Thierry Monasse / Getty Images
Szórakozás

Greta Thunberg sokatmondó diagramon szemlélteti, miért döntenek nők az abortusz mellett

A texasi abortusztörvényre reagált érvekkel és számokkal.

Az elmúlt hét egyik legjelentősebb történése volt az Egyesült Államokban, hogy Texasban gyakorlatilag betiltották az abortuszt. A republikánusok által kiharcolt törvény értelmében az államban a jövőben azt sem fogják figyelembe venni, ha a magzat vérfertőzésből vagy erőszakból fogant, és csak akkor engedélyezik az abortuszt a hatodik hét után, ha a terhesség az anya életét veszélyezteti, vagy „jelentős és visszafordíthatatlan károkat okozna fontos szervekben”.  Minderről itt írtunk részletesen:

Kapcsolódó
Texas gyakorlatilag betiltotta az abortuszt: nemi erőszaknál sem tesznek kivételt
Hatalmas győzelmet aratott az abortusz körül kialakult politikai harcban a Republikánus Párt.

A jogszabályt azóta sokan, sokféleképpen elítélték, így tett a múlt hét végén Greta Thunberg is. A 18 éves svéd klímaaktivista a tiltakozása jeleként a Twitterre posztolt egy kördiagramot, amelyen azt szemlélteti, hogy milyen okok állnak amögött, ha egy nő az abortuszt választja. Az itt szereplő érvek viszont nem tudományos adatok, ugyanakor Thunberg álláspontját és értékítéletét reprezentálják.

Az eredmények a következőképp alakultak:

  • A nők 60 százalékának a személyes döntése, hogy az abortuszt választja;
  • 10 százalékban nem a te gondod;
  • 8 százalékban törődj a magad dolgával;
  • illetve 22 százalékban a Fuck off volt a megoldás, amit most finoman fordítsunk csak arra, hogy kopj le.

A texasi abortusztörvényt egyébként az Egyesült Államok elnök, Joe Biden is elítélte, ő elsősorban azért neheztelt, mert a Legfelsőbb Bíróság nem gördített semmilyen akadályt a jogszabály megszületése elé.

Ajánlott videó