Szórakozás

Felismerhetetlenné vált az egykori sztármodell – 50 millió dollárra perli a zsírfagyasztást végző céget

Ron Galella, Ltd.
Ron Galella, Ltd.
A nyolcvanas-kilencvenes évek egyik legismertebb szupermodellje volt Linda Evangelista, aki többi között George Michael időtálló videóklipjében, a Freedomban is felbukkant. De nem csak ott: minden valamirevaló divatmagazin a címlapjára tette két-három évtizeddel ezelőtt, amikor csúcson volt a karrierje. Az elmúlt években azonban alig hallottunk róla, pedig csupán ötvenhat éves. Nemrég kiderült, hogy egy plasztikai műtét miatt „eltorzult” az arca, a modell pedig ötvenmillió dollárt követel a cégtől, amely a balul sikerült kezelést végezte.

Linda Evangelista jó pár éve eltűnt a nyilvánosság elől, hogy aztán az elmúlt hetekben visszatérjen és elmondja, miért nem láthattuk őt egyetlen nyilvános eseményen sem. Kapcsolódó Instagram-posztjában hosszasan írt arról, miként uralkodott el rajta a depresszió egy balul sikerült szépészeti beavatkozástól: a kilencvenes évek egyik legismertebb szupermodelljének arca kétségtelenül más, mint azelőtt. A modell megfogalmazása szerint a Zeltiq Aesthetics cég hibát vétett, melynek következtében az arca „felismerhetetlenné vált”. Emiatt a napokban úgy döntött, 50 millió dollárra (átszámítva több mint 15 milliárd forintra) perli a céget, mert szerinte a zsírleszívása előtt nem tájékoztatták a lehetséges mellékhatásokról, illetve a beavatkozás valódi kockázatairól.

Evangelista azt mondja, paradox zsírsejt-hiperpláziát okozott neki a zsírleszívás, ami egy zsírsejt-nagyobbodással járó tünetsorozat, azaz gyakorlatilag pont az ellenkezője történt az arcával, mint amit szeretett volna: a bőre megereszkedett, több helyen megduzzadt, ezáltal a jellegzetes vonásai eltűntek. Ezt bárki más is nehezen élné meg – hát még az, aki egykoron világhírű sztármodell volt.

Nagy lépésre szántam el magam: elárulom, mi az oka, hogy öt éve szenvedés az életem. Tudom, sokan vagytok kíváncsiak, hová tűntem az elmúlt években, mi miatt hanyagolom a munkát. Zsírfagyasztást végeztek rajtam, ami az ellenkező hatást érte el. A zsírsejtjeim nem zsugorodni kezdtek, hanem megnőttek, így eltorzították a vonásaimat. Semmilyen korrekciós műtét nem segített rajtam. Az orvosok úgy hagytak, ahogy azt a média írta a rólam készült lesifotók mellé: felismerhetetlenül.

Mi az a zsírfagyasztás, ami ezt okozta?

Meglehetősen kevés fotó érhető el az interneten Evangelistáról a 2015-ös műtétje óta, a modell – érthetően – nem szívesen mutatja meg magát a közösségi médiában, inkább csak a régi képeit osztogatja meg újra és újra, néhány kivétellel.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Linda Evangelista (@lindaevangelista) által megosztott bejegyzés

Hogy mit is jelent az angol coolsculpting elnevezésű eljárás, amit magyarul zsírfagyasztásnak neveznek, arról a USA Today írt egy amerikai sebész, David Rapaport tolmácsolásában – a férfi a manhattani rendelőjében is végez hasonló kezeléseket. Az eljárás során egy nagyjából tenyérnyi méretű területen (ahol a legtöbb zsírlerakódás van, például a hason) egy gép segítségével megragadják a kezelni kívánt területet, majd vákuum segítségével mínusz 15 Celsius-fokos hőmérsékletnek teszik ki. A zsírszövet így lefagy, a sejtek elhalnak, az anyagcsere folyamatok során pedig kiürülnek a szervezetből, így pedig – elvileg – a bőr szebb, feszesebb lesz.

A youtuber Tati Westbrookot kezelték már így, az általa közzétett videóban megnézheti, hogyan is néz ki mindez a valóságban. Előre szólunk, hogy nem szokványos és nem is kellemes a látvány.

Rapaport meglátása szerint hiába számít az egyik első számú zsíreltávolító folyamatnak ez a kezelés, az emberek nem kedvelik különösebben az eljárást, hiszen fájdalmakkal jár. Az Evangelista által elszenvedett szövődményeket ritka esetként jellemezte a szakember – szerinte azok igazi kuriózumnak számítanak az orvostudományban. A lap megszólaltatott egy másik sebészt, Andrew Ortont, aki viszont harminc év magánpraxissal a háta mögött sem vállal ilyen eljárást, miután szerinte kiszámíthatatlan következményei lehetnek.

Nem tudjuk, mi történik egészen pontosan a bőr alatt. Inkább sima zsírleszívást végzek, az már egy bejáratott technika, ismert lehetséges végkimenetelekkel.

