Szórakozás

Ezrek kapnak csomagban rejtélyes, potenciálisan veszélyes vetőmagokat

A világ minden táján sokan a kaptak az utóbbi időben rejtélyes csomagokat Kínából. A küldeményekben közös, hogy senki sem rendelte meg őket, a feladójuk ismeretlen, és bár mindegyiken azt tüntették fel, hogy fülbevalókat tartalmaznak, valójában valamilyen vetőmag van bennük.

Az angliai Eastbourne-ben élő Jan Goward a múlt héten kapott egy különös csomagot Szingapúrból. A címkén az volt feltűntetve, hogy a küldemény fülbevalókat tartalmaz, de vetőmagok voltak benne. Bár Gowardnak rengetegféle növény díszeleg a kertjében, biztos benne, hogy a postával érkezett, rejtélyes magokat nem fogja elültetni – írja a Guardian című brit lap.

Több ezren kaptak hasonló csomagokat az Egyesült Államokban, Kanadában, Új-Zélandon, és több európai országban. Csak az Egyesült Királyságból több mint száz esetet jelentettek. A csomagok feladója ismeretlen, az is csak valószínű, hogy valahol Kínában adták fel őket. Többféle magot tartalmaznak, de egyikről sem ismert, hogy milyen növényhez tartozhatnak.

Fotó: U.S. Department of Agriculture /flickr

Mivel lehetnek agresszív, invazív fajok magjai is, súlyos kockázatot jelentenek ezért nemzetközi nyomozás indult az ügy hátterének felderítésére.

Az Egyesült Államok mezőgazdasági hivatalának (USDA) információi szerint a rejtélyes csomagok tucatnyi államban jelentek meg, csak Floridából 630 esetet jelentettek. Egy ember azt mondta, ő hetente háromszor kap a magvakat tartalmazó csomagokból. Egy texasi nő azt mondta, ő áprilisban kapott egy ilyen csomagot, és mivel ajándéknak hitte, elültette a magokat, de nem keltek ki.

Az USDA szerint a legvalószínűbb, hogy egy internetes csalás áll a háttérben, melynek az a lényege, hogy a kereskedők kéretlen csomagok kiküldésével biztosítanak maguknak alapot arra, hogy a webshopjaikat elárasszák hamis pozitív értékelésekkel. A hivatalok ugyanakkor mindenütt arra kérik az embereket, hogy ne ültessék el a magvakat, mert veszélyesek lehetnek a természetre, és a mezőgazdasági területekre is.

Amíg a magok ismeretlenek, addig akár egy bioterrorista akció is állhat a háttérben.

Jan Goward például azt mondja, ő elégeti a magvakat, mert ha csak szimplán kidobná őket, később még kikelhetnének.

Kiemelt kép: U.S. Department of Agriculture /flickr

Ajánlott videó

Olvasói sztorik