Szórakozás

Meg sem állt Szibériáig két melegebb éghajlatra igyekvő, eltéved flamingó

Flamin gone wrong.

Nem mindennapi dolga akadt a napokban a szibériai természetvédőknek, két egészen váratlan vendéget üdvözölhettek a zord, hideg orosz földön. A Daily Mail írta meg, hogy nemrég két eltévedt flamingót is ki kellett menteni a területről. A madarak melegebb éghajlatra igyekeztek, ám valamilyen okból rossz kanyart vettek a vándorlásuk során, így kötöttek ki Szibériában.

Egyiküket a már boreális éghajlati övben fekvő Jamali Nyenyecföld régióban fekvő Sporyshevskoye olajmezőjén találták meg, a hőmérséklet akkor mínusz 7 Celsius-fok volt. A mentést vezető férfi, Denis Islamov elmondta, amikor rátaláltak, a madár teljesen át volt fagyva és le is soványodott. Az állat először megijdet az emberektől, de már ereje se nagyon volt a meneküléshez, így könnyen a közelébe tudtak férkőzni. Islamov még a helyszínen a kabátjába bugyolálta.

Szakértők szerint a madár jó eséllyel Kazahsztánból akart Egyiptomba vagy Szaúd-Arábia repülni, de valami oknál fogva eltévedt.

A másik flamingóra innen több mint 1000 kilométerre találtak, a világ leghidegebb állandóan lakott területén, Jakutföldön. Teljesen lesoványodva találtak rá, közel egy másik másik híres orosz energetikai területhez, a Csajandinszkoje gázmezőhöz. A Gazprom Neft Zapolyarye ökológusa a mentés után megvizsgálta a madarat, ami a fagyás jeleit mutatta. A szakszerű ápolásnak köszönhetően azonban hamar fel fog épülni, már rendesen eszik és iszik is. Már nevet is kapott, Grishának nevezték el.

Egyelőre kérdéses, mi lesz a két madár sorsa, a fokozatosan csökkenő hőmérséklet miatt ugyanis nem opció az, hogy szabadon engedjék őket.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik