Szórakozás

Hosszú évek óta kenyéren és joghurton élt egy 12 éves ételfóbiás brit fiú

Most viszont elérkezett az áttörés, egyre több olyan étel jön szembe, amitől nem kap pánikrohamot.

Nem túlzás azt mondani, hogy igazi mérföldkőhöz érkezett az a brit család, ahol évek óta ételfóbiával küzd a 12 éves fiú, Ashton Fisher.

A Metro arról ír, hogy a fiú évek óta minden egyes nap ugyanazt a menüt ette: egy fél vekni kenyeret és Munch Bunch márkájú gyümölcs joghurtot, abból is csak epreset és banánosat. A szülők eleinte azt hitték, a gyerekük csupán a szokottnál is válogatósabb, ám a helyzet hamar rémálomba csapott át, mert Ashtont rendre pánikroham kapta el, amikor a fenti két élelmiszeren kívül mást próbált megenni.

A fiúnál júliusban hivatalosan is ételfóbiát diagnosztizált egy pszichológus, a szakszerű terápiának köszönhetően pedig mára sikerült eljutni odáig, hogy néhány egyéb élelmiszert Ashton már gond nélkül el tud fogyasztani, például csipszet vagy sonkás szendvicset, hamarosan pedig jöhetnek a főtt ételek is.

Ashton azt követően határozta el magát, hogy ha törik, ha szakad, maga mögött hagyja a fóbiáját, amikor új iskolába került. Új társainak hamar feltűnt, hogy csak nagyon ritkán eszik és akkor is mindig ugyanazt, ez pedig rengeteg kellemetlen élménynel járt számára. Végül Felix Economakis pszichológus felismerte a problémát, ami után a szülők is új perspektívából kezdték látni a dolgokat.

A szülők évek óta kétségek között éltek és nagyon aggódtak, hogy a fiuk nem jut hozzá a megfelelő mennyiségű tápanyagokhoz, de egyszerűen képtelenek voltak vele bármi mást megetetni kenyéren és joghurton kívül, bele sem mernek gondolni, mi történt volna, ha ezt a két élelmiszert sem tolerálja Ashton. Az édesanyja említi a Metro cikkében, hogy sosem volt náluk például karácsonyi vacsora, mert Ashton még a szagát sem volt képes elviselni az ünnepi fogásoknak.

Ashton – akire egyébiránt háziorvosa azt mondta, csak simán válogatós, egy dietetikus pedig annyival elintézte az ügyét, hogy majd kinövi – most az elmondottak szerint nagyon büszke magára és alig várja, hogy hamarosan újabb fogásokat kóstoljon meg.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik