Szórakozás

Folyton rá gondolok, de nem akarok a szeretője lenni

Máté Csaba /24.hu
Máté Csaba /24.hu
A munkahelyeken természetes, hogy kialakulnak érzelmek, vonzódások, jó esetben sok hasonló gondolkodású, hasonló életvitelű, hasonló értékrendű ember dolgozik egy cégnél, ez máris alapja lehet a vonzalmak kialakulásának. Olvasónk a munkahelyén ismert meg valakit, aki egyébként kapcsolatban él, és a kérdés az, hogy a kialakult szenvedélyt, a vágyat, hogyan lehet csillapítani, ha valaki nem szeretne szerető lenni. Párkapcsolati és szexuális tanácsadónk segít ebben a kérdésben is, és ha te is éltél már át hasonlót, ha szeretője vagy egy kollégádnak, ha ti szeretőkből lettetek házastársak, vagy ha szerelmes vagy a kollégádba, főnöködbe, várjuk szeretettel a leveled az igyjartam@24.hu email címre.

Van egy férfi a munkahelyemen, akit először észre sem vettem, de aztán elkezdett nekem bókolni. Úgy nevez, hogy szépségem, vagy gyönyörűség, már azt is mondta, hogy imád engem. Tett már félreérthető utalásokat a szexszel kapcsolatban. Volt, hogy puszit akart. Ez a férfi 46 éves, én 26 éves vagyok. Eddig nem közeledett felém konkrét tettekkel, tehát gondolom, hogy csak le akar velem feküdni. Van barátnője. Nagyon jól esnek a bókok, megtetszett nekem, vágyok rá. De sajnos szenvedek az érzéstől, hogy állandóan rá gondolok. Tudom, hogy van barátnője, ezért is tartom magam, nem akarok a szeretője lenni. Nem is történt köztünk semmi. Teljesen tanácstalan vagyok, hogy mit tegyek ebben a helyzetben. Válaszát előre is köszönöm.

Az olvasói levelet Bella (ál)nevű olvasónktól kaptuk, a munkahelyi vonzalmak sokak számára ismerős téma lehet.

Mit lehet tenni?

Amikor hiányolunk valamit az adott párkapcsolatból, házasságból, akkor beszűkül a gondolatunk arra a területre, és aszerint választunk új partnert, szeretőt, tehát ha a szex nem működik, de minden más igen, akkor a szexualitás lesz a fontos a választásnál. Az együttélés, a házasságok nemcsak a szexen alapszanak, aki kifelé kacsingat, maga is tudja, hogy az otthont, a családot nem a jó szexuális élet tartja össze. Az is fontos, de vannak ennél fontosabb tényezők is. Attól, hogy a szex esetleg nem működik, még élhetnek egymással harmóniában, lehet jó családjuk közösen. Ez csak egy példa volt arra, hogyan alakul a szeretők választása, és miért lehet az, hogy valaki a munkahelyén kikezd valakivel. Olvasónk megérzése, hogy csak a szexre kell esetleg a férfinek, feltehetően valid. Ha többre vágyna, nem biztos, hogy így kommunikálna – ami egyébként kimerítheti a szexuális zaklatás fogalmát a munkahelyen. Olvasónknak tetszik a férfi, ábrándozik róla, szimpatikus, jól esnek a bókjai, ezzel együtt pedig nem szeretne a szeretője lenni.

Okos választás az, ha kimarad ebből a szerelmi háromszögből, és nem hagyja olvasónk, hogy elsodorja a vágya, a szenvedély. A szeretői kapcsolatokban megtörténik, hogy nem lép ki az illető a házasságából, párkapcsolatából és a titkolózás, hazugságok köré épül a szeretők kapcsolata. A szerető nem érti, miért nem lép ki az illető abból a kapcsolatból, ha valami hiányzik neki, viszont rengeteg más egyéb dolog is befolyásolhatja a döntést: a közös anyagi vállalások, a felelősség, az otthon melege, a hitel, a belefektetett szeretet és energia, a gyerekek. A szerető pedig feladhatja idővel a kapcsolatot, hiszen nem kapja meg azt, amit vár, és nem kapja vissza azt, amit beleadott a kapcsolatba. Természetesen van arra is példa rengeteg, hogy egyfajta anyagi ellenszolgáltatással működik a szeretősdi, a férfi lakást vesz a szeretőjének, eltartja, ékszereket ajándékoz neki, de arra is van példa, hogy végül a szerető miatt elválik és esetleg új családot alapítanak együtt. De nem ez a jellemző, ezt a terapeuták, coachok, tanácsadók is meg tudják erősíteni a kliensekkel szerzett tapasztalattal.

Ahhoz, hogy tudjuk, a helyünkön vagyunk-e egy kapcsolatban, legyen az akár szeretői, akár nem, jó feltenni magunknak az alábbi kérdéseket:

  • többet mosolygok vagy kevesebbet?
  • több vagy kevesebb leszek a partnerem által?
  • milyen tulajdonságok, képességek, személyiségjegyek erősödnek fel bennem?
  • jobban mennek a dolgaim az élet egyéb területén?

Az önismeret, önbizalom, önelemzés mindenképpen fontosak bármilyen típusú kapcsolatra készülünk valakivel. A szerelem rengeteg féle lehet, a szeretői kapcsolatok zöme úgynevezett buta szerelem (Robert J. Sternberg szerelem-elmélete alapján), ami csak a szexualitásra, szenvedélyre alapul és nem tartanak soká. Ezekre a szerelmekre nem jellemző az intimitás, az elkötelezettség, amik már szükségesek az igazán szép, harmonikus, beteljesült szerelemhez. Ha olvasónk holtponton van jelenleg, segíthet átbillenni az, ha a jövőre koncentrál, és összeírja magának, milyen típusú párkapcsolatra vágyik, miben érezné jól magát és ehhez körülbelül milyen személyiségű partnerre gondolt. A jövőre való fókuszálás, a hosszú távú célok kitűzése jó választás ilyen helyzetben.

Ez meg micsoda?

Az Így jártam a 24.hu párkapcsolati blogja, ahol megoszthatod a saját tapasztalatod, elküldheted a véleményed mások történeteivel kapcsolatban, és leírhatod, te hogyan jártál hasonló helyzetben. A leveleket az igyjartam@24.hu email címre várjuk, aggódnod pedig nem kell: a nevedet mindenképpen megváltoztatjuk.

A sorozatunk többi cikkét ide kattintva olvashatod el.

Kiemelt kép: Máté Csaba

Ajánlott videó

Olvasói sztorik