Szórakozás koronavírus

Kirúgták a pultost, mert a covidos tünetei miatt nem ment be dolgozni

Kevin Trimmer / Getty Images (illusztráció)
Kevin Trimmer / Getty Images (illusztráció)
Másnapra a PCR-tesztjének is meglett az eredménye, ami a igazolta a félelmeit.

Egy brit nő azt állítja, hogy kirúgták egy kocsmából, miután nem volt hajlandó koronavírusos tünetekkel munkába állni. Rachael Baylis, akinek pozitív PCR-teszt eredménye egy nappal később érkezett vissza, három hónapig vállalt műszakokat a brightoni Walrus bárpultjánál – írja a brit Metro online kiadása.

A fiatal nő kedden köhögni kezdett és lázas lett, de amikor munka közben megkérdezte, leléphet-e hamarabb, akkor azt mondták neki a főnökei, hogy csak úgy mehet el, ha elintézi gyorsan, hogy valaki helyettesítse.

Ezt az akadályt nem sikerült megugrania. A lapnak azt mesélte: bár lázas volt, lenyomta a műszakját abban a tudatban, hogy nem koronavírusos, hiszen a gyorstesztje negatív lett.

Miután azonban másnap megtudta, hogy az egyik kollégájának pozitív lett a Covid-tesztje, üzent a főnökének, hogy még mindig beteg, ezért intézett magának egy PCR-tesztet, és nem fog bemenni dolgozni.

A munkahelyét vezető Alan Endres erre emailben közölte vele, hogy a vállalat irányelvei szerint gyorstesztet kell csinálnia ahhoz, hogy a munkavégzés alól felmentést kapjon. Ha ez pozitív, akkor PCR-tesztet kell kérnie, és az eredmények megérkezéséig izolációba vonulnia. (Az üzenetváltás egy részét bemutató képernyőfotókat a Metro cikkében lehet elolvasni.)

A 22 éves Baylis azt válaszolta, hogy a gyorstesztek „közismerten megbízhatatlanok”, és hogy a brit hatóságok által legfontosabbnak tartott Covid-tünetek közül háromból kettőt is tapasztalt magán.

Személy szerint nem szívesen jövök be, ha rosszul vagyok. A betegség átterjedhet a vendégekre és a személyzetre is, ami nagyon megnehezítené a munkaerő-felvételt, ha mindannyian megbetegednénk.

– írta, majd a következő üzenetében azzal folytatta, hogy ha mégis azt szeretnék, bemenjen, ő inkább felmond. Erre a főnökének az volt a reakciója, hogy nem mondhat így fel, és amúgy is beszélni akart vele arról, hogyan dolgozik, mert nagyon sok baj van vele – ezután felsorolta a panaszait, melyek szinte egytől egyig az egyetem mellett pultozásból megélő fiatal nő előző esti viselkedésére vonatkoztak.

A főnök az üzenetében azt is leírta, hogy aznap egyébként személyesen akarta közölni vele, hogy most lejárt a próbaideje, és nem akarják tovább alkalmazni.

A fiatal nő a bár betegségre vonatkozó szabályairól azt mesélte a lapnak, hogy betegen is be kellett menniük, és csak akkor mehettek haza, ha találtak a saját helyükre mást, aki elvégzi helyettük a munkát, de a főnökök hozzáállását talán az illusztrálja a legjobban,

hogy ők személyesen akarták eldönteni: ki beteg és ki nem – ezért minden beteg munkaerőt berendeltek, ha be voltak írva a beosztásba –, akiket pedig valóban betegnek ítéltek, azok úgy kompenzálták, hogy kifizették a taxit, ami hazavitte őket.

Az egyetemista pultos azért állt elő a történetével, mert szeretné felhívni a figyelmet arra, mennyire kihasználják a vendéglátósokat a járvány alatt.

Az ügyet már a Walrus nevű italmérés munkaügyi személyzete, az anyacég és a brightoni hatóságok is vizsgálják.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik