Szórakozás

A kukorica útja a földekről a tányérig (x)

Tudta, hogy annyi kukorica konzervet gyárt a Bonduelle, hogy ha a kukoricakonzerveket egymás mellé raknánk, akkor 25 ezer kilométer hosszú lánc jönne létre? Vagy akár, hogy Budapestről elérnénk velük egészen Hawaii-ig és vissza, a súlya pedig több mint 30 ezer elefánténak felelne meg? Pedig így van, mivel a szezon legforgalmasabb napján akár 5 millió kukoricakonzervet is előállítanak.

Tegye fel a kezét, aki nem szereti a kukoricát! Bizonyára kevesen vannak, akik valamilyen formában, főzve, grillezve, salátában, pattogatva stb. ne kedvelnék ezt a finom csemegét.

Feldolgozás

Békéscsabára látogattunk, hogy szemtanúi legyünk, miként kerül a gazdák földjeitől a tányérunkra a kukorica. A gyár udvarán sorban várakoztak a kamionok, hogy leboríthassák a terméket.

Naponta 50 kamion fordul meg és mindegyiken körülbelül 65 000 cső kukorica vár feldolgozásra. Ez a teljes szezont tekintve összesen 3 500 szállítmányt jelent.

A GMO-mentes magból fejlődő zöldséget 120 magyar gazda összesen közel tízezer hektár hazai területen termeszti.

A csövek egy szalagon át bekerülnek egy fosztó gépbe, ami nem csak lefosztja a csuhét, de kiválogatja a megfelelő méretű darabokat is. Nagyon érdekes tény, hogy csak maga a kukoricaszem kerül a gyár birtokába. A kukoricacső, a csuhé és a kisebb darabok azonnal visszakerülnek a gazdákhoz, akik állatok takarmányozásának céljából tovább értékesítik azokat.

Fotó: Bonduelle

Igaz, hogy a gépek sok mindent elvégeznek, azonban az emberi szem és kéz még mindig nélkülözhetetlen a folyamatoknál.  Szinte beleszédülni a látványba, ahogy a soron dolgozók kikapkodják a nem odavaló csöveket. Annak érdekében, hogy a betakarítástól számított mindössze fél napon belül a lezárt konzervbe kerüljenek a szemek, napi 24 órában, váltóműszakokban zajlik a termelés.  A csövek a szelektálás után az úgynevezett morzsolóba kerülnek, ahol a gép nettó 1-2 másodperc alatt sérülésmentesen levágja a csutkáról a tökéletes kukoricaszemeket. A szalagon tovább haladva vízzel megtisztítják a terméket, amely ezután több minőségellenőrzési ponton is áthalad. Egy lézeres kamera például automatikusan rostálja a megfelelő minőségű és méretű szemeket.

A kukoricaszemek ezután kerülnek bele a gyár által gyártott konzervdobozokba, amelyek légmentesek, belső felületüket pedig egy réteg védi annak érdekében, hogy a zöldség ne érintkezzen közvetlenül a fémmel.

Hőkezelés

A kukoricát a már 200 éve ismert hőkezelés technológiájával tartósítják, a 115-130°C-os hőmérsékletnek köszönhetően tehát nincs szükség tartósítószerre és adalékanyagokra, a zöldség remekül megőrzi a színét, ízét és minőségét.

Minden kukoricaföldnek egyedi szerepe van a termelésben, hiszen többféle terméket is előállítunk, amelyekhez más és más alapanyagra van szükség

– mondta el Pásztor Zsolt, a Bonduelle agrárigazgatója.

A kukorica sorsát már a magok elültetésekor meghatározzuk, a feldolgozás során a minőségellenőrzési pontoknak köszönhetően azonban további szelektáláson esnek át a szemek. A legújabb Bonduelle Gold Prémium szuperédes kukorica kiemelt minőségű talajban fejlődik, növekedése során rengeteg napsütést kap. Ízét egyrészt a különleges fajtának, másrészt pedig a természeti tényezőknek köszönheti, hozzáadott cukor nélkül készül, mégis a kukorica-kínálatunk legédesebbjeként kerül piacra

Koronavírus

„A piac szerkezetében alapvető változások nem voltak tapasztalhatók az elmúlt években, változatlanul a csemegekukorica a vezető zöldségfajta, de összességében a hüvelyes termékek, – főleg a babok, lencse, csicseriborsó – növekedtek leginkább” – mondta el Szirbek András, a Bonduelle marketingigazgatója.

A COVID első hulláma idején nagyon megnövekedett a kereslet a konzerv (illetve a fagyasztott) termékekre, a márciusi “időzítés” azonban igen kedvezőtlen volt. Magyarország a világ harmadik legnagyobb kukoricatermesztője, tavasszal azonban a feldolgozási szezon még nem kezdődött el, így a 2019-es készletekből kellett ellátnunk mind a hazai, mint a több mint 20 európai ország igényeit, ahova a vállalat exportál

– tette hozzá.

Földek

Nem csak a gyárat nézhettük meg, de egy kukoricaföldre is kilátogattunk, ahol meg is kóstolhattuk a frissen leszedett, ropogós, lédús kukoricát. Kiderült, Rákóczi Feri műsorvezető is imádja a kukoricát és középiskolás nyarait bár jobb szeretette volna a strandon tölteni, mégis a gyárban töltötte többek között üvegmosással.

A Bonduelle 2020-ban összesen 156 ezer tonnát termelt az arany színű zöldségből, amely összesen 300 millió konzervnek felel meg. A tekintélyes mennyiségű kukoricából Magyarországon kívül Európa több mint 25 országának lakosai fogyasztanak; a teljes termelés körülbelül 95%-a az országhatárokon túl kerül a boltokba, a hazai piacra pedig 5% kerül.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik