Szórakozás

Honnan lehet tudni, hogy passzoltok a szexben?

Máté Csaba / 24.hu
Máté Csaba / 24.hu
Ha a szexben, a vágyakban nagy az eltérés, ha a szexuális kompatibilitás nem igazán van jelen, elégedetlenebbek lehetünk a párkapcsolattal.

Ha jó a szex a kapcsolatban, de ritkábban van, mint szeretnénk, elégedettebbek vagyunk, mint akkor, ha több alkalommal, de rossz minőségben kell megélnünk a testiséget. Ha elégedetlenek vagyunk a szexuális életünkkel a házasságban/párkapcsolatban, és egyre inkább látszik, hogy nem valószínű a változás, garantált a szakítás vagy a válás. Úgy is, hogy a szex csak egy szelete annak a nagyobb tortának, amik a párkapcsolat alapjait adják. A szexszel való elégedettséget befolyásolja az is, hogy mennyire passzolunk az ágyban (ami alatt nem azt kell érteni, hogy a nemi szerveink hogyan illeszkednek).

Kapcsolódó
házasság
A napi szokások is segíthetik a jobb párkapcsolatot
Tipikusan rossz szokás, ha úgy beszélgetünk egymással, hogy a háttérben megy a tévé, a rádió és még a telefont is nyomkodjuk.

Szó szerint minden hatással van a szexuális kompatibilitásra

Szexuálisan passzolni valakivel annyit jelent, hogy a kompatibilitás a jellemző: a vágyaink, szükségleteink, a szexhez való viszonyulásunk többségében egyeznek. Egyszerűbb ezt példával megmagyarázni: például ha valaki a kinky szexet szereti, és megtalálja azt, akivel ezt meg tudja élni, akkor nagy valószínűséggel passzolnak az ágyban. Ahogy a felsoroltakból is látszik, nemcsak a testi, fizikai egyezés számít, hanem az is, hogy mentálisan, érzelmileg, viselkedésben milyen az összhang. Előfordulhat az is, hogy az e téren kezdetben tapasztalható hiányosságok idővel megváltoznak, hiszen lehetséges, hogy az egyik partner kevésbé tapasztalt, és a kapcsolatban az idő elteltével, összecsiszolódik a két fél.

Befolyásolhatják a szexuális kompatibilitást az élet egyszerű dolgai, mint akár a fáradtság vagy a betegségek, de az is, hogy mennyire tudunk humorizálni együtt a szexről. Egyéni, páros és külső tényezők együttesen hatással vannak ránk. Egyéni negatív tényező a rossz testkép, a szégyenérzet a szexszel kapcsolatban, a szexedukáció hiányosságai. Pozitív pedig például a türelem és a tolerancia, hogy mennyire képes valaki a változásra, hogy mennyire működik a problémamegoldó képessége. A páros tényező is lehet negatív vagy pozitív, ilyen pozitív dolog lehet (ami építi a szexuális kompatibilitást), ha van kölcsönös szeretet, szerelem, ha mindketten képesen orgazmust megélni együtt, ha képesek megbocsátani egymásnak.

Gátolhatja a szexuális összeillést az, ha a felek inkább kerülik a szexuális témákat és nem beszélnek a szexről, ha a fogamzásgátlás nem megoldott és nem szeretnének gyereket. Az is ilyen gátló tényező, ha kihívást jelent váltani a szülői szerepek és a férfi-női szerepek között. A külső tényezők is erősen hatással vannak ránk: pozitívan hat például a nyaralás, a kettesben töltött hosszú hétvége, vagy ha segítséget kérünk a családtagoktól a házimunkában, gyereknevelésben. Negatívan hatnak viszont az egzisztenciális problémák, a szociális gondok (kevés barát például), ha betegségek, stressz, munkahelyi problémák nehezítik a napjainkat.

Onnan lehet tudni, hogy valakivel passzolunk az ágyban, hogy amikor szexre kerül a sor, az izgalmas, érdekes; elégedettek vagyunk a ritmusával, tempójával. Szex után sokkal boldogabbnak, teljesebbnek érezzük magunkat.

Honnan lehet tudni, hogy nincs összhang az ágyban?

A legegyszerűbb módja beazonosítani azt, hogy mennyire passzolunk az ágyban az az, ha rávilágítunk, milyen az, amikor nincs összeillés. Ha két ember nem passzol a szexben, annak egyértelmű jele például, hogy jobban elkötelezettek a maszturbálás, mint a közös szex iránt. Ez nemcsak egyszeri természetesen és nemcsak egy-két hónapig tart, hanem jóideje. Az is megmutatja, hogy nincs összeillés, ha a szexuális együttlétek gyakorisága megegyezik az ünnepnapok számával. (Ez alól kivétel természetesen, ha betegségek miatt nincs.) Jellemző lehet az is, hogy a szexet mint témát kerüljük a kapcsolatban, egy film nézése közben pedig a szexjelenetet látva kellemetlen érzések törnek ránk.

Amennyiben sem a gyakoriságban, sem a szex stílusában, sem pedig a módszerében (orális szex például) nincs egyezés két ember közt, akkor nagy valószínűséggel elégedetlenek a párkapcsolattal. Ilyenkor mindenkinek rossz, hiszen ha nem felelünk meg egymás elvárásainak, igényeinek, a kapcsolat maga is szenvedhet. A szexuálisan passzoló párok azok, akik jellemzően jobban érzik magukat a kapcsolatban, boldogabbak, teljesebbek.

Aki hasonló problémákat tapasztal a kapcsolatában, annak érdemes átgondolnia a lehetséges megoldásokat – a házassági tanácsadás, a szexológus, a szexuálpszichológus segítségének igénybe vétele ilyenkor jól jöhet. Kiderülhet, hogy mi okozza az összeférhetetlenséget, és így arra is sor kerülhet, hogy eldőljön, van-e értelme folytatni a kapcsolatot, lehet-e még változás. Azt is jó figyelembe venni, hogy a házasságokat, párkapcsolatokat a hosszú távú közös célok is éltetik, nemcsak a szex. A közös célok ilyen formában fontosabbak, hiszen ezek kevésbé változhatnak meg, a szexuális életen azonban bármikor lehet fordítani egyet, és megváltozhat pozitív irányban.

Párkapcsolati és szexológiai tanácsadással foglalkozó szerzőnk korábbi cikkeit ide kattintva olvashatod el.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik