Szórakozás

Nem Ronaldo az egyetlen, aki kibabrált egy világhírű márkával, David Beckham haja és Madonna klipje is problémás volt

UEFA / Handout, Kevin Mazur Archive 1 / WireImage, Dave Hogan / Contributor / Getty Images
UEFA / Handout, Kevin Mazur Archive 1 / WireImage, Dave Hogan / Contributor / Getty Images
A Coca-Cola cég értéke négymilliárd dollárral esett Cristiano Ronaldo egyetlen mozdulata miatt – de nem ő az egyetlen, aki konfliktusba keveredett egy világmárkával. Madonna a keresztégetéssel, David Beckham pedig egy szimpla hajvágással tett keresztbe az őket szponzoráló cégeknek. Sztárok és világmárkák félresikerült együttműködései.

Cristiano Ronaldo gyakorlatilag egy mozdulattal tett keresztbe a Coca-Colának, amikor a magyar–portugál meccset megelőző budapesti sajtótájékoztatón egyszer csak odébb tette a kólás palackokat, hogy takarásban legyenek a kamerától, majd felemelte a saját vizes palackját, és csak annyit mondott: víz. A magánakciójának köszönhetően az üdítőmárka részvényeinek értéke átmenetileg 4 milliárd dollárt zuhant, ami egészen elképesztően hangzik. Ronaldo után másnap ugyanezt megtette a francia Paul Pogba is, akinek nem tetszett, hogy sörösüveg virított az asztalon, így nemes egyszerűséggel fogta, és letette a földre a Heineken termékét. A sör persze nem véletlenül került oda, a Heineken az Eb egyik szponzora. Azt egyelőre még nem tudni, hogy a Coca-Colához hasonlóan zuhant-e a márka értéke a piacon, de nem csodálkoznánk, ha komoly pénzeket veszítene a sörgyártó is.

Cristiano Ronaldo

Elég érdekes, hogy Cristiano Ronaldo számára hirtelen ennyire fontos lett, hogy egészséges élelmiszereket reklámozzon, ugyanis korábban ez annyira nem izgatta – például amikor a KFC vagy a Coca-Cola márkákhoz adta a nevét. 2006-ban jelent meg az üdítőmárka reklámja, amiben Ronaldo, miközben cselezget, magába dönti az italt. Azt nem tudjuk, mennyi pénzt keresett a reklámmal, azt viszont igen, hogy a KFC-vel való együttműködésért 2013 és 2016 között nagyjából 2,25 millió dollárt kapott, ami azért nem elhanyagolható összeg. A reklámban – azután, hogy egy cselsorozatot követően kiharcol és értékesít egy szabadrúgást – egy kosárral a kezében harap rá egy csirkecombra, amiről elmondja, hogy mennyire finom. És még kacsint is egyet.

Ronaldo a Soccerade nevű italhoz is a nevét adta 2008-ban, ami egy koffeinmentes, izotóniás üdítő, amely különböző, gyümölcsös ízekben kapható. A termék legnagyobb riválisai a Gatorade vagy a Powerade. Ronaldo jelenleg különben a Herbalife Nutrition céget promózza, aminek termékeit már nyolc éve reklámozza, és aminek köszönhetően 12 és fél millió dollárt keresett. A termék főként étrendkiegészítőket és étkezést helyettesítő shake-eket árul.

LeBron James

2014-ben a Samsung felkérte LeBron Jamest, hogy adja a nevét és arcát az aktuális legújabb készülékükhöz a Galaxy Note szériából, persze nem ingyen, a TechTimes szerint a cég 100 millió dollárt fizetett a sportolónak, hogy az ő telefonjaikat használja és promózza. Arra azonban nem számítottak, hogy James hirtelen felindulásból elfelejt majd olyan kevésbé fontos tényeket, minthogy a reklámozás azt jelenti, hogy ne mondjon rosszat arról a termékről, amit népszerűsítenie kellene. A kosaras ugyanis egy elég feldúlt hangvételű szöveget fogalmazott meg a Twitter-oldalán, amiben leírta a 12 millió követőjének, hogy a telefonja egyszerűen bemondta az unalmast.

A telefonom az előbb minden adatot letörölt, amit azon tároltam, majd újra telepítette saját magát. Ez az egyik legrosszabb dolog és érzés, amit valaha átéltem

– írta rengeteg felkiáltójellel megfűszerezve. Röviddel az élesítés után már le is törölte a posztját, de ettől függetlenül is több ezer reakció érkezett a posztjára, ami pillanatok alatt bejárta az egész világot. James kénytelen volt végül bocsánatot kérni az eset miatt, ami azért is problémás volt, mert nem segítette a Samsung igyekezetét, hogy megelőzze az Apple-t.

Charlize Theron

Charlize Theron is kisebb bajba keverte magát, amikor elfelejtette, hogy egy márkával áll szerződésben. Pontosabban a svájci Raymond Weil luxusórákat és -ékszereket gyártó márkával, amellyel abban állapodott meg, hogy 2005 októberétől 2006 év végéig kizárólag a márka óráit és ékszereit viselheti. Ez nem tűnik teljesíthetetlen feladatnak, sem túl nagy elvárásnak, főleg, ha köréd építenek egy egész évnyi kampánysorozatot. Charlize Theron ennek ellenére az egész díjátadó szezonban Dior, Montblanc, Swiss és Cartier ékszerekben fotózkodott, ahogy a különböző lesifotókon is mindenféle márka ékszereit és óráit viselte, csak épp azét nem, amely ténylegesen szponzorálta. A Raymond Weil rögtön húszmillió dollárra perelte a színésznőt, amiért többszörösen megszegte a szerződésüket, és amiért a sajtószóvivő szerint „hülyének nézte és lejáratta” a márkát. A bíróságon végül hárommillió dollár kártérítésben egyeztek meg, amit Theronnak ki is kellett fizetnie.

Kendall Jenner

A Kardashian nővéreknél talán senki sem keveredett többször kellemetlen helyzetbe az általuk reklámozott vagy gyártott termékek miatt, gondoljunk Kim Kardashian Kimono márkanevére vagy Kendall és Kylie Jenner közös pólómárkájára, amin legendás zenészekről készült fotókra retusálták rá a saját arcképüket (ide kattintva szemügyre veheti, hogy néznek ki pontosan), aminek készítésekor egész egyszerűen elfelejtettek engedélyt kérni a képek felhasználására a fotók tulajdonosaitól. Ami viszont Kendall Jennert illeti, a legkínosabbra a Pepsivel közös reklámja sikeredett, ezzel kapcsolatban pedig hozzátesszük, soha nem kért nyilvánosan bocsánatot, hónapokkal később beszélt róla először a családi reality-jükben, ahol a mondandója kimerült annyiban, hogy „ostobának érzi magát” az incidens miatt.

A szóban forgó reklámban Jenner egy fotózáson pózol parókában, majd – mikor meglátja, hogy mellette egy óriási tömeg tüntet – csatlakozik a menethez, aztán egy behűtött üdítőt nyom a rendőrök kezébe, amivel máris lecsillapodik a tüntetők és rendőrök között kialakult feszültség. A reklámnak a megjelenése után 24 órával már nyoma sem volt, mivel a Pepsi sűrű elnézések közepette kénytelen volt visszavonni a kampányt. Az internetes közösségek körében azonnal kiverte a biztosítékot, mivel szerintük bagatellizálja és komolytalanná teszi a tüntetőket, akik fontos célért küzdenek; valamint sokan arra is utaltak, hogy egy fehér ember sokkal nagyobb biztonságban tüntethet Amerikában, mint a más bőrszínűek. A felháborodók közt különben ott volt Madonna is, aki egy Instagram-fotóval, Coca-Colával a kezében finoman utalt rá, hogy mit gondol a reklámról.

Madonna

Madonna és a Pepsi említése után mi más jöhetne, mint a következő félresikerült kampány, amiben az énekesnő szerepelt. 1989-ben járunk, amikor a Coca-Colával egyre élesebben rivalizáló márka őt választotta aktuális arcának. A Pepsi ötmillió dollárt fizetett Madonnának, hogy használhassa a nevét és a legújabb számát, a Like a Prayert a kampányaikban, ezen felül pedig a turnéját is szponzorálták. Vagyis szponzorálták volna, ha nem tudják előre, milyen tematikájú lesz Madonna klipje a már említett dalhoz, ami egy nappal a reklám – amit a The Cosby Show-ban mutattak be először, 250 millió (!) néző szeme láttára – után jelent meg.

A reklám ugyan nagyon sikeres volt, viszont a Like a Prayer klipje sokkal kevésbé, tekintve, hogy keresztet égettek a videóban, sőt, Madonna azt is végignézi benne, ahogy egy nőt megerőszakolnak. Az egyház persze azonnal bojkottálni kezdte a Pepsit, a cég pedig a nyomás miatt kevesebb mint egy hónappal később kénytelen volt kihátrálni a szerződésből, ahogy a reklámot is visszavonták.

David Beckham

David Beckham egyetlen hajvágása után 25 százalékkal csökkentek a Brylcreem nevű hajápolási márka bevételei. A sztárfutballista 1997-ben vállalta el, hogy saját arcával és nevével reklámozza a márkát négy éven keresztül, amiért négymillió dollárt kapott. Az együttműködés felénél Beckham azonban úgy döntött, hogy teljesen letolja a haját, ami addig nyilván központi szerepet játszott a kampányban. Ettől kezdve sokak szemében hitelét vesztette Beckham és a márka is, mivel nem értették, miért olyan sztárral promózzák a kifejezetten hajápolási termékekkel foglalkozó márkát, akinek láthatóan nincsen haja.

A focista azzal védekezett, a szerződésben nem szerepelt kikötésként, hogy nem változtathat a haján, ahogy előzetes engedélyt sem kellett kérnie a márkától, hogy éppen hogyan szeretné hordani a frizuráját. A négyéves szerződés után azonban már nem tartottak igényt Beckham szolgálataira.

Ákos

Nem is lenne ez a cikk kerek anélkül, hogy ne emlékeznénk meg Ákos elég meredek kijelentéseiről, amik még 2015-ben az Echo TV-ben hangzottak el, és amelyek miatt a Magyar Telekom úgy döntött, nem szeretné vele együtt folytatni a közös munkát. Az interjúban Ákos hosszasan fejtegette, milyen véleménnyel van a nőkről, akiknek szerinte a legfőbb feladatuk a gyerekszülés, hiszen azzal tudják beteljesíteni a „női princípiumot”. Emellett annyi a dolguk, hogy tartozzanak valakihez. Szerinte a női egyenjogúság felesleges, hiszen a nőknek nem dolga ugyanannyit keresni, mint a férfitársaiknak, és nem tartja véletlennek, hogy a nőknek a csípője, míg a férfiaknak a válla a szélesebb.
Az interjú megjelenése után nem sokkal fellépése volt a Budapest Arénában, ám az egyik főszponzora, a Magyar Telekom szerződést bontott vele.

Nagyra értékeljük Ákos zenei munkásságát, előadóművészi pályáján elért sikereit, és köszönettel gondolunk vissza az együttműködés éveire, a közös munkára. Ugyanakkor cégünk nem tartja összeegyeztethetőnek az előadóművész egy televíziós csatornán adott interjújában elhangzottak szellemiségét Csoportunk hitvallásával és értékrendjével

– írta a Telekom közleménye. A cég és Ákos ügye végül rendeződött, békében váltak el egymástól.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik