Szórakozás

Balázs Klárit és Korda Györgyöt plágium vádjával perlik egy 1984-as dal miatt

RTL Klub
RTL Klub
Nem tudtak megegyezni az izraeli zeneszerzővel.

Henry Bratter jogi képviselője először 2018-ban kereste fel a magyar bíróságot, hogy plágium vádjával keresetet nyújtson be Balázs Klári ellen. Az izraeli zeneszerző 1981-ben írt dalt Ofra Haza énkesnőnek, akinek Tfila című dalát itthon, Találd ki gyorsan a gondolatomként ismerhetett meg a magyar közönség.

Balázs Klárit és Korda Györgyöt meglepte, hogy az eredeti zeneszerző közel 40 év után állt elő követeléseivel, ugyanakkor elismerik, hogy nem ők a dal szerzői.

Megdöbbentett minket, hogy a semmiből előkerült ez az ember, majd beperelt. A nyolcvanas évek elején egy rajongónk nyomta a kezünkbe azzal a szöveggel, hogy talán érdemes lenne foglalkoznunk vele. Meghallgattuk és nagyon tetszett. Szenes Iván szövegével aztán megszületett a »Találd ki gyorsan a gondolatom«, amiről egyébként sosem állítottuk, hogy mi írtuk

– kezdte a Borsnak Balázs Klári, aki elmondta, szerettek volna megegyezni a szerzővel, de az olyan magas összeget kért, hogy az ügy még mindig tart.

Amikor előkerült a zeneszerző, mi peren kívül szerettünk volna megállapodni vele. Nem vitattuk, hogy ő írta a zenét, és egy összeget fel is ajánlottunk neki. Azt az összeget, amit a valóságban jogdíjként megkaptunk ezért a dalért. Rendkívül elkeserítő, hogy egy ilyen ügy miatt kell bíróságra járnunk. Gyurival sok száz slágerünk van, mindig komolyan vettük a szerzői jogokat, sosem plagizáltunk senkitől. Irracionális követeléseknek azonban nem engedünk.

Az eredeti dal az izraeli énekesnő előadásában:

És ahogy itthon ismerjük:

Ajánlott videó

Olvasói sztorik