Szórakozás

A lebegő hajós illúzió adhat magyarázatot a Titanic rejtélyére

Daily Mail
Daily Mail
Az elmúlt hetekben többször jelentek meg a horizont felett lebegő hajókról készült fotók és videók a nemzetközi sajtóban. A sort egy Colin McCallum nevű sktó férfi videója indította, amiről mi is beszámoltunk.

A lebegő hajók látványát egy optikai illúzió, a tengeri délibáb okozza. A jelenség nyugodt időben figyelhető meg, ha a kisebb sűrűségű, magasabb hőmérsékletű légrétegek megülnek a magasabb sűrűségű, alacsonyabb hőmérsékletű légrétegeken. A rétegek határán a fény megtörik, ezért a tárgyak nem a valódi helyükön látszanak.

Kapcsolódó

A LadBible című brit bulvárportál azt írja a tengeri délibáb lehet a magyarázat a Titanic lassan 110 éves rejtélyére. Tim Maltin író, történész úgy gondolja, hogy az 1912-ben elsüllyedt luxusgőzös őrszemei tengeri délibáb miatt nem vették észre azt a jéghegyet, amelyiknek a hajójuk nekiütközött.

Maltin azt mondja, a Titanic a Labrador-áramlat jéghideg vizében süllyedt el, melyen több, 60 méternél is magasabb jéghegy úszott. A jéghegyek csúcsa fölé azonban melegebb levegő áramlott be a közeli Golf-áramlat felől, és ez optikai illúziót okozott, ami miatt a hajóról csak akkor vették észre a jéghegyet, amikor már késő volt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik