Szórakozás

Elítélték az angol szakácsot, aki véletlenül megölt egy embert az alulsütött húsos pitéjével

boblin / Getty Images (illusztráció)
boblin / Getty Images (illusztráció)
A nem megfelelően elkészített pásztorpite 31 további vendégnek okozott ételmérgezést.

Tragédiával végződött egy egyházi gyülekezet szüreti vacsorája a Northamptonshire-i Hinton-in-the-Hedges nevű falu egyik kocsmájában, amikor a gyülekezet egyik tagja meghalt, 31 másik pedig ételmérgezést szenvedett, miután ettek egy kapkodó szakács által helytelenül elkészített, darált hússal töltött pásztorpitéből – írja a Guardian.

A 92 éves Elizabeth Neuman többször is hányt a hússal töltött pite elfogyasztása után, mielőtt belehalt volna a mérgezésbe. Az étel a gyülekezet többi tagját is megmérgezte, a jelenlévők közül hárman pedig csak azért menekültek meg, mert vegetáriánusok voltak – derült ki a readingi koronabíróságon.

John Croucher, aki akkoriban a Crewe Arms nevű hely főszakácsa volt, a tárgyaláson elismerte az élelmiszerekre vonatkozó előírások megsértésének vádját, amiért négy hónapos börtönbüntetésre ítéltek, de az ítéletet 12 hónapra felfüggesztették.

A 40 éves szakács így védekezett a tárgyalásán: „Utálom kimondani, nagyon utálom kimondani, de azt hiszem, elsiettem a dolgot. Elkapkodtam.”

Azt mondta, hogy 20 éve dolgozik konyhákon, és mostanra „jobb szakács” lett a tragédia miatt, majd azt tette hozzá, hogy:

A lelkiismeret-furdalás enyhe kifejezés. Ezt soha nem fogom elfelejteni. Emiatt jobb szakács lettem, de szégyenletes, hogy ennek ilyen nagy ára volt.

A tárgyalást vezető bíró, Sarah Campbell a következő szavakkal foglalta össze a történteket:

2018. október 8-án 35 falubeli ment el a Crewe Armsba egy szüreti vacsorára. Harmincketten ettek a pásztorpitéből. Egy egészséges és jó állapotban lévő személy meghalt a hányás okozta gyomor-bélrendszeri vérzésben. Egyetlen általam hozott ítélet sem tudja visszaadni a családnak okozott veszteséget. Croucher volt a séf azon az estén. A darált húst nem főzték meg megfelelően, és jeges vízzel együtt tették be a serpenyőbe. Crouchernek ott kellett hagynia a készülő ételt, ezért a darált húst fóliába csomagolta, és egy éjszakára a hűtőbe tette. Otthagyta, majd újra megfőzte, és meleg burgonyapürét tett mellé. A tálaláskor azon nem mérte meg a pite hőmérsékletét.

A bíróságon elhangzott az is, hogy a Szentháromság egyházközösség tagjai nem akarták, hogy a kocsmát, annak tulajdonosát, Neil Billinghamet, vagy az ételt elkészítő Crouchert megbüntessék. A bíró azonban aggodalmának adott hangot a kocsma múltjával kapcsolatban, mondván:

A Crewe Arms fontos kocsma a helyi közösség számára. Számos ajánlást olvastam a közösség tagjaitól. Mindannyian azt mondták, hogy ez egy egyszeri hiba volt, de a bizonyítékokat tekintve ez nem egy egyszeri hiba volt. A kocsmának lépéseket kellett volna tennie a javulás érdekében. A 2015-ös ellenőrzések után három csillagot adtak neki, 2017-ben pedig csak egyet.

Billingham és a cég védője, Christopher Hopkins azzal védte az étterem tulajdonosát, hogy „nem sokkal később elment az érintett helyi lakosokhoz, és bocsánatot kért az incidensért. Arra is megkért, hogy fejezzem ki részvétnyilvánítását a Neuman család felé.”

A tulaj elismerte az élelmiszer-biztonsági szabályok megsértését, és 9 ezer font (3,9 millió forint) pénzbírságot kapott, valamint ezer font (429 ezer forint) perköltség megfizetésére kötelezték. Cégét pedig közel 3 ezer fontra (1,3 millió forint) büntették.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik