Szórakozás koronavírus

Nem hagy fel a misézéssel az amerikai pap, mert szerinte a keresztények nem félnek a haláltól

„Elidegeníthetetlen jogaink Istentől, és nem a kormánytól származnak” – mondja Tony Spell louisianai lelkész, aki annak ellenére tartott virágvasárnapi istentiszteletet több mint 1200 hívének, hogy egy héttel korábban megbírságolták, mert a koronavírus-járvány miatt bevezetett kijárási korlátozás ellenére sem volt hajlandó bezárni templomát.

Jelenleg az Egyesült Államokat sújtja leginkább a koronavírus-járvány. A szövetségi kormány mellett a tagállamok is próbálnak minden tőlük telhetőt megtenni, hogy a vírus terjedését lelassítsák. John Bel Edwards, Louisiana kormányzója még március végén tiltotta be a tíz főnél nagyobb rendezvények megtartását, így az istentiszteletekét is – írja a CBS.

Bár az amerikai egyházak túlnyomó többsége átállt online istentiszteletek tartására, Tony Spell, a Baton Rouge-ban működő, Life Tabernacle Chrch (Az élet imaháza) nevű felekezet vezetője és lelkésze azonban nem hajlandó betartani a szabályokat. Többek között azért, mert szerinte

a feltámadásban hívő, igaz keresztény embereket nem érdekli a halál.

A hatóságok a múlt héten szabálysértési eljárást indítottak Spell ellen a kijárási korlátozás semmibevételéért, ám a lelkészt ez sem tántorította el attól, hogy több mint 1200 ember előtt tartson virágvasárnapi istentiszteletet. A kritikákra annyit mond, hogy a templomát minden nap alaposan kitakarítják, és a hívek pedig tartják a két méter távolságot, igaz, maszkot senki sem visel.

Bár Spell azt hangoztatja, hogy a jogok istentől, és nem a kormányoktól származnak, a louisianai kormányzót földi bírósággal fenyegeti. Be akarja perelni Edwardst, mert szerinte a kijárási korlátozás alkotmányellenes, ugyanis sérti a szabad vallásgyakorláshoz fűződő jogot. Spell azt is kifogásolja, hogy a templomoknak be kell zárniuk, miközben a Walmart hipermarket továbbra is nyitva tarthat a városban.

A CBS megkérdezte Spellt, hogy a járvány idején tartott istentiszteletek közben is gyűjt-e adományokat a hívektől, a lelkész azonban erre már nem volt hajlandó válaszolni.

A louisianai közegészségügyi hatóság adati alapján, a négy és félmillió lakosú államban, április 9-ig több mint 17 ezer ember fertőződött meg koronavírussal, és 652 ember halt bele a járvány okozta betegségbe.

(Kiemelt képünkön Tony Spell, fotó: Facebook / Tony Spell)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik