Toshiro Shimada / Getty Images (illusztráció)
Szórakozás

Az e-cigi szívóknak kétszer nagyobb eséllyel lehetnek merevedési gondjai, mint azoknak, akik nem szívnak

Ráadásul az erről beszámoló friss kutatás szerint ez a kapcsolat teljesen független az életkortól, a szív- és érrendszer egészségétől és más kockázati tényezőktől is.

Az American Journal of Preventative Medicine új tanulmánya szerint merevedési zavarok több mint kétszer olyan valószínűséggel fordulhatnak elő azoknál, akik elektronikus cigarettát használnak, mint azoknál, akik soha nem párologtattak még életükben –írja az IFLScience.

Ráadásul a kutatás eredményei azt mutatták, hogy a párologtatás és az impotencia közötti kapcsolat teljesen független az életkortól, a szív- és érrendszer egészségétől és más kockázati tényezőktől is.

A hagyományos dohányzás köztudottan hozzájárul a merevedési zavarok kialakulásához, bár továbbra sem világos, hogy az elektronikus nikotinadagoló rendszerek – más néven e-cigaretták – hasonló kockázatot jelentenek-e. A vizsgálathoz a tanulmány szerzői 13 711 húsz év feletti amerikai férfi adatait használták fel.

A Population Assessment of Tobacco and Health (PATH) – azaz A dohányzás és az egészség lakossági értékelése – névre keresztelt kutatásban résztvevők alig több mint 20 százaléka tapasztalt valamilyen szintű merevedési zavart, míg a napi szintű e-cigi használók 2,4-szer nagyobb valószínűséggel számoltak be ilyen jellegű panaszokról.

A tanulmány szerzői ezután egy második elemzést végeztek egy valamivel kisebb, 11 207  húsz és hatvanöt év közötti, kardiovaszkuláris betegségek vagy a merevedési zavar egyéb kockázati tényezőivel nem rendelkező férfi adatait tartalmazó mintán. Ebben a csoportban 10,2 százalék számolt be merevedési zavarról. A második vizsgálatban résztvevő elektromos cigarettát párologtatóknál is hasonló eredmény jött ki:

ők 2,2-szer nagyobb valószínűséggel számoltak be a speciális panaszokról.

Tekintettel arra, hogy sokan használják az e-cigarettát a dohányzás ártalomcsökkentésének egyik formájaként vagy a dohányzásról való leszokás segítésére, teljes körűen meg kell vizsgálnunk a párologtató termékek és a merevedési zavarok közötti kapcsolatot, valamint a férfiak szexuális egészségére gyakorolt lehetséges következményeket. Elemzéseink figyelembe vették a résztvevők dohányzási előéletét, beleértve azokat is, akik soha nem voltak dohányosok

– magyarázta a tanulmány szerzője, Omar El Shahawy egy nyilatkozatban.

Az adatok mélyebb vizsgálata feltárta, hogy az e-cigik és a merevedési zavarok közötti kapcsolat a normál testtömegindexű és szívbetegséggel nem rendelkező résztvevőkre is igaz volt, ami arra utal, hogy a párologtatás még a makkegészséges szervezetűek számára is kockázatot jelenthet.

A kutatók kifejtik: a nikotinról ismert, hogy megakadályozza az értágulást és korlátozza a véráramlást, ami valószínűleg hozzájárul a merevedési zavarok kialakulásához. A cigarettához hasonlóan egyes e-cigi folyadékok is tartalmaznak nikotint, bár sok olyan is van, amelyik nem.

A szerzők azonban rámutattak, hogy még azok e-cigi folyadékok is, amelyek nem tartalmaznak nikotint, bizonyítottan csökkentették a kísérletben használt rágcsálók tesztoszteronszintjét azáltal, hogy gátoltak a szteroidok szintéziséhez szükséges két kulcsfontosságú enzimet.

Bár ezek az eredmények aggasztóak, a szerzők elismerik, hogy tanulmányuk önbevalláson alapuló adatokra támaszkodik, amelyek nem mindig lehetnek teljesen pontosak. Ahogy elismerik azt is, hogy nem vették figyelembe más gyógyszerek, például az antidepresszánsok lehetséges hatását sem, amelyek hozzájárulhattak egyes résztvevők merevedési zavaraihoz.

A kutatás jelentőségét összefoglalva, El Shahawy arra a következtetésre jutott, hogy az eredményeik alátámasztják: további tanulmányok elvégzésére van szükség a dohányzásnál viszonylag biztonságosabb e-cigaretta használatának egészségügyi hatásairól.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.