Szórakozás

Börtönbe küldték a remetét, mert nem akarta elhagyni a faházat, amit 27 éve épített

Basak Gurbuz Derman / Getty Images
Basak Gurbuz Derman / Getty Images
Közel harminc éven át élt egy 81 éves férfi a saját kezűleg épített faházban, a New Hampshire-i vadonban. Senkit sem zavar, csakhogy a ház szabálytalanul épült és magánterületen állt.

David Lidstone, vagy ahogyan a legtöbben ismerik, „River Dave” már 27 éve élt a világtól elvonultan, a New Hampshire-i vadonban, a Merrimack folyó partján, amikor július 15-én letartóztatták. A 81 éves férfi azóta börtönben ül, mert a faházát magánterületen építette fel, és bár terület tulajdonosa évek óta kérte, nem volt hajlandó elhagyni. Ha mindez nem lenne elég, a faház augusztus 4-én porig égett egy tűzesetben – írja a Washington post.

Lidstone, az amerikai légierő veteránja, négygyermekes apa. Miután leszerelt, sokáig dolgozott favágóként. Amikor elege lett a civilizált társadalomból, egy apró, kétszintes A-alakú faházat húzott fel magának egy erdőben, közel a folyóparthoz, és abban élt közel három évtizeden át.

Vizet egy közeli forrásról hordott, a házára napelemeket szerelt, és az erdőből gyűjtött tűzifát, zöldségeket termesztett és tartott néhány csirkét. Nem ártott senkinek, néha elbeszélgetett a túrázókkal és a kajakosokkal az erdei életről. A férfi ugyanakkor illegálisan, magánterületen építkezett.

A terület, melyen korábban fakitermelés folyt, már 1963 óta a 86 éves Leonard Giles családjának tulajdonában van. A férfi 2015-ig nem is tudta, hogy Lidstone a birtokán él, akkor azonban egy városi hivatalnok figyelmeztette, hogy a telkén álló faház több helyi jogszabályt sért, és a közelében létrejött hulladéklerakó is aggodalomra ad okot.

Giles elment a faházhoz és beszélt a remetével, de Lidstone semmilyen kompromisszumra nem volt nyitott. Azt mondta, a terület előző tulajdonosa megígérte neki, hogy élete végig maradhat, bár erről semmilyen papírja, vagy bizonyítéka sincs.

Giles, tartva attól, hogy őt bírságolják majd meg a faház miatt, jogi útra terelte az ügyet.

Lidstone a bíróságon azzal védekezett, hogy a faház tulajdonképpen nem is lakóépület, csak egy táborhely, amire más szabályok vonatkoznak, ám 2017-ben egy bírósági határozat a terület elhagyására utasította. Az idős férfit nem volt hajlandó elhagyni az otthonát, így végül idén nyáron letartóztatták.

A bíró a tárgyláson elmondta, személyesen is sajnálja az ügyet, hiszen Lidstone nem ártott senkinek, de a törvény, az törvény.  

Lidstone harminc napos elzárást kapott, ahonnan csak akkor szabadulhatott volna korábban, ha beleegyezik, hogy elhagyja a faházat, amit Gilesnek le kell bontatnia. A jövő hétre azonban kitűztek egy újabb bírósági meghallgatást, amiből az következik, hogy az ügy még koránt sem volt lezárva. Csakhogy a faház időközben porig égett.

A tűzoltóság vizsgálja az eset körülményeit, miközben Jodie Gedeon, egy kajakos, akivel Lidstone húsz éve barátkozott össze, elkezdett támogatókat toborozni a remete megsegítésére. A támogatók petíciókat fogalmaznak és adományokat gyűjtenek.

Lidstone-nak fogalma sincs, hogy mihez kezd majd, amikor kiengedik a börtönből. A gyerekivel régen megszakított minden kapcsolatot, ahogyan a testvérével is. Utóbbi azt nyilatkozta, ő szívesen segítene a bátyján, de sajnos nincs abban a helyzetben.

(Kiemelt képünk illusztráció)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik