Szórakozás

Az úttest felett építettek hidat veszélyeztetett majmoknak Brazíliában

Metro
Metro
A természetvédők reménykednek, hogy így végre sikerült egyesíteni az arany oroszlánmajmocskák populációját.

Brazíliában nemrégiben elkészült a világ egyik legkülönlegesebb hídja, aminél bár vannak drágábbak, szebbek, monumentálisabbak, olyan jelentősséggel biztosan nem bírnak mint ez. A Rio de Janeiro-i építmény ugyanis nagy lépés annak irányába, hogy megmentsenek egy veszélyeztetett fajt a kihalástól, amint arra a Metro is rámutatott.

A Rio de Janeiro-i természetvédőkek hosszú ideje aggodalommal tölti el az arany oroszlánmajmocskák sorsa. A Brazíliában található Atlanti-parti Esőerdő Rezervátum jelenleg az egyetlen hely a világon, ahol a faj tagjai életvitelszerűen, vadon élnek, ám a szakértők tartottak attól, hogy túl kicsi területre korlátozódik az életterük, ami egy időn belül felőrli a csoportot.

Hogy ezt megakadályozzák, egyszerű, de nagyonis logikus lépésre szánták el magukat: hidat építettek az állatoknak, aminek segítségével kitágul a világ számukra. Eddig ugyanis félő volt, hogy a rezervátum közepén húzódó autóút és a keresztülmenő forgalom beláthatatlanul nagy veszélynek tenné ki az állatokat, ha azok megpróbálnának átkellni és csatlakozni az ott élő majmocskákhoz (akiktől az utóbbi években teljesen elszigetelődtek), így inkább nem erőltették a dolgot. Most viszont tényleg eljött a cselekvés ideje.

A most elkészült híd mérföldkő lehet a populáció életében, amelynek bár kis lépésekben de egyre növelni tudták a példányszámát az utóbbi években, a 2018-ban kitört sárgaláz-járvány miatt mára mindössze kb. 2500 oroszlánmajmocska maradt életben. A hídnak köszönhetően talán sikerül összehozni a két részre szakadt közösséget .

Ajánlott videó

Olvasói sztorik