Hasonló véleményen van Joshua Zeichner, az egyik neves New York-i kórház bőrgyógyász specialistája. Számokkal érzékeltette a Vogue-nak, mennyi esély volt arra, hogy a beavatkozás rosszul sül el: szerinte húszezerből egy betegnél jelentkezik ilyen mellékhatás. Hogy mennyire kevés és bizonytalan információ áll rendelkezésre az eljárás lehetséges kockázatairól, azt jól mutatja az Aesthetic Surgery Journal nevű orvosi szaklap egyik írása, melyben az olvasható: 1445 emberből tizenkettőnél jelentkezhetnek pusztán enyhe szövődmények (például a kezelt felület érzéketlenné válik kis időre), az pedig, hogy az Evangelistáéhoz hasonló, maradandó károsodás jelentkezzen, mindössze a páciensek 0,005 százalékát érintheti.

Viszont a modellnek (hiába állítja az ellenkezőjét) tisztában kellett lennie azzal, hogy akár a legrosszabbra is számíthat, legalábbis az olyan magas szintű orvosi eljárást nyújtó cégek, mint a Zeltiq Aeasthetics, előzetesen tájékoztatják a pácienseiket.

Sőt, ehhez személyes figyelmeztetés sem lett volna szükséges (még ha valóban azt feltételezzük is, hogy ez elmaradt), a cég weboldalán olvasható, hogy „a paradox zsírsejt-hiperplázia egy lehetséges mellékhatás”. Az oldalon továbbá azt is közlik, hogy több mint nyolcmillió alkalommal végezték el a procedúrát – mindenfajta gond nélkül.

Evangelista keresetében az olvasható, hogy a modell jó fizikai formában, megfelelő testtömeg-indexszel rendelkezett, mielőtt a Zeltiq elvégezte rajta a zsírfagyasztást. Szerinte nem kapott tájékoztatást a lehetséges veszélyekről, és csak a kezelés utolsó szakaszában vették észre, hogy a kezelt területeken a zsír nemhogy nem csökkent, de még nőtt is. A Zeltiq Aesthetics cikkünk megjelenéséig nem reagált a modell állításaira.

„Összezár” a modellszakma

Egykori neves pályatársai sem mentek el szó nélkül Evangelista esete mellett. Több kollégája szolidaritását fejezte ki felé, ám egyikük sem tett említést arról, hogy a modellen alkalmazott orvosi eljárást elítélnék, károsnak tartanák – csupán elmondták, hogy erőt kívánnak neki, a bátorságát pedig nagyra értékelik.

„Az erőd és a valódi éned örökre felismerhető és ikonikus marad” – kommentálta Evangelista bejegyzését Cindy Crawford. Naomi Campell úgy fogalmazott, csak gratulálni tud a bátorsághoz, ahhoz, hogy kolléganője megosztotta a tapasztalatait a kálváriájáról. Helena Christensen hosszabban is írt a saját érzéseiről.

Óriási bátorság kellett volna ahhoz, hogy én ezeket a szavakat képes legyek leírni magamról. Őszintén mondom, elsírtam magam, míg olvastam. Nem azért, mert a szívem mélyén tudtam, hogy valami nagyon személyes dolgot éltél át, hanem mert leginkább csak egyedül szenvedünk az életünk során. Fontos, ha valaki ilyen őszintén ki tud állni a nyilvánosság elé.

A már említett Joshua Zeichner szerint a sajnálatos eset ellenére mindenképp jó az irány, ha az Evangelistához hasonló hírességek mernek a nyilvánosság előtt beszélni a balszerencséikről, hiszen a szépészeti beavatkozásoknak nemcsak jó, de rossz oldaluk is van – a valódi kockázatok pedig ritkán jutnak el a fősodratú médiához.

Kerri Sackville amerikai író viszont úgy gondolja, Evangelista esete inkább azt mutatja, hogy a nők a kor előrehaladtával még jobban próbálnak megfelelni annak a most divatos irreális szépségideálnak, miszerint „az öregedő arccal valamit kezdeni kell”. Erről a Twitteren írt.

Kevin Mazur / Getty Images Evangelista 1992-ben többi között Tyra Banks, Eva Herzigová, Beverly Peele és George Michael társaságában.

Evangelista mostani Instagram-posztja egyébként hasonló indulatokat és beszédtémát gyakorolt a médiában, mint mikor 1990 októberében egy riporter kérdésére azt mondta, ő és az akkor szintén sztármodellnek számító Christy Turlington bizony az ágyból sem kelnek fel tízezer dollárnál kisebb összegért. Ez akkor elég felkavaró kijelentésnek számított a divatszakmában.

Úgy érzem, ezeket a szavakat fogják a sírkövemre vésni. Minden interjúban előjön, és minden ilyen alkalommal elmondom, bocsánatot kérek érte, rossz vicc volt, megbántam, többé nem mondanék ilyet – legalábbis remélem.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik