Szórakozás

60 éves lett David Duchovny, akit valószínűleg először fognak felkeresni az idegenek

60 éves lett David Duchovny, akit valószínűleg először fognak felkeresni az idegenek

Nehéz elhinni, de augusztus hetedikén, azaz ma ünnepli 60. születésnapját David Duchovny, akit mindenki ismer legalább az X-Akták című sorozatból. Tavaly februárban Magyarországon is járt a színész, merthogy zenésszé vált az évek alatt, több helyen is koncertezik évek óta.

Mutatunk egy rövid képes összeállítást arról, hogyan lett Mulder ügynökből a gitárok megszállottja.

Duchovny a Yale irodalom szakán végzett és ott csatlakozott a színjátszókörbe is. Reklámfilmekben, független alkotásokban kapott szerepet, az pedig hamar világossá vált, hogy tanár nem lesz belőle. Ellenben kocsmában is dolgozott, hogy színészi próbálkozásait valamiből finanszírozni tudja. Még a Beethoven című kutyás filmben is szerepelt.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

David Duchovny (@davidduchovny) által megosztott bejegyzés, Okt 8., 2019, időpont: 10:21 (PDT időzóna szerint)

 

Az X-Akták főszerepét 1993-ban kapta meg, ami kilenc évadot élt meg, további kettőt pedig nemrég forgattak le. Több mozifilm is készült az idegenekkel kapcsolatos nyomozásaikról, a sorozat gyakorlatilag újradefiniálta az amerikaiak (sőt, a világ) földönkívüli életformákról alkotott elképzelését.

Gillian Andersonnal, aki Scully ügynököt alakította a szériában. Fotó: 20TH CENTURY FOX TELEVISION / ARCHIVES DU 7EME ART / PHOTO12 VIA AFP

 

2001-ben elvállalta az Evolúció című film főszerepét, amiben szarkasztikusabb humorát is megmutathatta. Túl nagy siker nem lett a film, de mindenképp színes darabja a Duchovny-életműnek a különös CGI-megoldásaival.

Fotó: ARCHIVES DU 7EME ART / PHOTO12 VIA AFP

 

Hét évadon keresztül játszotta a Kaliforgia című szitkom főszerepét is, amivel Duchovny bizonyította, az X-Aktákon túl is van élet/karrier.

Fotó: ARCHIVES DU 7EME ART / PHOTO12 VIA AFP

 

Mi több, filmes karrierje alatt megtanult gitározni: az UFO-s sorozat forgatási szüneteiben valamivel szerette volna elütni az idejét, így vett magának egy gitárt és a lakókocsijában elkezdett játszani rajta. Volt hozzá érzéke. Évek óta koncertezik, két stúdióalbuma is megjelent.

Fotó: Steven Ferdman / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / Getty Images via AFP

 

2019 februárjában Magyarországra jött koncertezni, akkor elmondta, némi magyar kötődése is van: az X-Akták forgatásán megismert egy magyar származású stábtagot, akinek a gyerekét Lászlónak nevezték el, a színész pedig jó viszonyban van a családdal.

Fotó: Astrid Stawiarz / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / Getty Images via AFP

 

A magánélete nem volt problémamentes az évek alatt: Téa Leoni színésztőt vette el 1997-ben, akivel 2014-ig voltak házasok. Duchovny szexfüggő lett, emiatt ment tönkre a házassága, igaz, feleségével próbálkoztak megoldani a dolgot, ám végül nem sikerült.

Fotó: HAL GARB / AFP

 

Filmszerepet utoljára 2018-ban vállalt, az is az X-Akták visszatérése volt. Most a Bűvölet című film remake-jében kapott szerepet Michelle Monaghan oldalán.

Fotó: 20TH CENTURY FOX TELEVISION / ARCHIVES DU 7EME ART / PHOTO12 VIA AFP

Kiemelt kép: ELSA / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / Getty Images via AFP

Olvasói sztorik