Szórakozás

Túlagyal mindent? Itt a megoldás TikTokról, egyenesen egy kommunikációs szakértőtől

glegorly / Getty Images (illusztráció)
glegorly / Getty Images (illusztráció)
Ráadásul nem is olyan bonyolult, mint ahogy azt az ember elsőre gondolná.

Sok időt tölt azzal, hogy minden apró részleten túl sokat gondolkodik az életben, és mindenféle dolgok miatt aggódik? Ha arra van szüksége, hogy a fejedben lévő frusztráló zaj egy kicsit elcsendesedjen, akkor van egy nagyon egyszerű módszer, ami segíthet.

A TED konferenciákon is rendszeresen előadó kommunikációs tréner, David JP Phillips – akinek az előadásai milliós megtekintéseket produkálnak a Youtube-on – nemrégiben egy TikTok-videóban árulta el a pofon egyszerű megoldást a túlagyalóknak:

nem szabad mozgatni a szemeinket.

@davidjpphillips

Overthinking can be overcome… ##holdyoureyes ##ruminate ##psychologicaltest ##overthinkers ##thinkingaboutsomanythings ##expand ##growthmindset

♬ Awakening - On Earth

„Íme egy pszichológiai trükk, amit nem fogsz elhinni, amíg ki nem próbáltad, és könnyű, szuper egyszerű” – kezdi a videós monológot. Majd a pár szóban összefoglalható tanács után meg is magyarázza, miért működik a dolog:

Tartsd nyugton a szemgolyóidat. Ne mozgasd őket, mert ahhoz, hogy az agyad gondolkodni tudjon és emlékeket tudjon előhívni, mozgatnia kell a szemeidet, és ahogy leállítod a mozgást, nem lesz képes a szokásos ruminációra

– ami a túlagyalás neve a tudomány nyelvén.

A Mirror által bemutatott videó végén természetesen mindenkit arra buzdít, hogy próbálja ki a módszert, és kommentben számoljon be az eredményről.

A klip már majdnem egymillió lájkot gyűjtött be, és több mint hétmillió megtekintésnél jár. Több ezren vették a fáradtságot, hogy hozzászóljanak, és megosszák gondolataikat, illetve azt, hogy a trükk bevált-e náluk.

Egyikük így reagált: „Nem kellett volna 37 évembe teljen, hogy ezt megtudjam!” Egy másik hozzászóló pedig ezt írta: „Egész életemben a távolba bámultam, és azt mondtam magamban, hogy «jó érzés». Szorongásos zavarom van, szóval biztos önnyugtató lehetett, amikor bámultam.”

Igen! Szemmozgás-deszenzitizálás és újrafeldolgozási terapeuta vagyok, így a szemek nem mozgatása minimalizálja a kétoldali agyi feldolgozást és a gondolatokat

– írta egy szakértő, szóval valóban érdemes lehet kipróbálni a trükköt azoknak, akik nem tudják leállítani az agyukat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik