Szórakozás

Tiszteletbeli taekwondomester lett Trump, ha újraválasztják, a fekete övét felkötné a kongresszusban is

A dél-koreai taekwondo világszövetség egyik vezetője adta át neki az elismerést. Ráadásul az exelnök rögtön 9 danos lett, ami a legmagasabb megszerezhető mesterfokozat.

9. danos fekete övvel tüntette ki Donald Trump volt amerikai elnököt a Kukkiwon, azaz a Taekwondo Világközpont (World Taekwondo Headquarters), ami egyrészt a Világ Taekwondo Akadémia (World Taekwondo Academy) otthonául szolgál, másrészt a dél-koreai kormány taekwondoéletet hivatalosan irányító szervezete.

Ez exelnöknek adományozott kilenc dan a legmagasabb szint, amelyet a hivatásos harcművészek elérhetnek.

A Kukkiwon elnöke, Lee Dong-seop a november 19-én látogatta meg Trumpot otthonában, a floridai Palm Beachen található Mar-a-lagoban, hogy átadja neki a fehér ruháját és az áhított fekete övét – számolt be a szervezet Facebook-bejegyzése alapján a Daily Mail.

A szövetség bejegyzése szerint Trump így reagált az elismerésre:

Megtiszteltetés számomra, hogy megkaptam a tiszteletbeli dan oklevelet, és úgy gondolom, hogy a taekwondo csodálatos harcművészet az önvédelemre. Szeretném látni a Kukkiwon Taekwondo Team bemutatóját.

A Mail azt írja, hogy a látogatást vélhetően egy Egyesült Államokban élő dél-koreai szervezte meg.

A volt elnök megfogadta azt is, hogy a kongresszusban is igyekszik majd viselni a taekwondo ruházatot, ha a jövőben visszatérne a Fehér Házba. A fotók legérdekesebb eleme talán az, hogy Trumpék mögött az irodája falán egy olyan fotó látható, amin kezet fog Kim Dzsongun észak-koreai diktátorral Panmindzsonban, amikor a pár 2019 júniusában a demilitarizált övezet határán találkozott.

Trump kilenc danos kitüntetése azt jelenti, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnökkel azonos rangú, akit 2013-ban egy dél-koreai hivatalos látogatás során tüntettek ki fekete övvel és avatták a taekwondo nagymesterévé.

Bár egyikőjük sem gyakorolja a taekwondót – ezért a kitüntetésük tényleg csak egy jelképes dolog –, Trumppal ellentétben Putyin igazi fekete övvel is rendelkezik, csak egy másik harcművészetben, a Japánból származó dzsúdóban, amit magyarul csak cselgáncsnak hívnak. Ezt a harcművészetet az orosz elnök 11 éves kora óta gyakorolja, és 2012-ben hivatalosan is levizsgázott nyolc danra belőle.

Putyin, az érzelmes harcos nem felejt
Az orosz államfő gyermekkora óta kapcsolatban áll a küzdősporttal, illetve azokkal az emberekkel, egykori edzőtársakkal, akiket még akkor ismert meg. Nem meglepő: igen sokra vitték.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik