Szórakozás

Kerekes Vica: Orbán miért nem mondja ki, hogy tévedett Putyint illetően?

Farkas Norbert / 24.hu
Farkas Norbert / 24.hu
Szerinte a magyar miniszterelnök saját magát védi.

A hvg.hu-nak adott interjút Kerekes Vica színésznő, aki néhány héttel ezelőtt azt írta Facebook-oldalán, „szégyen és gyalázat, hogy Magyarországnak egy ilyen miniszterelnöke van, mint Orbán Viktor. Udvarhölgyeivel karöltve megmutatta újfent gerinctelenségét, embertelenségét”.

A Felvidékről származó színésznőt felháborítja, ahogy a magyar miniszterelnök kommunikál az orosz-ukrán háborúról.

Máskor nem szoktam megszólalni, mert tudom, hogy a politológia egy másik szakma, de választópolgárként – Szlovákiában szavazok, Magyarországon nincs rá jogom – kutya kötelességem részt venni a közéletben: milyen jogon szavaz valaki, aki kivonja magát belőle? Az utolsó csepp számomra a magyar állam reakciója volt az orosz invázióra. Nagyon vártam Orbán Viktor reagálását, hiszen tudjuk, hogy szimpatizál Oroszországgal, és figyeltem, mikor szólal fel egyáltalán: nagyon sokáig csendben maradt. Csehország és Szlovákia már régen felszólalt, mire megjött a magyar reakció is, miszerint Orbán elítéli az agressziót. Viszont más országok régen nevén nevezték az agresszort, de Orbán a mai napig nem mondta ki Putyin nevét.

Szerinte Orbán politikája nem áll biztos lábakon.

Orbán politikája arra épül, hogy a magyar egy kihalófélben lévő, támadás alatt álló nemzet, és minden áron meg kell védenünk a magyarságot. Én határon túl születtem, nagyon pontosan tudom, milyen az, amikor meg kell védened a magyarságodat, hogy az lehess, aki vagy – gondoljunk csak a Mečiar-érára –, így talán máshogy hangzik az én számból, ha azt mondom: el kellene végre felejtenünk, hogy mi mindig áldozatok vagyunk. Óriási szomorúság a lelkemben, hogy megint csak magunkra gondolunk: „mi lesz velünk, magyarokkal?” Pedig egy csomó ország benne van ebben a helyzetben, ott az EU, a NATO. Mi, magyarok nem vagyunk egyedül. Ukrajna van egyedül, az orosz agresszióval szemben.

A miniszterelnök háborús politikájában az alábbi hibákat látja a színésznő.

Én úgy érzem, önmagát védi. Miloš Zeman, a Cseh Köztársaság elnöke Orbánhoz hasonlóan szintén nem vetette meg az oroszokat, de ő a háború miatt tartott beszédében beismerte, hogy tévedett Putyin tekintetében. Mondhatunk bármit az ő politikájára, de azt tudom értékelni, hogy ezt megtette. De Orbán szájából nem hangzott el ilyesmi. Vajon miért nem? Valami van a füle mögött? És közben folyamatosan hárít, próbálja másra terelni önmagáról a figyelmet, inkább elmegy a határra a menekültekhez, a béketárgyalásokról vagy Brüsszel szerepéről beszél. Miért nem mondja ki, hogy tévedett Putyint illetően? Hiszen bebizonyosodott, hogy hihetetlenül nagy hibát követtek el.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik