Szórakozás

A színházi élet nem lehet öncélú és nem csak a szórakoztatás a cél (X)

Benkő Nóra tavaly márciusban vállalta el a Városmajori Szabadtéri Színpad ügyvezetői teendőit. Egy rendkívüli helyzetben kezdte meg munkáját, de vezetése alatt, a járvány ellenére is rendkívül sikeres évadot zárt a színpad. Idei terveiről kérdeztük.

Mennyiben volt más, egy járványhelyzet alatt készülődni az évadkezdésre?

Minden nehézség és járvány ellenére tavaly sikeres évadot zártunk, 45 előadást valósítottunk meg, ami 23.000 nézőt vonzott a Városmajorba. Én azt gondolom, ezek nagyon nagy számok, amelyek jól tükrözik az erőfeszítéseinket. Látható, hogy az emberek mentálisan is iszonyatosan elfáradtak az elmúlt egy év során. Úgy gondolom a kultúra lehet az egyik olyan ágazat, amely segíteni fog mindannyiunknak kicsit visszatalálni önmagunkhoz. Fontos, hogy olyan élmények érjenek minket, és olyan értékekkel találkozzunk, amik többet adnak a puszta létezésnél. Szükség van a színházra és nagy szükség van a személyes találkozásra is a kultúrával. Ez egy olyan mentális kapaszkodó, amikor túl a puszta létezésen egy-egy pillanatra ráláthatunk az emberi létezés mozgatórugóira.  Szükség van a személyes élményre. Mert hiába érhető el a színházi élmény is a digitális térben, az nem ugyanaz a minőség. A színházban a néző a legfontosabb tényező, de nem a néző egyedül, hanem a nézők együtt.

A tavalyi műsorkínálathoz képest milyen változások, újdonságok vannak idén?

A színház műsorkínálatának öt pillére van: színház, kertmozi, koncert, gyerekműsorok, valamint a Szemle, amelyre nagyon értékes vidéki és határon túli előadásokat hívunk meg. Számos új együttműködés született idén, mint például a Radnóti Miklós Színházzal, vagy a Dumaszínházzal. A Soharóza kórus egy különleges catwalk koncertjét borkóstolóval egybekötve élvezheti a közönség, Beck Zoli pedig fiatalokkal ad elő egy mai, aktuális Shakespeare-parafrázist. De ismét négy előadással képviseli magát az Orlai Produkciós Iroda és három produkcióval a Játékszín is.

Új színfoltként pedig kulturális fesztiválélményt kínálunk, idén vendégül láthatjuk a Margó Irodalmi Fesztivált is, ami egy olyan rangos esemény, ahol többek között Spiró György, Barna Imre, Fábián Janka, Závada Péter, Beregi Tamás, Finy Petra, Hartay Csaba, Babiczky Tibor, Szvoren Edina, Bérczesi Róbert, Kukorelly Endre, Varró Dániel mutatja be új kötetét, és az elmúlt évek hagyományait követve bemutatkoznak az idei Libri irodalmi díjasok is, Bereményi Géza és Grecsó Krisztián.

Meddig tervezi évadát a Színház idén?

Megpróbálok mindenhez pozitívan állni, ez már tavaly is működött. Éppen ezért én mindig úgy készülök, hogy lesz nyár. Ennek jegyében a szlogenünk is így szól: Újra színház! Előreláthatólag szeptember közepéig fogunk a 800 férőhelyes „nagy” színpadon játszani, ám ha sikerül megvalósítani egy kisebb, intimebb játékteret már idén, akkor egy meghosszabbított évadban gondolkodom.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik