Szórakozás

Esküvői fotóik miatt több mint 10 év börtönre ítélték a házaspárt

facebook.com/ziminaak
facebook.com/ziminaak
A vád: hazaárulás.

A Balti-szakértő Antonina Ziminát és férjét, Konstantin Antonetset hazaárulással vádolták meg, miután esküvői fotóikon felfedték a nő régi osztálytársa, a Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) egy hírszerzőjének valódi kilétét. A képek a közösségi oldalakon terjedtek és a balti államok tévécsatornái is megtalálták.

Ziminát a kalinyingrádi bíróság 13 évre, férjét 12 év börtönre ítélte – írta a Moscow Times a TASZSZ orosz hírügynökségre hivatkozva. Az ügyészség mindkettejüknél plusz egy-egy évet akart még büntetésként.

A feleséget azzal vádolták meg, hogy a lett titkosszolgálatnak kiszivárogtatta egy FSZB-s ügynök valódi kilétét még 2015-ben. Korábbi beszámolók szerint a férj ügyvédként minősített információkat szerzett a kalinyingrádi körzet gazdasági minisztériumában az orosz titkosszolgálat tevékenységéről.

A házaspár mindvégig ártatlannak vallotta magát. Az elmúlt években Oroszországban sokakat – köztük újságírókat és kutatókat – vádoltak meg hazaárulással vagy államtitkok nyilvánosságra hozatalával. Az ilyen ügyek száma, főleg a Krím-félsziget annektálása óta nagyon megugrott.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik