Szórakozás

„Súlyos incidens” volt a repülőn, mert a nőket könnyebbnek számolták

Nicolas Economou / NurPhoto / NurPhoto via AFP
Nicolas Economou / NurPhoto / NurPhoto via AFP
1200 kilóval volt nehezebb a gép, mint azt előzetesen kiszámították.  

Birminghamből indult Mallorcára egy repülőgép, de ez szoftveres hiba miatt jóval nagyobb súllyal, mint azt gondolták. Mint utána a vizsgálatból kiderült, az volt a gond, hogy a szoftver a „Miss” előtagú utasokat gyereknek számította – írta a Guardian.

A Tui légitársaság jegyfoglalási rendszerét frissítették tavaly a koronavírus első hullámában, amiben egy hiba akadt, ami „súlyos incidenst” idézett elő. A gép 187 utasából 38 utasnál is egy átlagos gyereksúlyt, 35 kilót számoltak, ahelyett hogy egy felnőtt nő súlyával számoltak volna, azaz 69 kilóval.

Ez vezetett oda, hogy a gép végül 1200 kilóval nehezebben indult útnak, mint az előzetes adatok mutatták, és amiből a gép kapitánya hibásan számíthatta csak ki, a Boeing 737-es felszállásához szükséges adatokat.

A szoftvert egy meg nem nevezett országban programozták, ahol „Miss” titulust a gyerekekre alkalmazzák, az „Ms”-t pedig a felnőtt nőkre.

Végül a gép tolóereje induláskor „marginálisan kisebb volt” a kelleténél, de „a repülőgép üzemeltetését nem veszélyeztette” – erre jutott az AAIB, a légibalesetek kivizsgálásával foglalkozó testület.

Ezen a napon még két géppel fordult elő ugyanez a hiba.

A problémát egyébként még 11 nappal korábban észlelték, de nem javították ki a járatok július 21-i indulásáig.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik