Szórakozás

Ha a koronavírus-járvány egy film lenne, Orbán játszhatná Michael Corleone szerepét

A világ vezetői eltérő válaszokat adnak a járványra, de ezekkel vajon melyik filmes karakterre hasonlítanak? Talán április elseje miatt, talán a pandémia miatti feszültség oldása érdekében a Politico közzétette a fantázia szereposztását, amelyben helyet kapott Trump, Putyin, Xi Jinping, számos európai vezető, de nem maradhatott ki a magyar kormányfő sem.

Biztosra vehetjük, hogy Hollywoodban már forognak az agykerekek a járvány megfilmesítésének lehetőségeiről. Talán ezekben a percekben is rutinos írók tárgyalnak nagyágyú producerekkel egy sztoriról, amiben egy tudós a hatóságok elől megszökve fejleszti ki a koronavírus elleni védőoltást… De Ali Walker, a Politico munkatársa szerint a filmes élményért nem kell a giga stúdiókra várnunk, hiszen a válságra különbözőképpen reagáló politikai vezetők világszerte úgy tündökölnek, mintha egy-egy filmből léptek volna ki.

A szerző ki is osztotta a szerepeket, illetve a filmeket, amelyeket szerinte a leginkább megtestesítenek az adott politikusok.

Nézzük a listát!

Donald Trump egyértelműen a Fertőzés (Contagion) című film összeesküvés-hívő szereplője. Trump akárcsak Jude Law karaktere azzal tölti az idejét, hogy olyan gyógyszerek után kajtat, amelyekről egyelőre nem bizonyították, valóban segítenének a koronavírus leküzdésében. A filmes karakter annyiban tér el Trumpétól, hogy alig volt befolyása a közösségre.

Boris Johnson brit miniszterelnök a klasszikus A cápa szerencsétlen kisvárosi polgármesterét alakítaná. Az 1975-ös horrorfilmben a város vezetője nyitva hagyja a strandokat, annak ellenére, hogy a fenevad már több áldozatot megcsonkított. Csak egy sor hátborzongató haláleset után gondolja meg magát, ahogyan Johnson is sokáig kitartott a nyájimmunitás elve mellett. A cikk írója arra is emlékeztet, hogy a Cápa 2-ben még mindig ugyanaz a polgármester, úgyhogy jobb, ha az ember komolyan veszi a részvételt a helyhatósági választásokon!

Orbán Viktor Al Pacino karakterét játszaná a Keresztapában. A magyar miniszterelnököt többen vádolják azzal, hogy a járványhelyzetet hatalmának kiterjesztésére használja, kevesebb vérrel ugyan, de hasonlóan ahhoz, ahogyan Michael Corleone az első részben az ellene elkövetett puccsot.

Az Európai Bizottságot vezető Ursula von der Leyen Alice lenne a csodaországban, ahogyan az őszre elkészülő védőoltásról beszél, gyanús, hogy beleesett egy nyúlüregbe, és egy fantáziavilágban találta magát, ahol mesélhetne éppenséggel beszélő virágokról vagy nemszületésnapokról is.

A kínai elnök Xi Jiping, Hans Colonel Landa karaktere lenne a Becstelen brigantikból: az osztrák SS-tiszt ugyan elhibázott dolgokat, de utólag őszintén nagyon sajnálja. Elképzelhető ugyan, hogy az elnök megpróbálta elfedni a koronavírus megjelenését, ami gyakorlatilag ahhoz vezetett, hogy világjárvány lett a megbetegedésekből, de utóbb tényleg készségesen segít más országoknak a vírus elleni küzdelemben.

Putyin a 2014-es Christopher Nolan-film, a Csillagok között (Interstellar) NASA-pilótája: újabban ugyanis intergalaktikus ruházatban jár. A fekete lyukat azonban ebben az esetben Ororszország jelentései képezik a fertőzöttek és a halálesetek számáról.

Angela Merkel bankrabló lenne a Szemtől szemben (Heat) című filmből. Ahogy a Robert de Niro alakította bankrablót, Merkelt is úgy sikerült bevonni a melóba, hogy ez lesz az utolsó nagy dobása, ami világossá teszi, mi is az öröksége. A különbség az, hogy a film szereplőjének maga a rablás volt a vonzó, a német kancellár viszont a korona-kötvények kibocsátását próbálja megakadályozni.

Kiemelt kép: Politico.eu

Ajánlott videó

Olvasói sztorik