Szórakozás

Megszöktette az idősek otthonából a szerelmét egy ausztrál nyugdíjas, és az ország másik végébe akarta vinni

Wavebreakmedia / Getty Images (illusztráció)
Wavebreakmedia / Getty Images (illusztráció)
Két nappal később találták meg őket a sivatagban, nagyjából félúton. Az idős lovagot először letartóztatták, de végül megúszta egy távoltartási végzéssel és némi felfüggesztett börtönbüntetéssel.

A északkelet-ausztráliai Queensland államban élő, 80 éves Ralph Gibbs még az év elején döntött úgy, hogy kiszabadítja és hazaviszi szerelmét, a 84 éves Carol Lisle-t  az ország délnyugati csücskében található idősek otthonából, ahova azért került be, mert demens.

Az idős úr és szerelme – akivel már 15 éve alkotnak egy párt – január 4-én indult útnak kocsival a Perth melletti Mandurah városából, és két nappal később, szörnyű körülmények között találták meg őket Nyugat-Ausztrália állam határától egy órányira a sivatagban, 43 Celsius-fokos hőségben.

Amikor a hatóságok rátaláltak a párra, akkor a kerekesszékhez kötött Lisle zavart és vizeletszagú volt, ráadásul még mindig ugyanazt a nadrágot és virágos felsőt viselte, mint amit az elrablásakor is.

A férfit ekkor letartóztatták, és azóta bíróság elé is állították. A tárgyalásán pedig úgy döntött a bíró, hogy felfüggesztett börtönbüntetésre ítéli, és egy kétéves távoltartási végzést is kiad, melynek értelmében a szerelmesek nem találkozhatnak – közölte a Guardian.

Bár a férfi, aki a jogellenes fogvatartás enyhébb vádjában február 9-én bűnösnek vallotta magát a perthi bíróságon, azzal védekezett, hogy csak a jó szándék vezérelte, és pusztán „szerelemből cselekedett”, az akció mindkettejük életére veszélyes volt, és akár tragédiával is végződhetett volna.

Raelene Johnston bíró a tárgyaláson azt mondta Gibbsnek, lehet, hogy valóban a szerelem motiválta, de a saját kívánságait Lisle szükségletei fölé helyezte.

Elfogadom, hogy úgy gondolja, szerelemből cselekedett, és hogy a partnere iránti törődésből cselekedett, és hogy vele akart lenni, és azt is, hogy azt hitte, ő is magával akar lenni (…). De objektíven nézve a viselkedése rendkívül veszélyes volt, és az ön által elkövetett bűncselekmény objektív súlyosságát azoknak az embereknek a reakciói is világossá tették, akik megfigyelték önt

– fogalmazott.

A tárgyaláson az is elhangzott, hogy a szökésben lévő párt Mandurah-tól mintegy hét órányi autóútra keletre fekvő Kalgoorlie egyik bevásárlóközpontjánál több szemtanú is látta, amint Gibbs otthagyta Lisle-t az autóban, és azt javasolták neki, hogy vigye kórházba utasát.

Gibbs ellenben azt állította, hogy a párja boldog volt és jól érezte magát az út során. Rengeteg élelem, víz, gyógyszer és 11 kanna gázolaj volt náluk a férfi nemrég vásárolt Mazda terepjárójában, és az éjszakákat is a kocsiban töltötték.

A bíró az ítélethozatalhoz fűzött megjegyzéseiben azt mondta, hogy a szökés akár tragédiával is végződhetett volna, ami Gibbs számára így is lett, mivel nem csak héthónapos börtönbüntetésre ítélték – amit egy évre felfüggesztettek –, hanem egy távoltartási végzéssel azt is megtiltották neki, hogy a következő két évben találkozzon a szerelmével.

Attól félek, hogy talán soha többé nem látom

– mondta a férfi a bíróság előtt a médiának.

Az idős nő egyébként Parkinson-kórban szenved, és az elmúlt három évben a demencia tünetei is jelentkeztem nála, ezért tavaly márciusban egy gyámsági határozattal a Mercy Place Mandurah nevű idősek gondozását végző intézménybe helyezték el.

Gibbs azt is közölte, hogy vitatja ezt a gyámsági határozatot. A bíró pedig elismerte, hogy Gibbs joggal érzi magát frusztráltnak a gyámsági szabályok miatt, de azt mondta, hogy az egyének nem szegülhetnek szembe a bírósági határozatokkal csak azért, mert nem értenek velük egyet.

Gibbs azt is elmesélte a bíróság előtt, hogy ő kórházban volt, amikor Lisle-t elvitték Queenslandből, és a koronavírus miatt bevezetetett szigorú utazási szabályok miatt eddig összesen négy alkalommal tudta csak meglátogatni.

Az eltűnésük idején kiterjedt hatóvadászat indult Lisle megtalálására Nyugat-Ausztráliában, mielőtt a párt megtalálták volna az idősotthontól több száz kilométerre található Warakurna közelében. A nőt itt ellátták, majd repülővel vitték vissza Mandurah-ba.

Amikor a repülőgépre vitték, elaludt, én kiáltottam neki, és mindenki hallotta, hogy azt mondom: »szeretlek, édesem«, mire kinyílt a szeme, és azt mondta: »én is szeretlek«

– idézte fel talán utolsó személyes találkozásukat a meggondolatlan, de hősszerelmes nyugdíjas.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik