Szórakozás koronavírus

Kutyatolvajjá avanzsálnak a londoni drogdílerek

Kevésbé kockázatos és sokkal jövedelmezőbb pénzkereseti lehetőséget találtak az élelmes kereskedők.

A DogLost nevű  jótékonysági szervezet szerint a kutyalopások száma 170 százalékkal nőtt idén Nagy-Britanniában. A Vice riportjában bemutatott jelenség hátterében az áll, hogy a járvány hatására a fajtiszta kutyák ára az egekbe szökött:

egy kölyök golden retriever például a járvány előtt 500 eurót ért, mostanában pedig 3000 euró egy ilyen kölyökkutya ára.

A riport rövidített változata itt tekinthető meg:

Előbbi nagyjéból 175 ezer forintnak felel meg, az utóbbi pedig több, mint egymillió forintnak. Nem csoda hát, hogy a drogkeresekedelemből élő angol fiatalok egyrésze profilt váltott (legalábbis részben), és a kevésbé kockázatos, de láthatóan nagyon jövedelmező kutyakereskedés felé fordult.

A riportban megszólaló londoni bandavezér például még mindig szórja a narkót vidéken, de közben összerakott egy csapatot, akikkel változatos módon szerzik be a kutyakölyköket: olykor házak kertjébe vagy lakásokba betörve, olykor pedig a parkban a gazdáiktól elcsalogatva szerzik be a szőrös portékájukat.

Ő az ebekhez való viszonyát így írta le:

Nekem a kutyák csak pénzt jelentenek. Ki kell venni a kötődést a dologból.

A kutyatolvajok tevékenységéről az is kiderült, hogy általában almokra vadásznak, mert a kutyakölykökre van igazán nagy kereslet. Bár van olyan is, hogy egy-egy kifejlett példányra csapnak le, amit szaporítanak. Szóval az ellopott felnőtt kutyákra gyakorlatilag befeketetésként tekintenek.

A tevékenységük nagyon jövedelmező lehet, hiszen a videóban elhangzottak alapján az európaiak évente 8 millió kutyakölyköt vásárolnak, amiből csupán 1,1 millió származik hivatásos kutyatenyésztőktől. Vagyis hatalmas szürke zóna áll a rendelkezésükre.

A kutyákat képekkel hirdetik az interneten, és az új gazdik a bandatagok állítása szerint szinte soha nem kérdezősködnek.

Angliában kutyalopásért hét évre ítélhetik el az elkövetőket, de a Kennel Club nevű szervezet adatai alapján a bejelentett esetek kevesebb, mint öt százalékában ítélik el az elkövetőket. A londoni banda tagjai is azt mondták, hogy nem ismernek senkit, aki kutyalopásért lenne börtönben.

Ráadásul a kutyakereskedést jövedelmezőbbnek tartják, mint a kábítószerek terjesztését.

Az áldozatok (illetve a gazdáik) életét egyébként nagyon meg tudják keseríteni az ilyen bandák. Simon és Lisa Lilley – akiktől Keksz és Missy nevű kokker spánieljeiket lopták el március 5-én – például azóta sem tudták rendesen feldolgozni a kutyáik elvesztését. A staffordi pár egyik fele, Lisa azóta minden éjszaka a házuk földszinti nappalijában alszik, és folyamatosan fülel, hogy a maradék három kutyájukkal minden rendben van-e.

Az aggodalmuk teljesen érthető, hiszen azt állítják, hogy a tolvajok még a biztonsági kamerát is hatástalanították, miután bemásztak a házuk kertjébe – úgyhogy az ő kutyáikat ellopó banda elég profi volt.

Még mindig remélik, hogy a kutyáikat visszakaphatják,

sőt még fizetni is hajlandóak lennének a tolvajoknak, hogy újra láthassák Kekszet és Missy-t.

A bandavezérnek néha azért lelkiismeret-furdalása van, hiszen tudja, hogy az általuk ellopott kutyákat a gazdáik keresik – szóval nem is büszke magára, hogy ezt csinálja. Dehát a pénz nagy úr.

A kutyáikat féltő gazdáknak azért azt üzente:

Szerezzenek maguknak egy hörcsögöt vagy egy macskát.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik