Szórakozás

Betegszabadságon volt, de egy felvétel lebuktatta, hogy kerti munkát végez, ezért kirúgták

Daria Buti / 500px / Getty Images (illusztráció)
Daria Buti / 500px / Getty Images (illusztráció)
A videót egy magánnyomozó készítette, akit a brit férfi munkáltatója bízott meg a feladattal. Több mint 30 év munkaviszony után, figyelmeztetés nélkül küldték el.

Egy betegszabadságon lévő fizikai munkást azután bocsátottak el az állásából Angliában, hogy a főnökei ráállítottak egy magánnyomozót, aki megörökítette, ahogy kerti munkát végez, illetve átad egy tömlőcsövet egy barátjának. A munkadók ugyanis arra következtettek a felvételekből, hogy a férfi fizikailag alkalmas a munkavégzésre – számolt be a LADbible.

Az 55 éves Alan Jones 1983-ban gyakornokként csatlakozott a Pilkington üveggyártó céghez, és az évtizedek alatt csoportvezető lett belőle a ranglétrán felfelé haladva. Az 1980-as években nyirokcsomódaganatot, egészen pontosan Hodgkin-limfómát diagnosztizáltak nála, ami miatt sugárterápiás kezelésen kellett részt vennie. 2006-ban  a sugárterápiás gyógyszerek mellékhatásaként azonban krónikus fájdalom alakult ki a vállában.

A fájdalom nem akart elmúlni, így a háromgyerekes apa jobb karja le is gyengült. Az egészségi állapota pedig mentális problémák kialakulásához vezetett, ezért 2018 novemberében úgy döntött, betegszabadságra megy.

A betegszabadság alatt azonban egy kollégája jelentette a vezetőségnek, hogy látta Jonest munkáscsizmában, ami arra késztette a vállalatot, hogy egy magáncéget bízzon meg a férfi megfigyelésével.

A Merseyside-i St Helensben élő Jones jogi képviselői, a Thompsons Solicitors szerint a felvételeken az látható, ahogy a férfi meglátogat egy helyi farmot, ahol segítő kezeket nyújt. Egy másik videón pedig az, ahogy Jones átad egy tömlőt egy másik férfinak, amivel aztán a másik férfi meglocsolja a Jones lányának esküvőjére szánt virágokat.

Főnökei a felvételekből azt a tanulságot vonták le, hogy Jones a betegszabadsága alatt máshol dolgozik, ezért azonnal kirúgták anélkül, hogy figyelmeztették volna, szerintük nem oké, amit csinál.

Az első felvételen ugyanakkor az látszott, hogy Jones egy közösségi farmon van, ahol a kerti munkával próbál segíteni a mentális problémáin, ahogy azt a háziorvosa javasolta neki terápia gyanánt.

A bíróság úgy ítélte meg, hogy Pilkingtonnak „árnyaltabb és megfontoltabb megközelítéssel” kellett volna hozzáállnia az ügyhöz. Alan Johnson munkaügyi bíró azt mondta:

Az ilyen jellegű tevékenység valóban az emberi jogokba és az egyén magánélethez fűződő ésszerű elvárásába való beavatkozással jár. A munkáltatónak természetesen korlátozott, szükséges és arányos módon kell végeznie ezeket a tevékenységeket.

Jones nagyon megdöbbent az egész ügyön, hiszen az első munkahelyéről van szó, ahol több mint három évtizedet húzott le, és ahonnan szerinte kifejezetten méltatlan módon bocsátották el.

„36 évig szolgálni egy vállalatot, és elbocsátani azért, mert a mentális egészségem érdekében időt töltök a barátaimmal, nem más, mint tiszteletlenség.

Amit ők fizikai munkának hittek, az valójában csak az volt, hogy egy slagot adtam át a barátomnak, aki virágokat locsolt a lányom esküvőjére”

– fogalmazott az üggyel kapcsolatos meghallgatáson, ahol azt is elmondta, hogy szerencsére évtizedek óta a szakszervezet tagja, akik összekötötték a Thompsons Solicitors jogászaival, így volt elég ereje beleállni az ügybe.

A bíróság megállapította, hogy Jones elbocsátása tisztességtelen, diszkriminatív és szerződésszegő volt. A pénzügyi rendezésről döntő meghallgatás pedig májusban lesz.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik