Szórakozás

Szándékosan rongálta páciensei fogait egy amerikai fogorvos

Luis Alvarez / Getty Images
Luis Alvarez / Getty Images
Egészségügyi csalásban és más vádpontokban bűnösnek talált egy wisconsini fogorvost egy amerikai bíróság. A 61 éves fogász szándékosan rongálta meg több páciense fogát, hogy aztán kezelhesse őket.

Hét vádpontban találta bűnösnek Scott Charmoli, wisconsini fogorvost a bíróság – írja a helyi sajtóra hivatkozva a Guardian nevű brit lap.

A vád szerint Charmoli szándékosan rongálta meg páciensei fogait, hogy az olcsóbb kezelések helyett koronát helyezhessen fel nekik, amit aztán a páciensek biztosítói kifizettek neki.

A fogász egy húsz hónapos időszakban több, mint ezerhatszáz koronát helyezett fel, ami kimagaslóan soknak számít. Míg a wisconsini fogorvosok átlagosan száz páciensenként kevesebb mint hat koronát helyeztek fel 2019-ben, addig Charmoli több mint harminckettőt.

A fogorvos általában mutatott egy röntgenfelvételt a pácienseknek a teljesen egészséges fogaikról, majd meggyőzte őket, hogy egyik foguk a felvétel szerint törött, vagy szuvas. A betegek hittek neki, így Charmoli megfúrta, majd eltörte az egészséges fogat, aztán egy újabb röntgent készített és ezt a felvételt küldte el a biztosítónak, hogy igazolja a koronafelhelyezés szükségességét.

Miután belefogott a csalásba, Charmoli bevételei robbanásszerűen növekedtek. Míg 2014-ben négyszázharmincnégy koronát helyezett fel, és 1,4 millió dollár bevétele volt, addig 2015-ben már több mint ezer koronát helyezett fel és 2,5 millió dollárt keresett. A 2016-tól 2019-ig terjedő időszakban pedig 4,2 millió dolláros bevételre tett szert, csak fogkoronákból.

A csalásra csak az után derült fény, hogy az idős fogorvos 2019-ben eladta a praxisát, az új tulajdonosoknak, a dokumentáció átnézése közben pedig feltűnt, a koronafelhelyezések kiugróan magas száma.

Charmoli ügyében június 17-én hirdetnek ítéletet. Akár húsz év börtönt is kaphat, de valószínűleg megússza ennél jóval enyhébb büntetéssel. Miután büntetőper lezárul, elindulhatnak a polgári kártérítési perek. Charmolit több mint száz páciense perelte be a fogaik szándákos félrekezelése miatt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik