Szórakozás

Naomi Campbellt 50 éve alatt többször elítélték, és még a libériai diktátor ügyében is kihallgatták

Naomi Campbellt 50 éve alatt többször elítélték, és még a libériai diktátor ügyében is kihallgatták

Ötvenéves lett Naomi Campbell, aki számos izgalmasabb, pontosabban inkább botrányosabb dolgot is művelt az életében annál, hogy a mai napig ő az egyik legismertebb szupermodell a világon.

Naomi Campbell 1970. május 22-én született, ez pedig azt jelenti, hogy a valaha élt legnagyobb szupermodellek egyike ötvenéves lett. Igen, 50. Ha sikerült ezen a számon mindenkinek túltennie magát, akkor pedig bele lehet merülni a modellről készült fotókba, és pár olyan információhoz jutni Campbellről, amiket nem feltétlenül tud mindenki.

 

Kezdjük azzal, hogy gyorsan eloszlatjuk a tévhitet, miszerint Naomi Campbell amerikai. A modell ugyanis brit, és Londonban született.

Naomi Campbell 1988-ban, Patrick Kelly bemutatóján, Párizsban. Fotó: PL Gould/IMAGES/Getty Images

 

Gyerekkorában egy darabig Rómában élt a táncosnőként dolgozó anyjával, a jamaicai származású Valerie Morrisszal, aki egyedül nevelte fel. Morrist Campbell apja négy hónapos terhesen hagyta el. Biológiai apjával soha nem találkozott, a Campbell nevet anyja második férjétől vette át. Egy féltestvére született 1985-ben, Pierre. Aki kíváncsi arra, honnan jöttek Naomi Campbell génjei, az vessen egy pillantást az anyuka Instagramjára.

Naomi Campbell 1990-ben. Fotó: Ron Galella, Ltd./Ron Galella Collection via Getty Images

 

Mindössze hétéves volt, amikor szerepelt Bob Marley Is This Love című klipjében, 12 évesen pedig a Culture Club I’ll Tumble 4 Ya című videójában szteppelt. 1986-ban fedezte fel egy modellügynök, a Wikipedia szerint pedig Campbell már ebben az évben szerepelt a brit ELLE magazin címlapján, az internet szerint azonban első címlapját 1987-ben kapta a TAXI magazinnál. 1988-ban már a francia Vogue címlapján volt első fekete topmodellként, egy évvel később pedig megkapta az amerikai Vogue szeptemberi címlapját is, ami minden évben a legfontosabb kiadvány, annyira, hogy még film is készült belőle, majd szintén első fekete modellként szerepelt 1991-ben a Time magazin címlapján is.

Naomi Campbell 1989-ben. Fotó: Ron Galella, Ltd./Ron Galella Collection via Getty Images

 

A nyolcvanas évek végén tényleg nagyon felgyorsultak a dolgok Campbell életében. Nyilván nemcsak címlapokat kapott sorra, de az összes nagy divattervező kifutóján végigvonult, 1990-ben pedig már ott volt a kor legnagyobb topmodelljei között, Christy Turlington, Linda Evangelista, Tatjana Patiz és Cindy Crawford mellett.

Linda Evangelista, Naomi Campbell, Polly Mellon, és Christy Turlington 1989-ben. Fotó: Ron Galella/Ron Galella Collection via Getty Images

 

Velük együtt szerepelt George Michael Freedom ’90 videóklipjében.

Linda Evangelista, Cindy Crawford, Lauren Hutton, Beverly Johnson, Christy Turlington és Naomi Campbell 1993-ben. Fotó: Frank Micelotta/Getty Images

 

1993-ban Vivienne Westwood divatbemutatóján Campbell elesett egy magas talpú cipőben, amit aztán kiállítottak a londoni Victoria and Albert Museumban.

A cipő, amiben Campbell elesett. Fotó: Ian Gavan/Getty Images

 

1994-ben kiadott egy regényt Swan címmel, ami nem kapott kifejezetten jó kritikákat. Később kiderült, hogy a könyv szellemírója Caroline Upcher volt, Campbell pedig úgy nyilatkozott, azért írta helyette más, mert neki egyszerűen nem volt ideje leülni és megírni egy könyvet.

Campbell 1992-ben. Fotó: julio donoso/Sygma via Getty Images

 

De bármennyire is nem volt ideje, még ugyanebben az évben kiadott egy albumot is Babywoman címmel.

1991-ben. Fotó: julio donoso/Sygma via Getty Images

 

A Hasbro 1996-ban készítette el a Campbellről mintázott babát, amihez hasonlót kapott Claudia Schiffer és Karen Mulder is. Igen, azok is ilyen ijesztőek voltak.

Fotó: Stephane Cardinale/Sygma via Getty Images

 

Campbell soha nem házasodott meg, ellenben egészen elképesztően sok híres férfival hozták össze a pletykák. Az biztos, hogy a ’80-as évek végén járt Mike Tysonnal, a ’90-es évek elején pedig állítólag egy darabig együtt volt Robert De Niróval, Goldie-val, sőt bizonyos pletykák szerint még Sylvester Stallonéval is.

Kylie Jenner ehhez hasonló szemüveget viselt a 2018-as Met-gálán. Fotó: THIERRY ORBAN/Sygma via Getty Images

 

1993-ban a U2 basszusgitárosa, Adam Clayton eljegyezte, de egy évvel később szakítottak. 1998-ban Flavio Briatore is eljegyezte, de 2002-ben szakítottak, amikor a modell összejött Sean Combsszal, vagyis P. Diddyvel, aki akkor talán épp Puff Daddy néven volt ismert.

Naomi Campbell és Sean Combs. Fotó: SGranitz/WireImage

 

Legutóbb a nála 23 évvel fiatalabb Liam Payne-nel pletykálták össze, amiről egyikük sem volt hajlandó beszélni, úgyhogy sajnos ez is egy örök rejtély marad.

2018-as Cannes-i Filmfesztiválon. Fotó: Mike Marsland/Mike Marsland/WireImage

 

Rengeteg alapítványt támogat, és sokat jótékonykodik, de általában nem e miatt szerepelt a hírekben, hanem inkább azon vádak miatt, miszerint bántalmazta alkalmazottait és munkatársait. 2000-ben bűnösnek is találták, miután 1998 szeptemberében egy mobiltelefonnal megverte akkori asszisztensét. Ennek ellenére 2006-ban újabb nyolc ember vádolta meg a modellt bántalmazással. Ebben az időben fotózták le Campbellt az utcán egy pólóban, amire az volt írva: „Naomi Hit Me…And I Loved It”, vagyis hogy „Naomi megütött… és imádtam”.

A világ egyik legelcseszettebb viaszszobra, ami Campbellről készült. Fotó: Barry King/WireImage

 

2007-ben ismét elítélték, amiért bántalmazta korábbi bejárónőjét, akit a vádak szerint Campbell megdobott egy mobiltelefonnal. Öt nap közmunkára ítélték a New York-i szennyvíztisztítóban, ahol Campbell kalapban, bundában és egy 300 ezer dolláros D&G ruhában jelent meg.

2019-ben a párizsi divathéten. Fotó: Pascal Le Segretain/Getty Images

 

Ezek után viszont képes volt kifigurázni magát egy Dunkin’ Donuts reklámban (amit egyébként Zach Braff rendezett), amiben Campbell dühében betör egy ablakot.

A 2019-es Met-gálán. Fotó: Theo Wargo/WireImage

 

2008-ban ismét elítélték, amiért a londoni Heathrow repülőtéren két rendőrt megrúgott és leköpött, miután vitába keveredett velük az eltűnt csomagja miatt. 200 óra közmunkára ítélték, illetve 2300 font megfizetésére, ezek mellett pedig kitiltották a British Airways járatairól.

Fotó: Stephane Cardinale/Sygma via Getty Images

 

És aki azt hitte, hogy ennyi büntetés után Campbell végre megtanulta, jó lenne néha visszafognia magát, az nem tévedhetett volna nagyobbat. 2015 júliusában hat hónap próbaidőre bocsátotta őt egy szicíliai bíróság, amiért 2009-ben bántalmazott egy lesifotóst. Campbell akkor a táskájával ütötte meg a paparazzót, amiért lefotózta őt és akkori pasiját.

1990-ben. Fotó: Ron Galella, Ltd./Ron Galella Collection via Getty Images

 

2010-ben a hágai nemzetközi bíróságon hallgatták meg a háborús bűnökkel vádolt Charles Taylor, korábbi libériai diktátor ügyében. A vádak szerint Campbell még 1997-ben kapott ajándékba gyémántokat Taylortól – ezzel akarták bizonyítani, hogy a diktátor gyémántokkal kereskedett, és ezzel fegyverezte le a Sierra Leone-i lázadókat. A bíróságon Mia Farrow színésznő és a modell korábbi ügynöke is azt vallotta, hogy Campbell egy csiszolatlan gyémántot kapott ajándékba Taylortól egy jótékonysági bál után, amit Nelson Mandela rendezett Dél-Afrikában, 1997-ben. Campbell nem tett vallomást Taylor ellen, és azt mondta, hogy bár kapott „piszkos köveket” ajándékba az éjszaka közepén két, számára ismeretlen férfitól, de nem tudja, hogy azokat ki küldte neki. Sőt, később azt is állította, hogy nem tartotta meg a köveket, hanem azokat a Nelson Mandela Gyermekalapítványnak adta. Az alapítvány viszont azt nyilatkozta, nem kapott gyémántokat Campbelltől.

2020 februárjában. Fotó: Kristy Sparow/Getty Images

 

Kiemelt kép: heo Wargo/Staff/Getty Images

Olvasói sztorik