Szórakozás

A Politico birtokába jutott a forgatókönyv arról, mi történik, ha meghal II. Erzsébet királynő

Eddie Mulholland - WPA Pool / Getty Images
Eddie Mulholland - WPA Pool / Getty Images
Soha korábban nem lehetett ilyen részletességgel olvasni erről.

A Daily Mail címoldalán közölte az amerikai Politico legfrissebb anyagát a brit királyi családdal kapcsolatban: a lap birtokába jutottak olyan dokumentumok, melyek arról árulkodnak, mi történik akkor, ha a most 95 éves II. Erzsébet királynő meghal. London Bridge-hadműveletnek nevezik azt a tíz napot felölelő időszakot, mely az uralkodó halálától a temetése pillanatáig tart.

A halála napját D-napnak nevezték el, minden ezt követő napot pedig D+1-nek, D+2-nek, és így tovább, egészen D+7-ig.

A lap szerint hatalmas munkával, erőfeszítéssel és soha nem látott mértékű koordinációval kell majd szembenéznie a brit államnak, amint bekövetkezik az uralkodó halála.

A Politico állítja, az alábbi forgatókönyv lép életbe akkor, ha az orvosok hivatalosan is megerősítik Erzsébet halálát:

  • Telefonon értesítik a mindenkori brit miniszterelnököt, illetve több más minisztert is.
  • A család a sajtón keresztül értesíti a világot a történtekről, beszélve a közelgő temetés részleteiről. Közösségi médiás oldalaik feketébe borulnak, miképp a legtöbb brit kormányzati webhely is.
  • Félárbocra helyezik a zászlókat Whitehallban, lehetőleg minél hamarabb.
  • Elsőként beszédet mond a miniszterelnök.
  • A Honvédelmi Minisztérium gondoskodik országszerte a fegyveres tiszteletadásról. Egy perc néma csend követi ezt.
  • Tiszteletadást tartanak a Szent Pál-székesegyházban, ahol a miniszterelnök mellett más, magas rangú miniszterek vesznek részt.
  • Másnap a Szent Jakab Palotában tartandó ülésen hivatalosan is Károly herceget nevezik ki új uralkodónak, aki 18:00 órakor beszédet intéz a néphez.
  • A halál utáni harmadik napon Károly utazásba kezd az Egyesült Királyságon belül, hogy részvétnyilvánításokat kapjon, istentiszteleteken vegyen részt.
  • A temetés előtti három napban a Westminster-apátságban ravatalozzák fel Erzsébetet, itt róhatja majd le mindenki a tiszteletét. Már most óriási tömegekre számítanak, szó szerint attól félnek a közlekedési minisztériumban, hogy London teljesen megtelik majd emberekkel.
  • A Westminster-apátságban lesz az állami temetés, a Windsor-kastély Szent Görgy-kápolnájában búcsúztatják a királynőt, végül VI. György király emlékkápolnájába helyezik.

A temetést a tévében is közvetítik majd. Ugyan a dokumentumban az olvasható, pozitívan állnak hozzá ennek sikeres lebonyolításához, mégis vannak aggályok a számtalan kihívás miatt, ami szervezéssel jár, kezdve a magas rangú vendégek érkezésétől a jelentős számú turista országba áramlásáig.

A Politico végezetül kiemeli, semmi nem utal arra, hogy Erzsébet királynő betegeskedne, sőt, kiváló egészségnek örvend.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik