Szórakozás

Húsvét a királyi családban: II. Erzsébet nem vadászik tojásra, mégis övéi a legértékesebbek

ROTA / Anwar Hussein Collection / Getty Images
ROTA / Anwar Hussein Collection / Getty Images
A brit királyi család a hagyomány szerint minden évben együtt tölti a húsvéti ünnepeket, Erzsébet királynő gondoskodik arról, hogy a rokonait meglepje valamilyen apró ajándékkal, amit a szobáikban rejt el. Utánanéztünk a királyi család húsvéti szokásainak: mi kerül az asztalra a vasárnapi mise után, milyen italt iszik az ünnepekkor a királynő, hogyan változott a tavalyi menetrend a koronavírus miatt.

A húsvétnak számos országban eltérőek a hagyományai, egy dolog azonban szinte mindenhol közös: ahogyan a karácsony, úgy a húsvét is igazi családi ünnepnek számít. A húsvétnak nincs konkrét naptári időpontja, a holdtöltéhez igazodik: 2019-ben a brit királynő, II. Erzsébet születésnapjára, azaz április 21-re esett, idén viszont április első hétvégéjére esik az ünnep.

Ha nagycsütörtök, akkor pénzosztás

A királyi család szűk körű összejövetele előtt egy nappal a királynőre vár egy jelentős esemény lebonyolítása. A brit hagyomány szerint nagycsütörtökön az angol uralkodó pénzt oszt az időseknek. Az istentisztelettel egybekötött pénzosztást legtöbbször a londoni Westminsteri apátságban tartották, de olyan is akadt, hogy Canterburyi katedrálisban vagy éppen Bristolban ejtették meg – a teljes lista itt tekinthető meg. Az utóbbi években (2018-ban, 2019-ben és 2020-ban is) a Szent György-kápolna volt a helyszín – azaz tavaly csak lett volna, ugyanis elmaradt a ceremónia.

A királynő ilyenkor szimbolikusan érmét oszt ki „alamizsna” címszóval olyan idős nők és férfiak számára, akik aktív tagjai a keresztény közösségüknek. Az ajándékozottak számát az uralkodó életkora határozza meg – így tavaly például 94 férfi és 94 nő kapott kisebb csomagot. A ceremónia során mindenkinek két bőrből készült zacskót ad át, a piros színűben hagyományos érme található, a a fehérben pedig ezüst – annyi penny, ahány éves az adományozó. Bár ezek ugyanúgy fizetőképesek, mint bármilyen készpénz, a jellemző az, hogy megtartja őket az, aki kapja.

Max Mumby / Indigo / Getty Images

A nagycsütörtöki ünnepség után csendesebb napok következnek. A következő fontos jelenés vasárnap esedékes, amikor az egész família találkozik a windsori kastélyban (Vilmos herceget és családját, továbbá Eugénia és Beatrix hercegnőt is beleértve), ahol közösen tiszteletüket teszik a Szent György-kápolnában. Itt általában tömeg várja őket, aminek tagjai jókívánságaikat fejezik ki a királyi családnak, illetve minden évben virágcsokorral kedveskednek a királynőnek, amit kisgyerekek nyújtanak át. A mise után a királyi család tagjai ebédidő tájékán visszavonulnak a kastélyba egy közös lakomára.

A 2019-es húsvét a szokásosnál különlegesebb volt a királynő 93. születésnapja miatt. A vasárnapi mise után, a Szent György-kápolna előtt a tömeg hangos énekléssel köszöntötte II. Erzsébetet, erről felvétel is készült. Ezen a misén a királyi család tagjai közül Meghan Markle nem volt jelen, mert éppen első gyerekével, Archie Harrisonnal volt várandós, ezért inkább Los Angelesben maradt, őt Harry herceg képviselte.

II. Erzsébet egykori személyes séfje, Darren McGrady elárulta, hogy nagypénteken a királynő és férje, Fülöp herceg általában csak egy könnyed, halas menüt fogyasztanak, míg vasárnap, a nagy családi ebédkor hagyományosan sült bárányt tálalnak fel zöldséges körettel. A séf azt is elmondta, hogy a királynő átsütve szereti a húst, ezért különösen oda kell figyelni az elkészítési időre.

Előételt ilyenkor nem fogyasztanak, de aki esetleg nem szereti a bárányt, választhat egy vegyes salátát, amiben általában uborka, reszelt répa, egy kis menta vagy koriander található. Az ebéddel nincs vége a falatozásnak, utána gyümölcsöket, sajtokat eszegetnek.

Emlékezzünk meg arról is, mit iszik ilyenkor a királynő. A séf szerint ebéd mellé általában egy pohár bort fogyaszt, ennél többet nem is iszik egészen estig, amikor előkerül a kedvenc ginje. Fülöp herceg nem szereti a bort, ő marad a sörnél.

Húsvéti tojásvadászat

A tojásvadászat nemcsak nálunk hagyomány, Angliában is ugyanolyan népszerűségnek örvend. Hivatalosan ugyan nem tudni, hogy a királyi családban szerveznek-e külön Györgynek, Saroltának és Lajosnak kincsvadászatot, de anyjuk, Kate Middleton 2016-ban, az első egyéni interjújában elmesélte, hogy a királynő minden évben kedveskedik nekik valamilyen meglepetéssel, amikor húsvétkor megérkeznek a Windsori kastélyba. Egy másik alkalommal, a Szent György-kápolna előtt pedig egy kérdezőnek elárulta, hogy aznap reggel a gyerekek már túl voltak a kifejezetten nekik rendezett tojáskeresésen, szóval a mókából valószínűleg ők sem maradnak ki.

Húsvétvasárnapon a szokás szerint a Windsori és Buckingham-palota egyaránt megnyitotta kapuit egy tojáskereső kincsvadászatra az érdeklődők számára. A gyerekeknek a megadott nyomok alapján kellett megtalálniuk a tojásokat, a hozzá kapott kosarat pedig akár fel is díszíthették. Habár a játéban a királynő személyesen nem veszt részt, nem kell aggódni, ugyanis neki már van egy pár értékes tojása. Egész kollekciót tudhat ugyanis magáénak Fabergé-tojásokból, melyek elképesztően értékes művészeti alkotások. A gyűjteményt még a királynő nagyszülei, V. György és Mária brit királyné is kiegészítették pár darabbal, de megtalálható benne egy aranytojás is, melyet II. Miklós orosz cár még 1901-ben készíttetett Alexandra királynénak, V. György apjának.

Dress code

Bár a brit királyi család szigorúan vett dress code-ot alkalmaz, amikor hivatalos megjelenéseik vannak, arra nem léteznek külön szabályok, hogy miben illik megjelenni a templomban. Azért az összhang mégis megvan: a királynő mellett a szorosabb családtagok, például Diana hercegné, Kate Middleton, de Meghan Markle is szeretnek pasztell árnyalatú ruhákat választani erre az eseményre. A W magazin ennek apropóján összegyűjtötte, melyek voltak a legizgalmasabb és legszebb ruhaösszeállításaik az évek során.

Diana hercegné és Vilmos herceg 1992-ben, a Szent György-kápolna előtt.
Princess Diana Archive / Stringer / Getty Images

Ünnepek a koronavírus idején

A koronavírus miatt a tavalyi húsvét nem éppen a megszokott menetrend szerint alakult, elmaradt a tojáskereső játék, ahogy a királyi család sem látogatott el a Szent György-kápolnába. Míg korábban a csütörtöki pénzosztás során a királynő személyesen adta át az érméket, tavaly inkább elküldette őket az emberi érintkezés elkerülése és a biztonság kedvéért a 188 embernek. Mivel idén a királynő 95 éves lesz, így 2021-ben már 190 ember kaphatja meg az elismerést.

Az internetnek hála azért megtudhattuk, melyik családtag hogyan töltötte a 2020-as ünnepet a vírus idején. A hivatalos Instagram-oldalukra például kiposztoltak egy videót, amiben húsvéti nyúl alakú, kézzel mázolt sütemény receptjét mutatják meg a követőiknek. Vilmos herceg és Kate Middleton sem utazott el a Windsori kastélyba, helyette otthonukból, a Kensington-palotából élvezték a tavaszt és a húsvétot, szűk családi körben. Cserébe azért csináltak egy videót három gyerekükről, ahogy tapsolnak, ezzel tisztelegve az egészségügyi dolgozók előtt.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik