Szórakozás

A tech világ kihívásai és top termékei (x)

2021-ben olyan akadályokkal néztünk szembe, amelyekre nem számítottunk!  Rengeteg elektronikai eszköz hiánycikk lett.

Nincs elég PlayStation, iPhone vagy éppen laptop, és egyes autógyárak is leállni kényszerültek a tavalyi évben. Mégis miért? Az ok: a chiphiány. Lássuk, mi áll a háttérben, mi történt tavaly, és idén mire készülhetünk!

A chiphiány hátteréről

A chipek apró, integrált áramkörök, amelyek nélkül nem működik a járműgyártás, nélkülük nincs szórakoztató elektronika, sem okoseszközök… A pandémia kezdete óta fogyasztói szokásaink megváltoztak, ami a tech kütyük gyártóit is érinti. A jelentősen megnőtt keresletre nem voltak felkészülve. Új gyártósorokat kell üzembe helyezniük, hogy ki tudják szolgálni az igényeket, ami nem egyik napról a másikra történik. Ha felhasználják a tartalékaikat, és nem érkezik utánpótlás, akkor leállni kényszerülnek.

Miből volt hiány?

Konzolok és telefonok esetében lépett fel hiány, de a monitorokra, nyomtatókra, illetve az asztali számítógépekre is sokat kellett várni. Szerencsére a notebook.hu előrelátásának köszönhetően hálózatát nem érintette a készlethiány, mindenki azonnal meg tudta vásárolni, amit szeretett volna.

2021 legkeresettebb márkái

Laptop kategóriában az ASUS-t és Lenovot keresték a legtöbben. Ez a két márka teszi ki a teljes notebook eladások 60%-át. Nőtt a kereslet az Apple Macbookjai iránt is.

A konzolok versenyében kereslet tekintetében döntetlen az állás, hiszen az Xbox és a PlayStation 5 eladása fej-fej mellett haladtak.

Az okostelefonok piacát igencsak átalakította a tavalyi év. A Xiaomi forgalma növekedett a legerősebben, Európában átvette a piacvezető szerepét a Samsungtól. Az Apple pedig a harmadik helyre szorult vissza.

Újdonságok 2021-ben

Megjelent az Iphone 13 erős hardverrel és minden korábbinál jobb kamerákkal. Bemutatták az Intel új processzorát, a Windows 11 új felülettel és számos új funkcióval lepte meg a felhasználókat. Az Asus pedig előrukkolt OLED kijelzős modelljével, ami a kreatív munkát végzők álma lehet, hiszen több mint 1 milliárd színárnyalat megjelenítésére képes.

Várható újdonságok 2022-ben

2022 év elején debütál az üzleti és gamer laptopokban az új Intel 12 GEN, jelentős innovációval érkezik, elérhető lesz energiahatékony (E-Core) és teljesítmény-központú (P-Core) processzormaggal. Az Nvidia elhozza az RTX 3070 Ti-t és a legújabb grafikus processzorát, a GeForce RTX 3080-at, amit már 12 GB RAM-mal szereltek fel.

Mire számíthatunk 2022-ben?

A fent említett kategóriákból továbbra is várható fennakadás. Optimista becslések szerint 2022-ben rendeződhet a helyzet, de előfordulhat, hogy akár 2023-ig várnunk kell.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik