Szórakozás

Nekem ne mondja senki, hogy bárki céklával fogja kenni a hónalját, vagy a levágott hajával sminkel

Mit csinálj, ha elfogyott a víz a vécétartályból, ha nincs sminkecseted, de hosszú a hajad, és ha van pár pet-palackod, és vízbe mennél, de nem tudsz úszni? Bár erről szólnak, tévedés, hogy minderre megtaláljuk a választ a neten vírusként terjedő DIY-videókban. Igaz, ezek nem is azért jöttek létre, hogy választ adjanak a kínzó kérdésekre, vagy hogy megkönnyítsék az életünket.

Megvan az az érzés még úgy húsz évvel ezelőttről, hogy szenvedsz, amiért nincs semmi a tévében, mert mindegyik csatornán folyamatosan TeleShop-reklámok mennek, amik varázslatos felmosót és szuperéles késeket akarnak neked eladni, csak most, nyolcvan százalékkal olcsóbban az irreálisan magas, eredetinek hazudott ár helyett, plusz még kapsz mellé egy jól megdizájnolt sajtreszelőt is, amivel még diót is tudsz törni? Na, valami egészen hasonló érzést keltenek most azok a pár perces, DIY-videók, amik az elmúlt években ellepték az internet összes közösségi médiás felületét.

Mert ezek azok a videók, amiket akkor is megnézel, ha már az első három képkocka után úgy érzed, mintha épp lobotómiát hajtanának végre rajtad.

Bár ezek a videók csak pár másodpercesek, rosszabb esetben öt perc hosszúak, de miután egyet végignéztél, az algoritmus dobja eléd a következőt, te pedig nem bírsz ellenállni, és azt is megnézed, hogy miként csinálhatsz sampont/ajakápolót/súrolószert a gyereked gyurmájából, és azt is, hogy hogyan lehet három perc alatt napszemüveged két műanyagkés és egy öngyújtó segítségével. A legszörnyűbb, hogy utóbbit viszont nem én találtam ki.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

🔥Tag A Friend&Share This Page🔥 (@diyideasjustforyou.ig) által megosztott bejegyzés, Aug 21., 2020, időpont: 6:11 (PDT időzóna szerint)

Vagy ott van az a videó, amelyben egy hosszú hajú lány levág alsó hangon harminc centit a hajából, hogy aztán a tincset ragasztópisztollyal rögzítse egy radírjától megfosztott ceruza végére, mindezt azzal a céllal, hogy a hajas ceruzát sminkecsetnek használja. Mert ugyebár sokkal észszerűbb beszerezni egy ceruzát, egy ragasztópisztolyt, majd levágni a hajunkat ahelyett, hogy vennék egy nyomorult sminkecsetet a sarki drogériában, vagy egyszerűen csak ujjbeggyel tapogatnánk fel a szemünkre a festéket.

Vagyis látványosan idióta, totál értelmetlen dolgokra akarnak rábeszélni minket, amikkel még irdatlan mennyiségű szemetet is termelünk. Már ha egyáltalán utánuk csináljuk a látottakat, mert alapvetően ezek a DIY (vagyis do it yourself/csináld magad) tematikájú videók

nagyon szépen mutatják be azt, miket nem szabad semmiképpen sem kipróbálni otthon, vagy ha mégis kipróbálod, hogyan NEM fog neked sikerülni.

Ettől függetlenül viszont működnek, és egyre több olyan YouTube-, Instagram- és Facebook-csatorna van, amik ilyen videók gyártására szakosodtak. Amióta pedig világjárvány van, pláne működnek, mert az emberek úgy merültek el a használhatatlan lakberendezős/rendrakós/dekorálós tippeket osztogató videók poklába, hogy észre sem vették, soha nem is fogják megcsinálni a műanyag kanalakból épített sasmadarat, ami az előszobát díszíthetné.

És természetesen a videók megrendelői és készítői is tudják, a lényeg csak az, hogy a néző kattintson, és minél több időt töltsön el az oldalon. Utóbbi pedig főként a YouTube esetében fontos, hisz ott a klikkeléssel szemben fontosabb a videó nézésével eltöltött idő (ugyanis ha többet lát egy videóból a néző, akkor több reklámmal is találkozik, ami után a feltöltő pénzt kap), márpedig óriási erő kell hozzá, hogy az ember ne akarja kikapcsolni a videót, ami egy pólóból és pár pet-palackból összetákolt mentőmellény készítését mutatja be.

A legnépszerűbb ilyen oldal a 5-Minute Crafts, YouTube-csatornájuknak 68,8 millió feliratkozója van. A Troom Troomnak kicsivel több mint húszmillió, a Blossomnak 12,2 millió, a BuzzFeed tulajdonában álló Niftynek viszont csak 1,72 millió. Utóbbival szemben a Troom Troom egyébként Ukrajnából indult, a 5-Minute Crafts pedig orosz tulajdonban van.

De akkor mégis miért bohóckodnak ilyen videókkal ekkora ipari méretben?

Mondjuk azért, mert a Medium magazin szerint a 5-Minute Crafts évi 2–34 millió dollár (600 millió és tizenegy milliárd forint) közötti összeget szed össze, amit 550 dolgozó és havi 1500 videó segítségével hoznak össze negyven Facebook-oldalon, összesen tíz nyelven. Igen, elég széles ez a pénzsáv, viszont a YouTube-on a feltöltőkön kívül senki nem tudja, hogy egy csatorna pontosan mennyi bevételt termel, mert nagyon sok mindentől függ, de az is elég tekintélyes összeg, ha csak a legrosszabb forgatókönyvet nézzük.

Vagyis rengetegen dolgoznak azon, hogy olyan totálisan nonszensz videók jöjjenek létre, mint az alábbi, ami azt mutatja meg, hogyan készíthetsz egy sima főtt tojásból egy kicsivel nagyobb, kék tojást.

A fenti videóban csak azt felejtik el elmondani, hogy mégis mi értelme van annak, hogy napokig áztatunk különböző dolgokban egy nyomorult főtt tojást, hogy végül legyen egy pár százalékkal nagyobb térfogatú kék tojásunk, aminek feltehetően ecetes cukor íze van, és tele van festékkel, vagyis nincs ember aki meg akarná enni.

Na és céklát ki kenne a hónaljára?

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

🔥Tag A Friend&Share This Page🔥 (@diyideasjustforyou.ig) által megosztott bejegyzés, Aug 11., 2020, időpont: 12:11 (PDT időzóna szerint)

Vagy mogyoróvajat a térdére, miután tisztasági betéteket ragasztott a melltartójába?

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

🔥Tag A Friend&Share This Page🔥 (@diyideasjustforyou.ig) által megosztott bejegyzés, Aug 4., 2020, időpont: 12:11 (PDT időzóna szerint)

És akkor ezek még a használható kategóriába tartoztak, mert van olyan is, ami azt javasolja, hogy ürítsünk szemeteszacskóba, ha épp nincs víz a vécétartályban.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

5-Minute Crafts (@5.min.crafts) által megosztott bejegyzés, Okt 6., 2020, időpont: 10:01 (PDT időzóna szerint)

Ugye, hogy mennyivel jobb volt valójában teleshopos reklámokat nézni, hogy vajon el tudja-e vágni a „reklámháziasszony” a kenyeret az ajtókitámasztóval, vagy jobb választás-e helyette a reklámkés?

Why won’t this doorstop cut my bread?

 Kiemelt kép: Getty Images

Ajánlott videó

Olvasói sztorik