Szórakozás

Mely abroncsokat érdemes választani a 2021-es ADAC téli gumi teszt alapján (X)

Az ADAC téli abroncsteszt eredményeit sokan már tűkön ülve várják szeptemberben, mert az német autóklub eredményeire alapozzák az téli abroncsvásárlást. Bár a teszteredmények segítenek az egyes márkákról, típusokról és méretekről pontosabb képet alkotni, azért érdemes a döntést nem csak a végeredmények fényében meghozni. Amikor abroncsot választunk, előbb gondoljuk végig, hogy milyen szempontjaink vannak, milyen a vezetési stílusunk, milyen gyakran és milyen útviszonyok között közlekedünk a leggyakrabban.

Ezen kérdések tisztázása után, már nem is annyira biztos, hogy minden szempontra szükségünk van, ami alapján a végső eredmény megszületett az ADAC téli gumi teszten. Megtehetjük azt is, hogy az egyes részeredményeket vizsgáljuk, hiszen ha csak városi közlekedésre használjuk az autónkat, és csak nedves és száraz utakon vezetünk, hóban vagy jeges utakon nem, akkor azokat az eredmények másodlakosnak is tekinthetjük, számunkra a nedves és száraz utak eredményei lesznek a mérvadóbbak. De mit is mutatnak az idei téli gumi teszt eredményei.

Az ADAC téli gumi teszt legjobbjai, avagy amelyeket fenntartások nélkül választhatunk

Ha a legjobb abroncsokat keressük, amelyek egyenletesen jó teljesítményt nyújtottak idén a két méretkategóriában, akkor a dobogóra feljutó abroncsokat érdemes figyelnünk. A nagyméretű abroncsok kategóriájában a 225/50 R17 méretű gumikat vizsgálták, és a legjobb eredményeket a Dunlop Wintersport 5, a Michelin Alpin 6 és a Goodyear UltraGrip Performance + érték el egyenletesen jó teljesítményt nyújtva. Ha tehát nagyteljesítményű autónk vagy középkategóriás járművünk van, akkor ezek az abroncsok jó választást jelenthetnek.

A 195/65 R15 méretben is ezek a márkák remekeltek, a Michelin szintén a Michelin Alpin 6 téli abronccsal nyújtott jó eredményt, míg a Dunlop a Dunlop Winter Response 2-vel, a  Goodyear pedig a Goodyear UltraGrip 9+-al. Szintén jó minősítést ért el a Vredestein Wintrac is. Ez a méretkategória meglehetősen népszerű, számos családi autó fut ezzel a mérettel, így számos autósnak nyújthat jó választást a négy legjobb abroncs. Természetesen nemcsak prémium abroncs nyújtott jó eredményt az idei teszten.

Sűrű közép mezőny született

Egy-két kivételtől eltekintve mindkét méretkategóriában leginkább közepes eredmények születtek a pontszámok alapján. A havas és jeges utak tesztjén a 195/65 R15 méretben szinte csak jó eredmények születtek, a 225/50 R17 méretben egy-két kivétellel szintén hasonló eredmények születtek. A 225/50 R17 méretkategóriában a középkategóriás abroncsok közül a Kleber Krisalp HP3 emelkedett ki, illetve a Nexen Winguard Sport 2 kettő. A Continenetal és a Bridgestone abroncsai hasonló eredményeket értek el ezen a teszten.

A 195/65 R15 méretkategóriában szinte minden abroncs hozta a közepes teljesítményt. Bár a Kumho Wintercraft WP51 összetettben a leggyengébben teljesített, a havas és jeges utak tesztjén nagyon jól teljesített, ahogy fogyasztás tekintetében is, így ha leginkább havas-jeges utakon közlekedünk, akkor a Kumho is jó választás lehet ebben a méretkategóriában. Ezért is érdemes végiggondolni, hogy milyen körülmények között vezetünk leginkább, mert egy gyengébbnek tűnő, de alapvetőn jól teljesítő abroncs is születhet a teszteredmények alapján.

Mely abroncsok teljesítettek jól az alsó árkategóriából?

Az alsó kategóriában keresőknek sem kell kétségbe esni, hogy a teszteken az olcsóbb abroncsok nem teljesítenek jól. Az idei ADAC téli gumit teszten az alsó kategóriába tartozó abroncsok közül is sokan teljesítettek meglepően jól, mint például a  195/65 R15 méretkategóriában a Laufenn i FIT+ LW31 +, a Maxxis Premitra Snow WP6 vagy a Barum Polaris 5, illetve a 225/50 R17 méretkategóriában a Nokian Snowproof P vagy a Toyo Observe S944. Gyenge eredményt a Goodride Z-507 Zuper Snow és a Linglong Green-Max Winter UHP, melyek talán a zaj tekintetében értek csak el jó eredményt. Persze ez nem jelenti azt, hogy az ADAC téli gumi teszttől eltérő méretkategóriában ne nyújtanának jó teljesítményt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik