Szórakozás

Ezért a gyümölcsért több mint 70 ezer forintot kérnek egy londoni piacon

Getty Images
Getty Images
Csak azért ennyi a jackfruit ára, mert akciós.

Egy darab jackfruitért 160 fontot (kb. 71 ezer forint) kérnek London egyik legnagyobb és legrégebbi piacán, a Borouh Marketen – írja a BBC.

A több mint 70 ezer forintnak megfelelő ár nem csak a magyar pénztárcákhoz mérten tűnik soknak, nem véletlen, hogy a gyümölcsöt a BBC riportere is lefotózta.

A lap szerint egy friss jackfruit ára Brazília több részén az 1 fontot sem éri el, ahogy sok más országban sem, ezért is érthetetlen, hogy ez a darab miért ilyen drága, ráadásul a Borough Marketen akciósan kínálják.

A brazil Estancia das Frutas gyümölcsös vezérigazgatója szerint az ár mindenhol változó, van, ahol ingyen le lehet szedni a fáról a gyümölcsöt, máshol egy vagyont kérnek érte. A jakcfruitot ráadásul nem lehet termeszteni kereskedelmi céllal olyan országokban, amelyben nem megfelelő a klíma számára, például az Egyesült Királyságban.

A BBC szerint még számos tényező befolyásolja a jackfruit magas árát, például, hogy hamar romlik, korlátozott a mennyisége, költséges a szállítása és nem mindig van szezonja.

A kereslet viszont nő, miután a gyümölcsöt a vegetáriánusok és a vegánok is húspótlóként használják, a lap szerint csak az Egyesült Királyságban 3,5 millió vegán él és a számuk napról napra növekszik.

A jackfruit konzerv viszont alig 3 fontba kerül (kb. 1300 forint), de sokak szerint az íze nem ugyanaz.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik