Szórakozás

Összegyűjtöttük a legjobb téli gumik listáját (X)

Magyarországon egyre ritkább az igazi, havas tél, azonban hidegből és csapadékból sosincs hiány. Az őszi hónapok során mindenkinek el kell mennie a szervizbe, hogy megejtse a cserét, de ha új abroncsot kell vásárolni, akkor lehet, hogy egy kicsit szétszórtak vagyunk.

Szerencsére rengeteg teszt készül, így egyre könnyebb kiválasztani a téli gumikat. Az ADAC tesztek előnye, hogy több méretből vásárolnak be, majd elmennek Finnországba, és elvégzik az összes tesztelést. Az így kapott számok sokkal közelebb állnak a valósághoz, mint az interneten olvasható vélemények, az egyetlen hátrányuk, hogy nem tudják az összes méretet megvizsgálni egyszerre.

Bridgestone

A Bridgestone Blizzak LM005 többször elhozta az aranyérmet, úgyhogy nyugodtan beülhetünk vele a volán mögé. Ez a téli gumi nagyszerű fékezési teljesítményt és tapadást biztosít az utakon, miközben a nedves útszakasz miatt sem kell aggódni. Az A kategóriába kerülő abroncs mély barázdái könnyedén vezetik a vizet és a latyakot, a mintázatot kimondottan a téli útviszonyokhoz alakították ki. A gyártó nagyon is tisztában van azzal, hogy a téli hónapok során mindennél fontosabb a fékezés, úgyhogy olyan egyedi lamellákat terveztek, amik nagyobb felületen tudnak érintkezni az úttal.

Michelin

A Michelin Alpin 6 szintén benne szokott lenni a Top3-ban, hiszen pont a kemény, téli időszakokra tervezték meg. Különlegessége, hogy a kopott felülettel is ugyanolyan biztonságos, amit a kialakításának köszönhet. Minél jobban kopik a gumi, annál inkább szétnyílnak a barázdák, úgyhogy hosszú távra is tervezhetünk vele. Az innovatív kopásjelzővel sokkal könnyebben nyomon követhető, hogy mikor érkezik el a csere ideje, amihez hosszú élettartamot is kapunk.

Dunlop

A Dunlop Winter Sport 5 könnyen eléri a dobogós helyezést, úgy tervezték meg, hogy a téli utak viszontagságaihoz is illeszkedjen. Kiváló oldalirányú tapadása van, amit a csúszós útfelületeken fogunk leginkább érezni, ugyanakkor a hóval borított utakon is jobb a teljesítménye. Ezzel az abronccsal nem kell félni az aquaplaning jelenségétől, miközben az üzemanyag fogyasztást is jó értelemben befolyásolja.

Hogyan válasszunk?

Mindhárom abroncs az elsők között van, azonban más szempontok alapján érdemes vásárolni. A Bridgestone erőssége a nedves útfelület, úgyhogy a csapadékos években nagy hasznát vesszük majd. A száraz és a havas útfelületen szintén jól teljesített, azonban nagyon hamar kopik, ami elég nagy hátrány, főleg, ha spórolni szeretnénk. A Michelin alig maradt el a Bridgestone-tól, viszont lényegesen tartósabbnak bizonyult, ami a vásárlásnál fontos szempont lehet. A Dunlop ugyanazt tudja, mint például a Hankook Winter i cept, tehát itt akár márka szerint is dönthetünk.

Amikor a téli gumi tulajdonságait vizsgáljuk, akkor látni fogjuk, hogy nem lehet minden szempontnak teljes mértékben megfelelni. Vásárlás előtt el kell döntenünk, hogy mi az, amit leginkább elvárunk egy abroncstól, majd eszerint megnézni az aktuális teszteket és gyártói ígéreteket. Tény, hogy Magyarországon egyre enyhébbek a telek, de ez nem jelenti azt, hogy már nincs szükség téli gumira.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik