Máté Csaba / 24.hu
Szórakozás

Honnan lehet tudni, hogy passzoltok a szexben?

Ha a szexben, a vágyakban nagy az eltérés, ha a szexuális kompatibilitás nem igazán van jelen, elégedetlenebbek lehetünk a párkapcsolattal.

Ha jó a szex a kapcsolatban, de ritkábban van, mint szeretnénk, elégedettebbek vagyunk, mint akkor, ha több alkalommal, de rossz minőségben kell megélnünk a testiséget. Ha elégedetlenek vagyunk a szexuális életünkkel a házasságban/párkapcsolatban, és egyre inkább látszik, hogy nem valószínű a változás, garantált a szakítás vagy a válás. Úgy is, hogy a szex csak egy szelete annak a nagyobb tortának, amik a párkapcsolat alapjait adják. A szexszel való elégedettséget befolyásolja az is, hogy mennyire passzolunk az ágyban (ami alatt nem azt kell érteni, hogy a nemi szerveink hogyan illeszkednek).

Kapcsolódó
házasság
A napi szokások is segíthetik a jobb párkapcsolatot
Tipikusan rossz szokás, ha úgy beszélgetünk egymással, hogy a háttérben megy a tévé, a rádió és még a telefont is nyomkodjuk.

Szó szerint minden hatással van a szexuális kompatibilitásra

Szexuálisan passzolni valakivel annyit jelent, hogy a kompatibilitás a jellemző: a vágyaink, szükségleteink, a szexhez való viszonyulásunk többségében egyeznek. Egyszerűbb ezt példával megmagyarázni: például ha valaki a kinky szexet szereti, és megtalálja azt, akivel ezt meg tudja élni, akkor nagy valószínűséggel passzolnak az ágyban. Ahogy a felsoroltakból is látszik, nemcsak a testi, fizikai egyezés számít, hanem az is, hogy mentálisan, érzelmileg, viselkedésben milyen az összhang. Előfordulhat az is, hogy az e téren kezdetben tapasztalható hiányosságok idővel megváltoznak, hiszen lehetséges, hogy az egyik partner kevésbé tapasztalt, és a kapcsolatban az idő elteltével, összecsiszolódik a két fél.

Befolyásolhatják a szexuális kompatibilitást az élet egyszerű dolgai, mint akár a fáradtság vagy a betegségek, de az is, hogy mennyire tudunk humorizálni együtt a szexről. Egyéni, páros és külső tényezők együttesen hatással vannak ránk. Egyéni negatív tényező a rossz testkép, a szégyenérzet a szexszel kapcsolatban, a szexedukáció hiányosságai. Pozitív pedig például a türelem és a tolerancia, hogy mennyire képes valaki a változásra, hogy mennyire működik a problémamegoldó képessége. A páros tényező is lehet negatív vagy pozitív, ilyen pozitív dolog lehet (ami építi a szexuális kompatibilitást), ha van kölcsönös szeretet, szerelem, ha mindketten képesen orgazmust megélni együtt, ha képesek megbocsátani egymásnak.

Gátolhatja a szexuális összeillést az, ha a felek inkább kerülik a szexuális témákat és nem beszélnek a szexről, ha a fogamzásgátlás nem megoldott és nem szeretnének gyereket. Az is ilyen gátló tényező, ha kihívást jelent váltani a szülői szerepek és a férfi-női szerepek között. A külső tényezők is erősen hatással vannak ránk: pozitívan hat például a nyaralás, a kettesben töltött hosszú hétvége, vagy ha segítséget kérünk a családtagoktól a házimunkában, gyereknevelésben. Negatívan hatnak viszont az egzisztenciális problémák, a szociális gondok (kevés barát például), ha betegségek, stressz, munkahelyi problémák nehezítik a napjainkat.

Onnan lehet tudni, hogy valakivel passzolunk az ágyban, hogy amikor szexre kerül a sor, az izgalmas, érdekes; elégedettek vagyunk a ritmusával, tempójával. Szex után sokkal boldogabbnak, teljesebbnek érezzük magunkat.

Honnan lehet tudni, hogy nincs összhang az ágyban?

A legegyszerűbb módja beazonosítani azt, hogy mennyire passzolunk az ágyban az az, ha rávilágítunk, milyen az, amikor nincs összeillés. Ha két ember nem passzol a szexben, annak egyértelmű jele például, hogy jobban elkötelezettek a maszturbálás, mint a közös szex iránt. Ez nemcsak egyszeri természetesen és nemcsak egy-két hónapig tart, hanem jóideje. Az is megmutatja, hogy nincs összeillés, ha a szexuális együttlétek gyakorisága megegyezik az ünnepnapok számával. (Ez alól kivétel természetesen, ha betegségek miatt nincs.) Jellemző lehet az is, hogy a szexet mint témát kerüljük a kapcsolatban, egy film nézése közben pedig a szexjelenetet látva kellemetlen érzések törnek ránk.

Amennyiben sem a gyakoriságban, sem a szex stílusában, sem pedig a módszerében (orális szex például) nincs egyezés két ember közt, akkor nagy valószínűséggel elégedetlenek a párkapcsolattal. Ilyenkor mindenkinek rossz, hiszen ha nem felelünk meg egymás elvárásainak, igényeinek, a kapcsolat maga is szenvedhet. A szexuálisan passzoló párok azok, akik jellemzően jobban érzik magukat a kapcsolatban, boldogabbak, teljesebbek.

Aki hasonló problémákat tapasztal a kapcsolatában, annak érdemes átgondolnia a lehetséges megoldásokat – a házassági tanácsadás, a szexológus, a szexuálpszichológus segítségének igénybe vétele ilyenkor jól jöhet. Kiderülhet, hogy mi okozza az összeférhetetlenséget, és így arra is sor kerülhet, hogy eldőljön, van-e értelme folytatni a kapcsolatot, lehet-e még változás. Azt is jó figyelembe venni, hogy a házasságokat, párkapcsolatokat a hosszú távú közös célok is éltetik, nemcsak a szex. A közös célok ilyen formában fontosabbak, hiszen ezek kevésbé változhatnak meg, a szexuális életen azonban bármikor lehet fordítani egyet, és megváltozhat pozitív irányban.

Párkapcsolati és szexológiai tanácsadással foglalkozó szerzőnk korábbi cikkeit ide kattintva olvashatod el.

Ajánlott videó

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.