Szórakozás

Lelőtte a Facebook a francia város oldalát, mert angolul obszcénül hangzik a neve

MATTES René / hemis.fr / hemis.fr / Hemis via AFP
MATTES René / hemis.fr / hemis.fr / Hemis via AFP
Az észak-franciaországi Bitche nevű településsel kapcsolataban az oldal algoritmusa vagy moderátorai valamit nagyon benéztek.

A bitch szó angolul a kurva szinonimája és a nőstény állatok megnevezése is egyben – így természetesen rengeteg szituációban obszcénnek számít a használata. Valószínűleg ebből indulhatott ki a Facebook algoritmusa (vagy a cég alkalmazásban álló moderátorok) , amikor elérhetetlenné tették a Moselle megyében található, 5000 lelkes francia város, Bitche oldalát – írja a Guardian.

Benoît Kieffer polgármester egy posztban reagált az algoritmus furcsaságára:

Úgy tűnik, a városunk neve rossz értelmezés áldozata lett. (…)

A legmegdöbbentőbb dolog az egészben, hogy a Facebooknak ilyen sokáig tartott kijavítania a hibát.

– írta, majd azzal folytatta: a Facebook franciaországi részlegének vezetője személyesen kereste meg őt, hogy jelezze, a város oldala ismét elérhető, valamint elnézést is kért a kellemetlenségért.

A város oldalát – ami kedd óta ismét elérhető – figyelmeztetés nélkül függesztették fel március 19-én. A köztes időben a város irányítószáma alapján csináltak egy új oldalt a városháza munkatársai.

Valérie Degouy, Bitche városának egyik szóvivője egy rádióműsorban azt mondta: minden lehetséges úton megpróbálkozott a Facebook üzemeltetőinek tudtára adni, hogy hibát követtek el, napi tíz üzenetet írt a Facebook francia részlegének, de sokáig nem kapott választ. Amikor igen, akkor pedig továbbirányították az oldal amerikai üzemeltetőihez.

Amikor új oldalt akartak csinálni, a Facebook egyszerűen nem hagyta, hogy beírja a város nevét, mert obszcénnek tartotta, pedig amikor 2016-ban létrehozták az ideiglenesen felfüggesztett oldalt, akkor ilyen porblémával nem találkoztak.

Benoît Kieffer polgármester annyira nem vehette zokon az ügyet, hiszen meghívta Mark Zuckerberget és a Facebook francia részlegének vezetőjét is Bitche-be.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik