Szórakozás

Egy orosz milliárdos megvásárolna pár eltávolításra váró szobrot az Egyesült Államoktól

Egy korábbi elnök és egy kevéssé ismert kormányzó szobra érdekli elsősorban.

Hetek óta zajlanak a rendőri túlkapások és az intézményesített rasszizmus elleni tüntetések az Egyesült Államokban. Az események akkor emelkedtek új szintre, amikor a protestálók elkezdték ledönteni és megrongálni azoknak a történelmi személyeknek a szobrait, akiknek életük során közük lehetett a rabszolgaság kiaknázásához, vagy a rasszizmushoz.

A szobordöntögetés kétségtelenül megosztja a világot, egy orosz milliárdos azonban mindenkinél nagyobb lehetőséget látott a dologban, számolt be róla többek mellett a CNN is.

A 48 éves Andrej Filatov, aki az orosz művészeti Alapítványt is működteti, ajánlatot tett az Egyesül Államoknak két olyan szobor megvásárlására, amelyek eltávolítását már támogatták a döntéshozók.

Az egyik szobor a Egyesült Államok 26. elnökét, Theodore Rooseveltet ábrázolja. A mű a New York-i természettudományi múzeum előtt áll, az elnököt lóháton ábrázolja, mellette pedig egy amerikai őslakos és egy afroamerikai alak áll. A szobor sokak szerint a faji megkülönböztetés és a gyarmati terjeszkedés jelképe, ezért New York polgármestere, Bill de Blasio támogatja a szobor eltávolítását. Filatovot azért érdekli a szobor, mert elmondása szerint Roosevelt külpolitikája sokat adott az orosz népnek.

A másik szobor kevésbé ismert, az alaszkai orosz kolóniák első kormányzóját, Alekszander Baranovot ábrázolja. A kormányzó szobra Filatov alapítánya szerint az orosz-amerikai kapcsolatok történetének egyik fontos szakaszát szimbolizálja, ezért szeretnék megszerezni. Baranov szobra a Sitka történelmi központban található, az eltávolítását azért kezdeményezték, mert az emlékmű sértheti az alaszkai őshonosok érzéseit.

Filatovnak és alapítványának célja az orosz és szovjet kori művészet széles körű megismertetése a világgal. Az üzletember Szentpétervárra szállítaná a szobrokat, hogy ott méltó módon tisztelegjenek azok előtt a pozitív tettek előtt, amelyeket a két személy élete során Oroszországért tett.

 

Kiemelt kép: VANESSA CARVALHO / BRAZIL PHOTO PRESS / BRAZIL PHOTO PRESS VIA AFP

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik