelölést tudhat magáénak a férfi színészek kategóriájában Jack Nicholson, akit három szoborral díjazták karrierje során, ezzel szintén csúcstartó. Legelső jelölését az 1969-es Szelíd motorosokban nyújtott alakítása miatt kapta. Első Oscarját pedig az 1975-ös Száll a kakukk fészkére filmnek köszönheti, ezt követte a Becéző szavak és a Lesz ez még így se.

Ezzel megelőzte Denzel Washingtont, Robert De Nirót, Sean Pennt, Marlon Brandót és Tom Hankst is, akik két-két alkalommal kapták meg a díjat. Nicholsonhoz hasonlóan Daniel Day-Lewis is három szobrot kapott karrierje során, ám őt csak hat alkalommal jelölték.

A legtöbb díjat bezsebelő nő

Meglepő módon nem Meryl Streep az, aki nőként a legtöbb szobrot hazavihette: a filmakadémia a jelmeztervező Edith Headet jutalmazta legtöbbször, összesen nyolcszor, és harmincöt alkalommal indult jelöltként. Olyan filmek jelmezeiért felelt, mint például a Római vakáció vagy a Sabrina, de dolgozott a Mindent Éváról és A nagy balhéban is. Első Oscar-díját 1950-ben nyerte (Az örökösnő).

Todd Wawrychuk / A.M.P.A.S. via Getty Images Chloé Zhao átveszi a legjobb rendezőnek járó díjat az Oscar-gálán, 2021-ben.

Női rendezők az Oscaron

Hogy a filmiparban mennyivel kevesebb teret kapnak a nők, remekül látszik a hollywoodi rendezők férfi-női arányában. Nincs ez máshogy a díjátadókon, így az Oscar-gálákon sem: a vörös szőnyeges esemény létezése óta összesen két alkalommal nyert legjobb rendező kategóriában nő.

Az első nő, aki történelmet írt azzal, hogy szobrot kapott, nem más, mint a 2010-es A bombák földjén című film rendezője, Kathryn Bigelow. A következő női rendező elismerésére tizenegy évet kellett várni, ekkor jelölték Chloé Zhao filmjét, A nomádok földjét. A rendező amellett, hogy második női győztese a kategóriának, az első ázsiai származású rendező, aki átvehette a díjat. Összesen hét nő van a világon, akit rendezői kategóriában jelöltek az 1929 óta évente ismétlődő díjátadón, a már említett kettő mellett Lina Wertmüller kapott jelölést a Seven beauties filmért, Jane Campion a Zongoralecke és idén A kutya karmai közt filmekért, ahogy Sofia Coppola az Elveszett jelentés miatt versenyzett a díjért. Mellette Greta Gerwig és Emerald Fennell is felkerült a listára a Lady Bird és az Ígéretes fiatal nő miatt.

Steven Spielberg, Martin Scorsese és William Wyler legjei

Steven Spielberg 2022-es jelölésével az egyetlen rendező, aki hat különböző évtizedben is az Oscar-díj esélyesei közé került, mivel a West Side Story újraalkotásával idén helyet kapott a legjobb rendező címért versenyző filmkészítők között.

Martin Scorsese amiatt kiemelkedő az Oscar-történelmében, hogy ő a legtöbbször jelölt, jelenleg is élő rendező, miután Az ír című filmje a kilencedik, amivel a kategória legjobbjai közé nevezték. Korábban olyan mozikkal került az Oscar térképére, mint a Dühöngő bika, az Aviátor vagy a Wall Street farkasa.

A legtöbb jelölést a rendezők között William Wyler kapta: a neve tizenkét alkalommal került be a kategóriába, melyek közül az Életünk legszebb évei, a Mrs. Miniver és a Ben-Hur című filmekkel nyert is.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik