Szórakozás koronavírus

Koronavírus: ezeket tanácsolják 10 nappal ezelőtti önmaguknak az olaszok

És ezzel a világ többi részének, ahol még nincs olyan nagy baj.

A világ számos országa, így Németország, Nagy-Britannia, Spanyolország, Franciaország vagy éppen az Egyesült Államok 9-10 napos „lemaradásban” van Olaszországhoz képest, már ha a COVID19 járványról van szó. Egy YouTube-csatorna készítői azt kérték most Olaszország-szerte emberektől, hogy videóban adjanak tanácsokat a 10 nappal ezelőtti énjüknek.

Biztos vagyok benne, hogy hallottál már a koronavírusról. Egyben abban is biztos vagyok, hogy alábecsülöd

– mondja egyikőjük.

Egy másik nő arról számol be, hogy tíz napja még „a szokásos unalmas dolgokat” csinálta: találkozókra ment munkaügyből kifolyólag, vacsorázni a barátaival, edzeni, fodrászhoz, „amik nem bántottak senkit”.

Hogy mi a legrosszabb forgatókönyv? Ami éppen most történik

– mondja egy harmadik olasz nő. Akkor Olaszországban még 2000 megbetegedésről lehetett tudni, most már 18 ezerről, amiből ezer ember meg is halt. „És most halálos műszakokat dolgozol át a kórházban”, meséli aztán egy kórházi viseletet hordó, szájmaszkos nő.

10 nap alatt sok minden megváltozott, azóta már az „addig csak filmekben látott” karanténban van mindenki, nem hagyhatják el a lakásukat, nagyon sok fiatal is megbetegedett, akiket az intenzíven kezelnek és lélegeztető-gépre kellett kapcsolni.

10 napja még könnyelműek voltak, nem vették elég komolyan, mit is hoz majd magával a koronavírus. Azt tanácsolják a 10 nappal ezelőtti énjüknek, így a világ számos más polgárának most, hogy ne menjen ki az utcára indokolatlanul, „nem csak egy sima megfázást kockáztatnak ezzel”. Megijeszti őket azok a felvételek, amiket az Egyesült Államokból, Franciaországból látnak, mert azt mutatják, hogy nem veszik elég komolyan a dolgot az ottaniak.

Ez nem alaptalan pesszimizmus.

Meséli egy hozzászóló, míg egy, a videóban korábban is látott nő hozzáteszi:

Ami most történik, az sokkal rosszabb, mint amit gondoltál, hogy milyen lehet majd. Azon kapod magad, hogy már emiatt is hálásnak kell lenned, hogy a saját házadban szívhatod a levegőt.

Egy fiatal férfi pedig azt tanácsolja magának, hogy szervezze át a szombati programját, mert az akár ez is azt jelenthetné, hogy ha akkor otthon maradt volna, akkor most nem lenne a lakásához kötve.

Arról mesélnek a videóban, hogy először szinte beleőrülnek, hogy nem mehetnek ki a lakásból, hogy nem látják „a fényt az alagút végén”. Aztán a szörnyűségek mellett meglátod a szépséget is, rájössz, hogy nem vagy egyedül, olyan közösség részese vagy, amit korábban el sem tudtál képzelni, „mint tegnap, mikor mindenki kiment a balkonra és együtt énekeltek”.

A fő tanács pedig összefoglalva:

Ne szarakodj, maradj otthon. Nem lesz olyan rossz, egy csomó mindent csinálhatsz. És tartsd észben, hogy nem te vagy az egyetlen ember a Földön.

Alábecsültük. Neked nem kell így tenned. Maradj otthon!

– emelik ki a videó végén még egyszer.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik