Szórakozás

„Megeszik az ételeket, a bútorokat, az emberek menekülnek” – tragikus az egérhelyzet Ausztráliában

Mindent tönkretesznek a rágcsálók.

Továbbra is rettenetes az egérhelyzet Ausztrália – és azon belül Új-Dél-Wales – egyes vidékein.

Már márciusban írtunk arról, hogy évtizedek óta nem látott egérinvázió sújtja a szigetország kistelepüléseit, a helyi videókon látható, hogy sok helyen késő este lépni nem lehet, annyi rágcsáló rohangál a földön, a boltosok fél napokat töltenek az egérürülék feltakarításával; és az is előfordult, hogy kórházban fekvő embereket haraptak meg rágcsálók.

Most a BBC készített egy durva összeállítást a helyzetről. Egy farmer elmeséli, hogy a birtokokon autókat, traktorokat, hűtőszekrényeket, mikrohullámú sütőket tesznek tönkre az állatok, szétrágják a kábeleket – az ő földjén csak a széna, gabona tekintetében 50-60 ezer ausztrál dolláros (11-13 millió forint) kárt okoztak a rágcsálók. Idézünk néhány erős mondatot a riportból:

Ahová be tudnak menni, be is mennek.

A házban és a ház körül is egérfogók és csapdák sokasága működik – de csak egy apró hányadát tudják elfogni az egereknek.

Éjszakánként az ágyban hallod őket, ahogy szaladgálnak a hálószobában, hallod a zörgést, ahogy átfutnak a párnádon.

Bejutnak a konyhaszekrénybe, megeszik az ételeket, megeszik a bútorokat, az emberek menekülnek.

Egy nő azt mondja, az élő rágcsálók szaga is rossz, de a döglött, rothadó egerek szaga rettenetes, borzasztó. Egy másik gazda is erre panaszkodik, szerinte ez az, ami a leginkább kikészíti az embert: az élő és a döglött egerek bűze, ami a levegőben terjed. Azt is hozzáteszi:

remélhetőleg az egereknek is lesz egy saját Covidjuk.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik